Görüşmede konuşan Başbakan Ünal Üstel, KKTC adına mühim değişiklik ve gelişmelere sahne olacak hususi ve mühim bir dönemden geçildiğine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iki devletli çözüm politikasına, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 78. BM Genel Kurulu’ndaki KKTC’yi tanıyın çağrısına, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’in yapmış olduğu KKTC Bayrağı Azerbaycan’da dalgalanacak açıklamasına ve Türk Devletleri Teşkilatı’nda her gün yükseltilen temsiliyet gücümüze dikkat çekerek, tüm bunların önümüzdeki dönemde yaşanacak mühim gelişmelerin habercisi bulunduğunu kaydetti.

“Veriye dayalı planlı tek tek kalkınma hedefi ortaya koymalıyız”
“Dünya ile kucaklaşma isteğimizi, dünyada hak ettiğimiz yeri alma talebimizi artık fazlaca daha büyük bir özgüvenle ve daha gür bir sesle her platformda tekrarlıyoruz” diyen Üstel, “Eğer dünya ile kucaklaşma, dünyada hak ettiğimiz yeri alma hedefini ortaya koymuşsak, ülkemizi kalkındırmalı ve her mevzuda dünya ile yarışmaya ve rekabet etmeye hazır hale gelmeliyiz. Buna hazır hale gelmek için, veriye dayalı planlı tek tek kalkınma hedefini de ortaya koymalıyız” dedi. 

“Bu kalkınma planı 2033 yılını dahi şekillendirecektir”
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti “4’üncü 5 Senelik Kalkınma Planı” bu hedef doğrultusunda atılmış bir adım bulunduğunu kaydeden Üstel, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın “Kalkınma ve Planlama” ile ilgili olarak 134. maddesinde ekonomik, toplumsal ve kültürel kalkınmanın planla gerçekleştirilmesini öngördüğünü hatırlattı. 

“Plan her ne kadar 5 senelik olsa bile burada ortaya koyulacak vizyon ülkenin minimum 10 yılını etkileyecek ve bu orta vadeli vizyon KKTC’nin kuruluşunun 50. yılına denk düşecek 2033 yılını dahi şekillendirecektir” diyen Üstel, sözlerine şu şekilde devam etti:

Başbakan Üstel: Daha güzel yarınlar bizi bekliyor

Başbakan Üstel: Daha güzel yarınlar bizi bekliyor

“Hükümetimizin temel yaklaşımlarından önde gelen, üretilecek kararlarda katılımcılık ilkesinin bir sonucu olarak, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti “4’üncü 5 Senelik Kalkınma Planı” hazırlıklarında Başbakanlığımıza bağlı Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığımızın yanında 300’e yakın uzmanın ve 100’e yakın kurum ve kuruluşun vazife yapmasını hedefliyoruz.
Yüksek katılımın sağlanmasına yönelik kurulacak Hususi İhtisas Komisyonlarının katılımcıları, ekonomik ve toplumsal sektörlere ilişkin uzmanlık gerektiren mevzularda lüzumlu detayları sunacak, araştırmalar meydana getirecek ve plana önerileri ile katkıda bulunacaklardır.

Dolayısı ile, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığının koordinasyonunda yürütülecek olan “Dördüncü Beş Senelik Kalkınma Planı” hazırlığı için kurulan Hususi İhtisas Komisyonlarına tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca ihtiyaç duyulan destek, katkı ve yardımın sağlanmasını önemle istirham ediyorum.

“5 senelik kalkınma planını önemsiyoruz”
Ülkenin en büyük sıkıntılarından birinin, veriye dayalı, istatistiğe dayalı özetle bilgiye dayalı olmayan plansız gelişme ve gelişme olduğuna dikkat çeken Başbakan Ünal Üstel, “Elinizde kafi informasyon yoksa, nüfusu planlayamazsınız. Nüfusu planlayamazsanız eğitimi, sağlığı, ulaştırmayı, enerji ihtiyacınız olan şeyi, su ihtiyacınız olan şeyi, konut ihtiyacınız olan şeyi, kamuyu, yatırımlarınızı planlayamazsınız. O yüzden 5 senelik kalkınma planını önemsiyoruz ve 2024 yılının ilk çeyreğinde planı hayata geçirip vizyonumuzu bu veriler ışığında güncelleyeceğiz” diye konuştu.

Üstel, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
40 senelik süre içinde elde ettiğimiz kendi kendimizi yönetme deneyimimiz bizi belirli hedeflere ve noktalara taşıdı. Kazandığımız bu deneyimle 50. yıl vizyonumuzu hatta 60. yıl vizyonumuzu daha iyi şekilde belirlemeliyiz.
Başta biz olmak suretiyle, mecliste temsil edilen yada edilmeyen tüm siyasal partiler, kalkınmanın, planlı ve programlı bir halde olması noktasında hem fikirdirler. Hükümetimiz bu aşamada lüzumlu iradeyi göstererek 26 senedir yapılmayan bir planlamayı hayata geçirme noktasında kararlılığını ortaya koymuştur.
Senelerdir niçin yapılmamıştır tartışmalarına girecek değilim. Süre geleceğe katkı sağlamayacak geçmiş tartışmalarına girme zamanı değildir. Süre bugüne ve geleceğe bakarak, senelerdir yapılmayanları, yapılamayanları yapma zamanıdır. Biz bu şekilde yapıyoruz. Biz düne değil geleceğe bakıyoruz. Umuyorum ortak akılla çalışacak ve tüm siyasal partilerin, sendikaların, sivil cemiyet kurumlarının ve uzmanların katkısı ile ülkenin gelecek vizyonunu hep beraber belirleyeceğiz.

“Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık süre kaybedemez”
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık süre kaybedemez. Dünya ile kucaklaşma talebimiz var. Bu aşamada dünya ile kucaklaşmaya da derhal hazır hale gelmeliyiz. Biz bu hedef doğrulusunda elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyuyoruz ve koyacağız.
Başbakanlığımıza bağlı Devlet Planlama Teşkilatı müsteşar ve ekibine, kurulacak komisyonlarda vazife alacak uzman ve tüm katılımcılarımıza şimdiden teşekkür ediyor ve iyi emekler temenni ediyorum. İnanıyorum ki, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 4ncü 5 senelik kalkınma planı, ülkemizin bir tek 5 senelik geleceğinin değil, 10 senelik hatta 20 senelik geleceğinin şekillenmesine de ışık tutacaktır.
Bugün bizim çocuklarımızdan emanet aldığımız bir zamandır. Gelecek ise çocuklarımıza miras bırakacağımız bir zamandır. Hepimiz çocuklarına iyi bir miras bırakmak ister. Ikimiz de bunu istiyoruz”