Iktisat ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu BRT’de katılmış olduğu Manşet+ programında yapmış olduğu açıklamada, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uzun solukta elektrik ihtiyacının karşılanması yönünde ihtiyaç duyulan planlamanın yapıldığını ve adımların atılmaya başladığını ifade eden Amcaoğlu, sadece bunun hayata geçeceği beş senelik süre zarfında ülkenin ihtiyacına ilişkin çalışmaların da başladığını söylemiş oldu.

Ocakta unutulan tencere yangın çıkardı

Ocakta unutulan tencere yangın çıkardı

Amcaoğlu, Teknecik Santrali’nin kurulu yapısında geciken bakımlar olduğuna ve bunun üretimde aksamaya niçin olduğuna işaret ederek, öteki taraftan hususi şirketten alınan enerjinin arzında herhangi bir sorun yaşanmadığının altını çizdi.

Söz mevzusu firmanın sözleşme şartlarını eksiksiz bir halde yerine getirmekte bulunduğunu ifade eden Amcaoğlu, devlet bacağında ise bir termik santralin arıza sebebiyle tamamen dönem dışı bulunduğunu, 4 tane 17 buçuk megavatlık makinenin bakımsızlık sebebiyle tam kapasiteyle üretim yapamadığını, 2 tane 17 buçuk megavatlık makinenin ise asla üretim yapamadığını söylemiş oldu.

Bakan Amcaoğlu, “Bunların tamamını alt alta koyarsanız enerji üretim arzında ne kadar büyük bir sorun bulunduğunu görebilirsiniz. Teknecik’teki 60’lık termik santralde bakımlar tamamlanıyor, sorun gideriliyor. Geçen gün bakanlar kurulunda buna ilişkin imzaları attık. Bakımları yapılmadığı için verimsiz olan 4 makinenin bakımları da şu an yapılıyor. Çalışmayan 2 makinenin de tamirleri tamamlanıyor. Bunlar tamamlanırsa ve aylık 390 megavat şeklinde bir puan değere ulaştığımızda ihtiyacımız olan üretimi deneyebilir miyiz sorusuna karşı, evet olacak. Fakat bu sürdürülebilir bir şey değil. Zira oldukça net bir halde İskele ve Esentepe bölgesindeki gereksinimler ortada. Devamlı bir yapılaşma var, nüfus artışı var. Eğitime ve sağlığa da bakmış olduğunuzda durum net olarak ortada. Tüm bu tarz şeyleri göz önüne alarak biz Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı ile, Sayın başbakanımızın da bilgisi dahilinde, ve son olarak Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da ziyaretinde dile getirdiğimiz destek taleplerimiz var. Naturel gaz ile de çalışabilen 170 megawatt’lık bir enerji santralinin buraya aktarılması var ” dedi.

Devlet bacağında üretimin artırılması yönünde bakımlar yapılırken, hususi firmanın 35 megavatlık yeni kurulum gerçekleştirdiğini, elektrik kurumunun ise 40 megavatlık kurulum için ihale aşamasında bulunduğunu ifade eden Amcaoğlu, beş senelik süreçteki enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik altyapının teşkil edilmekte bulunduğunu söylemiş oldu. Amcaoğlu, kısa ve orta vade için hayata geçirilen bu altyapının ülke ihtiyacını uzun solukta karşılayacak olan kabloyla elektrik ve enterkonnekte sisteme geçiş süreci tamamlanıncaya kadar arz güvenliğini tesis edeceğini kaydetti.