Erhürman: Memleket altımızdan kayıp gidiyor

Erhürman: Memleket altımızdan yitik gidiyor

Açılış etkinliğine LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Milletvekili Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers, eski Başbakanlardan Hakkı Atun, bazı LTB Belediye Meclis üyeleri yanında sivil cemiyet kuruluşu temsilcileri, araştırmacılar, tarih ve sanatseverler katıldı.
 
Duranay: “Şehir için yeni bir kültür politikası üretmek ve yeni bir arşivleme bilinci oluşturmak amacındayız”
Gecenin açılış konuşmasını Arkhe Lefkoşa Direktörü Halil Duranay yapmış oldu. Duranay konuşmasında Arkhe’nin kısa süre içinde geldiği noktayı ve bundan sonraki hedeflerini sıralarken, bünyelerinde 3 temel unsur bulunduğunu söylemiş oldu.

Kültür Politikaları Belirleme Birimi, Arşiv ve Hafıza Emekleri Merkezi ve Arkhe Yayınları olarak unsurları sıralayan Duranay, yapmak istediklerinin oldukça disiplinli bir görüş açısı ile şehir için yeni bir kültür politikası üretmek ve yeni bir arşivleme bilinci bulunduğunu söylemiş oldu.
 
LTB Başkanı Harmancı ve katkı koyanlara teşekkür
Duranay, konuşmasının sonunda kıymetli olarak nitelendirdiği projeyi hayata geçiren LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya, kurucu yürütme kurulu üyeleri Belkıs Ayhan Tarhan, Mete Hatay, Gizem Caner, Hasret Ünsal, Safiye Özaltıner, Atıf Müezzinler, Yaşam Yılmaz, Aslı Bolayır’a, sergi desteği yanında kurumun ilk bağışçısı olan Kadir Kaba’ya, Arkhe’nin hayata geçirilmesine katkılar koyan İlkem Tunar, Salih Hayaloğlu, Sulh Argus ve Hasan Aybar’a teşekkür etti.

Arkhe Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehir Araştırmacısı Hasret Ünsal da konuşmasında Arkhe’nin amaçları ve emek verme prensipleri mevzusunda konuklara bilgiler verdi.
 
Başkan Harmancı: “Arkhe’nin düşün ve sanat dünyasının üretim merkezi olmasını istiyoruz”
Gecenin son konuşmasını icra eden LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Arkhe’nin Lefkoşa’nın Arabahmet Bölgesi’nin oldukça kültürlü yapısı içinde yer almasının anlam taşıdığını belirterek, oldukça kültürlü bu yapı içinde üretmenin oldukça daha coşku verici olacağını beyan etti.
Başkan Harmancı, gündelik kısır tartışmalar içinde birçok şeyin unutulduğunu, bunlar içinde şehrin belleğinde neler bulunduğunun ve bunların arşivlenmesinin yer aldığını belirtti.
Bazı söylemlerde yer edinen kent müzesi yaratmak fikrine atıfta bulunan Başkan Harmancı, müze yaratılmasının öncesinde bu ve bu şeklinde merkezlerin kurulmasının ve biriktirilecek eserlerle o amaca doğru ilerlenmesinin doğru olan yöntem bulunduğunun altını çizdi.
Bu düşünceler ışığında başlangıç noktasının Arkhe olacağını, burasının düşün ve sanat dünyasının üretim merkezi olmasını istediklerini dile getiren Başkan Harmancı, emek koyan tüm isimlere teşekkür ederken, Lefkoşalıların bu merkez için üretimde bulunacağından güvenilir bulunduğunu sözlerine ekledi.
 
Sergi ve koleksiyonlar konukların beğenisine sunuldu
Konuşmaların peşinden LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve Arkhe Lefkoşa Direktörü Halil Duranay, fotoğraf sanatçısı Kadir Kaba’ya ARKHE Onursal Üye Payesi Beratı’nı takdim etti.

Tanıtımın peşinden gece fotoğraf sanatçısı araştırmacı Kadir Kaba’nın cep galeride yer edinen Kıbrıs Türk Fotoğrafının Kökeni sergisinin sanatseverlerin beğenisine sunulması ile devam etti.

Etkinlikte ek olarak LTB’nin tarihçesine ilişkin dönüm noktalarının yer almış olduğu LTB Koleksiyon Odası ve Arkhe’nin koleksiyonundaki bazı ender eserlerin sergilendiği Arşiv Emekleri Odası’nın sergilenmesi yer aldı.

Geceye katılan konuklara 458 tane limitli üretilen, 1886’da Lefkoşa’daki Devlet Matbaası’nda basılan Claude Delaval Cobham’ın Kıbrıs Bibliyografisi kitabının  ilişkin  tıpkıbasımı takdim edildi.