Kıbrıs’taki AP Ofisinden meydana getirilen açıklamaya nazaran, Santos, bugün, Kıbrıs’taki Yitik Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum üyeleriyle ortak bir toplantı yapmış oldu ve peşinden da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi. Ondan sonra, AP Milletvekili Santos’un Lefkoşa bölgesinde bir gömü yerini ziyaret etmiş olduğu ve sonrasında da bazı Kıbrıslı Rum yitik yakınları ve kayıplar mevzusunda uzmanlarla görüştüğü açıklandı.

Açıklamada, “Görüşmeleri kapsamında, AP Milletvekili Santos, Yitik Şahıslar Komitesi’nin mühim çalışmalarının bilincinde bulunduğunu söylemiş oldu, sadece bundan oldukça daha fazlasının yapılabileceğine işaret etti” denildi.

Öztürkler, Ankara’daki bombalı saldırı girişimini kınadı

Öztürkler, Ankara’daki bombalı hücum girişimini kınadı

AP Ofisi’nin açıklamasına nazaran Santos, “Her iki toplumdan yitik yakını ailelere; kayıplarının akıbetinin belirlenmesi ve kayıplarını defin edebilmeleri için destek olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “KŞK üyeleri ile gömü yerine yapmış olduğu ziyarette, Santos’un, bu son aşama mühim insani hedefe ulaşmak için KŞK ile iş birliği meydana getiren her iki toplumdan bilim adamlarının uyumlu çalışmalarını kendi gözleriyle görme fırsatı yakaladığı” da emare.

Açıklamada, “AP Milletvekili Santos, hazırlayacağı raporun Kıbrıs problemininin siyasal yanlarını almayacağını, raporun bir tek yitik şahıslar mevzusunun lüzumlu insani yanlarını içereceğini teyit etti” ifadeleri de yer aldı.