Kamu yararı içeren ve toplumun genelinin çıkarına odaklanan yasaların “CTP’nin çantasında” bulunduğunu ifade eden Akansoy, DAÜ’nün daha sürdürülebilir ve özerk bir yapıya kavuşmasına ilişkin düzenlemeler, Vatandaşlık Yasası, yeni Ercan Havalimanı ile ilgili sözleşmeler, iktisat, eğitim, sıhhat ve enerji konularının da gündemlerinde bulunduğunu aktardı.

Akansoy, Meclis’in denetleme günlerinde kamuoyunu aydınlatma, hükümeti sorgulama ve halk adına lüzumlu tepkiyi koyma görevini üstleneceklerini kaydederek, “Biz normal olarak Meclis’e sıkışıp kalmayacağız. Problemler karşısında halkın istenci, beklentileri ve tepkileri Meclis’e yansıyacaktır. Bundan dolayı daha başlattığımız ‘Meclis sokakta, sokak Meclis’te’ yaklaşımını geliştirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

CTP’nin sorunlara yönelik lüzumlu tepkiyi sivil cemiyet örgütleri ile beraber örgütlemek zorunda bulunduğunu da belirten Akansoy, sivil cemiyet örgütleri, sendikalar ve ekonomik örgütlerle yürütülen yapıcı ilişkiyi belli noktalarda verilecek ortak mücadelenin izleyeceğini söylemiş oldu. Akansoy, “Elbet bizim de gerek cemiyet faydasına gerekse sektörel sorunların çözülmesi bağlamında dayanışmayı ve mücadeleyi büyütme sorumluluğumuz vardır ve CTP’nin burada öne çıkma zorunluluğu ve sorumluluğu da vardır” diye konuştu.

Yeni yasama yılının ilk Meclis Genel Kurulu toplantısı, 2 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak. Ana Karşıcılık CTP’nin yeni dönemdeki önceliklerini Parti Genel Sekreteri Asım Akansoy, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine söyledi.

“Mevzu Ali’nin mevzusu değil… Bu, tüm toplumu ilgilendiren bir mevzudur”

Meclis’in açılmasıyla siyasetin ısınacağına inanç belirten Akansoy, CTP olarak yeni dönemde söyleyecekleri ve ortaya koyacakları mevzular bulunduğunu kaydetti. Ceza (Değişim) Yasa Önerisi ile Askeri Kabahat ve Cezalar (Değişim) Yasa Önerisi’ni sunduklarını anımsatan Akansoy, bu iki yasa önerisine verdikleri öneme vurgu yapmış oldu. “Fikir ve ifade özgürlüğü ile ilgili vatanımızda oldukca daha toleranslı, siyasetçilerin de bu toleransa bağlı olarak hareket etmesi gerektiğine dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde mühim değişimler ortaya koyduk” diyen Asım Akansoy, bahse mevzu yasa önerilerinin çabuk olarak görüşülmesini ve yasalaşmasını istediklerini söyledi.

Fikir ve ifade özgürlüğü mevzusunun kendileri için en çabuk mevzu bulunduğunu vurgulayan Akansoy, gazeteci Ali Kişmir’e yazdığı yazı sebebiyle oluşturulan davaya işaret ederek, “Bu mevzuda tüm toplumun hareket etmesi gerekir. Mevzu Ali Kişmir’e indirgenecek bir mevzu değildir. Mevzu Ali’nin mevzusu değil… Bu hepimizi, sağcısından solcusuna tüm toplumu ilgilendiren bir mevzudur. Dolayısıyla, vakalara daha ilkeli bakmak, değerlerimizi kaybetmemek, Kıbrıslı Türklerin haiz olduğu toplumsal, kültürel kimliği erozyona uğratmadan hareket etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

“Yasa önerileri ile yasaları Meclis’in gündemine getireceğiz”

CTP’nin yasa önerilerini, çalmış olduğu yasaları Meclis’e getireceğini, bunun yanında toplumun sorunlarının çözülmesi için çeşitli mevzuları da gündeme getireceğini belirten Akansoy, kamu yararı içeren ve toplumun genelinin çıkarına odaklanan yasaların “CTP’nin çantasında” bulunduğunu söylemiş oldu.

