Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, BRT’de ‘14. Saat’ adlı programa katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Arıklı, ‘2024 bütçesinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına ayrılan paydan memnun musunuz?’ şeklindeki soruya; “Ne demezsin. 2.5 Milyar TL civarında bütçe istedik. Bizlere verilen para toplamda 1 Milyar TL civarında. Doğrusu Limanlarım benim çöküyor. Oraya verilen para 1.5 Milyon TL. Geçen bir hesaplattım. Orada kirli kuyuları çekmek için ihtiyaç duyulan para daha çok. Bilmiyorum ne yapacağımızı. Bunu konuşacağız…. Yol tamiratı için öngörülen sayı 5 Milyon TL civarında bir para. Ben bu rakamla 200 metrelik yol yapamam” diye cevap verdi.

“BU BÜTÇEYLE BENİM BAKANLIĞI İSTENİLEN BİR NOKTAYA GETİREBİLMEM MÜMKÜN DEĞİL”

Bakan Arıklı, “Iktisat, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde muhalefetin yerine herhalde ben konuşacağım. Elbet konuşacağım. Netice itibarı ile bu bütçeyle benim bu bakanlığı istenilen bir noktaya getirebilmem mümkün değil. Bütçede öncelik eğitim ve sıhhat buna itirazım yok. Fakat kısaca yollarda her insanın yaşamını direkt içinde olduğu bir mevzu. Yolların, limanların yapılması lazım. Posta Dairesi’nin tekrardan yapılandırılması lazım. Karayolları’nın tekrardan yapılandırılması lazım. Bunların halkın vergi ödeyerek karşılığında hizmet istedikleri bölgeler. Yarın komitede göreceğiz. Yarınki tartışmadan sonrasında bakacağız ortaya ne çıkacak” dedi.

“BÜTÇEDEN BİR ŞEY ALAMAZSAK DÖNECEĞİZ TÜRKİYE’YE”

Bütçenin yüzde 85-90’nın gene maaşlara gideceğine işaret eden Bakan Arıklı, “2024 Bütçesinin yüzde 90’ı maaşlara geri kalan yüzde 10 ile de tüm bakanlıklar icraat halletmeye çalışacak. Bütçeden bir şey alamazsak tüm ümidimiz Türkiye yardımlarıdır. Buradan bir şey alamazsak döneceğiz Türkiye’ye. 15 Kasım’da büyük olasılıkla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve teknik heyeti ile buraya gelecek. Orada bir ön görüşme olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hafta başı sağanak bekleniyor

Hafta başı sağanak planlanıyor

“HÜKÜMETTE SIKINTILAR YAŞANIYOR… ÖNCELİKLER ZAMAN ZAMAN ÇATIŞIYOR”

Arıklı, “Elbet hükümette sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıların yaşanması son aşama düzgüsel. Bu sebeple tek parti hükümeti değiliz. Hükümetteki 3 partinin de tabanlarının beklentileri farklıdır. Öncelikleri farklıdır. Bu öncelikler ara sıra çatışır. Ara sıra da beraber oluşur. Şimdi bu şekilde bir durumda hele hele bütçede bazı fazlaca ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyorsanız. Öncelikler de değişiyor. Sizin önceliğiniz başka oluyor. Onların önceliği başka oluyor. O tartışmalar içinde de yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. Ümit ederim bu süreci kısa bir süre içinde atlatırız ve artık birazcık daha 3 partide icraatlarımıza daha hız kazandırırız. Biz bu hükümeti kurarken düzeltim hükümeti olarak kurmuştuk. O şekilde söz verdik. Birkaç projeyi hayata geçirdik. Fakat daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Netice itibarıyla halkın, tabanımızın, Türkiye’nin de bizlerden beklentisi bu. 3 partinin buna nazaran hareket etmesinde büyük yarar var” dedi. 

“KAFAMIZDAKİ SORU; ORTAĞIMIZIN KURULTAYI SIKINTI OLUR MU?”

Bakan Arıklı bir sual üstüne, “2024’te ortağımızın kurultayı var. Ortağımızın işine karışmak bizim işimiz değil. Orada ne yaparlar onu bilmiyorum. Fakat hepimizin kafasındaki sual bir sorun olur mu? Bu sebeple geçmişte acı tecrübeler var… Yaşananlar ortada. O kurultayın bizim hızımızı iyi mi etkileyeceğini bilemediğimiz için bir endişemiz var.” açıklamasını yapmış oldu. 

Kaynak: BRT