Akansoy, “Mesela, bunlardan bir tanesi Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin daha özerk, daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulabilmesi… Bu bizim için oldukca önemlidir. Zira Doğu Akdeniz Üniversitesi bu ülkede yalnız genel geçer ifadelerle ‘gözbebeğimizdir’ diyebileceğimiz bir kurum değil, bununla birlikte ülkede kamu eğitimi açısından belli bir standardı taşıyan, ortaya koyan bir kurumdur. Bundan dolayı, ona hususi bir ehemmiyet veriyoruz. Şu anda da esasen yönetsel bir kriz bulunduğunu bildiğimiz bir sorunla karşı karşıyadır” dedi. Akansoy, Vatandaşlık Yasası’nın da çantalarında bulunduğunu ifade ederek, tüm bu tarz şeyleri Meclis’in gündemine taşıyarak değişim talep edeceklerini yineledi.

Enerji mevzusunun ve yeni Ercan Havalimanı ile ilgili sözleşmelerin doğurduğu büyük “handikapların” da gündemlerinde bulunduğunu aktaran Akansoy, bu tarz şeyleri konuşmaya ve cemiyet gündemine taşımaya devam edeceklerini kaydetti.

“’Meclis sokakta, sokak Meclis’te yaklaşımını geliştirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

CTP’nin geçen dönem başlatmış olduğu “Meclis sokakta, sokak Meclis’te” hareketini de sürdüreceğini özetleyen Akansoy, toplumun sorunlarını, beklentilerini ve tepkilerini Meclis’e taşıyacaklarını sadece Meclis’e sıkışıp kalmayacaklarını belirtti.

Bu yaklaşımı geliştirerek çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bugüne dek olduğu benzer biçimde Cumhuriyetçi Türk Partisi, hükümetten gelen ve kamu yararı içermeyen bir yasa tasarısının kamu yararı içerecek şekle dönüştürülmesi yada engellenmesi noktasındaki mücadelesini bıkmadan usanmadan sürdürecek. Elbet denetleme günlerinde kamuoyunu aydınlatma, hükümeti sorgulama, halk adına lüzumlu tepkiyi orada ifade etme de bizim görevimizdir.

Ülkede oldukca problem var. Ekonomiden eğitime, sağlığa oldukca ciddi problemler var. Bunlar bizim öncelikli olarak üstünde durduğumuz alanlardır. Ülkede ciddi anlamda bir denetim problemi vardır, ülkede bir yoksulluk ve yoksunluk problemi vardır. CTP olarak bunlarla ilgili güncel siyaset üstünden lüzumlu tepkiyi, sivil cemiyet örgütleri ile beraber örgütlemek zorundayız. Problemler yalnız bizim sorunlarımız değil. Bakın örnek olarak bugün eğitim mevzusunda sivil cemiyet örgütlerinin de pek oldukca tepkileri oluyor. Biz CTP olarak, attığımız tüm adımlarda ilgili örgütlerle istişare etmeyi, onların görüşlerini de alarak politikalarımızı geliştirmeyi daima öncelikli kıldık.

Ülkedeki sorunların çözümü yalnız muhalefetin eleştirileri ile düzelebilecek değildir. Burada ana karşıcılık olarak CTP, lüzumlu tepkiyi Meclis’te ortaya koyarken sivil cemiyet örgütleri ile beraber ileride gelişecek vakaları da örgütlemek durumundadır.”

CTP’nin sivil cemiyet örgütleri, sendikalar ve ekonomik örgütlerle verimli ve yapıcı ilişkileri bulunduğunu özetleyen Akansoy, “Elbet bunu belli noktalarda ortak savaşım izler” diyerek, CTP’nin dayanışmayı, ortak mücadeleyi büyütme sorumluluğu bulunduğunu altını çizdi. Akansoy, “Bizim gerek cemiyet faydasına gerekse sektörel sorunların çözülmesi bağlamında dayanışmayı ve mücadeleyi büyütme sorumluluğumuz vardır. CTP’nin burada öne çıkma zorunluluğu ve sorumluluğu da vardır. Bu kaçınılmaz bir durumdur, bunu en iyi şekilde yapmamız gerekir. Önümüzdeki süreçte oldukca daha dinamik toplumsal gelişmelerin olma ihtimali vardır diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Yönetenler liyakattan uzaklaştı ve data birikimleri de daima tatminkar değil”

Ülkede oldukca büyük sıkıntılar olduğu görüşünü yineleyen ve erken seçimin gerekliliğine vurgu meydana getiren Akansoy, hükümeti “ülkedeki sorunların çözülmesi için muhalefetin taşımış olduğu sorumluluğu taşımamakla” suçladı.

Akansoy, mevcud durumun sürdürülebilir olmadığını ve ülkedeki sorunların başlangıcında “yönetsel beceriksizliğin” geldiğini savunarak, “Kamu kuruluşları, kamu yapısı zayıflatılmıştır. Kamu yapısını yöneten siyasal şahsiyetler ne yazık ki liyakattan uzaklaşmıştır ve data birikimleri daima tatminkar olmamaktadır. Dolayısıyla bu zayıf kamu yapılanması ve problemleri karşısında halkın verimli hizmet alabilme ihtimali yoktur. Bu probleminin hızlıca çözülmesi gerekmektedir. Bizim ihtimaller içinde yolsuzluklar, adil olmayan istihdamlarla ilgili de toleransımız yoktur” ifadelerini kullandı.

Dikkat! Girne'de uzun süreli kesinti olacak

Dikkat! Girne’de uzun soluklu kesinti olacak

Toplumun büyük çoğunluğunun büyük sıkıntılar yaşadığını ve CTP’nin öncelikli olarak bunların üstüne gideceğini özetleyen Genel Yazman Akansoy, “Eğitimde, sağlıkta halka yakışır hizmet anlayışını kamu yararı çerçevesinde ortaya koyacak politikaları öne çıkarmak da daima bizim önceliklerimiz olacaktır” dedi.

“Yapılacak pek oldukca şey vardır ve CTP bu tarz şeyleri hayata geçirmeye muktedirdir”

25 Haziran’da meydana getirilen Milletvekilliği Ara Seçimi’nde CTP’nin milletvekili sayısının 19’a yükseldiğini anımsatan Akansoy, CTP’nin yeni milletvekili Sami Özuslu’nun Meclis’te pozitif bir ivme yaratacağına inanç belirtti. Akansoy, CTP’nin iki bağımsız milletvekiliyle de lüzumlu zamanlarda lüzumlu koordinasyonu kurabilecek mesuliyet ve olgunlukta bulunduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs Türk halkı çözümsüzlükten dolayı zor durumdadır, bunun farkındayız fakat çözüm olmasa da yapılacak pek oldukca şey vardır ve CTP bu tarz şeyleri hayata geçirmeye muktedirdir” dedi.

CTP’nin Kıbrıs’ta federal çözüm mücadelesini de sürdüreceğini vurgulayan Akansoy, “CTP Kıbrıslı Türklerin toplumsal varlığı, kendi kendini yönetme ve kendi ayakları üstünde duran bir ekonomik düzenin kurulması bağlamında asla geri adım atmayacaktır. Biz bu çerçeveyi çözüm mücadelesi ile bütünleştiriyoruz. Zira çözüm ile bütünleşmeyen bir savaşım tamamlanmamış ve zayıf kalır. Gerek ekonomik ve kültürel, gerekse siyasal statü olarak Kıbrıslı Türklerin yeri federal çözüm ekseninde Avrupa Birliği’dir. Kimsenin bunu engellemesine ve halka karşın politika üretilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.