Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, KKTC’nin isminin değiştirilmesiyle ilgili ortaya atılan fikirlerin yeni bir ayrılıkçı serüvene doğru gitmesi halinde bunun karşısında olacaklarını dile getirdi, bir tek BM parametreleri ekseninde bir çözümü gözeten düzenlemeleri görüşebileceklerini açıkladı.

Akansoy bu sabah, Kanal SİM’de Eğilim Adakul’un hazırlayıp sunmuş olduğu “Geniş Açı” programına konuk olarak gündemdeki mevzuları değerlendirdi. Pile’de son olarak yaşanmış olan gelişmelerin pozitif bulunduğunu ve uzlaşıya varılmasının kendileri için sevindirici bir gelişme bulunduğunun altını çizen Akansoy, bu yapıcı tavrı selamladıklarını belirtti. Türkiyeli bazı yetkililerin KKTC’nin adının değiştirilmesiyle ilgili yarattıkları gündemle ilgili de konuşan Akansoy, bu tartışmaların Kıbrıs Türk halkının gündeminde olmadığını da dile getirdi.

Hafta boyunca yağmur bekleniyor

Hafta süresince yağmur umut ediliyor

“TATAR VE HÜKÜMETİN BİLE HABERİ YOK”

KKTC’nin adının Kıbrıs Türk Devleti yada Kıbrıs Devleti şeklinde isimlerle değiştirilme gündeminden Ersin Tatar ve ülkeyi yönettiğini iddia eden hükümet yetkililerinin dahi haberi olmadığını belirten Akansoy, New York’ta gerçekleşen BM Genel Kurulu öncesinde ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda meydana getirilen toplantılara katıldıklarını sadece bu şekilde bir mevzunun gündeme dahi gelmediğini deklare etti. Akansoy, “Kıbrıs tük halkı kendi durumunu değerlendirmekten acizmiş şeklinde, kendiyle ilgili geleceğe dair söz söyleme kapasitesi yokmuş şeklinde Ankara’dan bu tip açıklamaların yapılması kabul edilebilir değil” dedi.

“AYRILIKÇI SERÜVENLERİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Ülkenin isminin değiştirilmesinin eğer ayrılıkçı serüvenlere kapı açacak bir durum yaratacaksa buna kesinlikle karşı çıkacaklarının altını çizen Akansoy, “Sadece bu BM parametreleri ekseninde bir çözümü gözeten düzenleme ise bunu da bilmek isteriz. Ayrılıkçı bir perspektiften yola çıkılacaksa bizim burada herhangi bir kabulümüz olmaz” dedi.

“FEDERASYONU GÖMMEK İÇİN KIBRIS TÜRK DEVLETİ’Nİ KURMAK Erhan Arıklı’YI AŞAR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın, Kıbrıs Postası TV’de gösterilen ‘Sabah Postası’ adlı programda yapmış olduğu, “Kıbrıs Türk Devleti’ni kurup federasyonu gömeceğiz” Şeklindeki açıklamalarına da cevap veren Akansoy, “Federasyonu gömmek için Kıbrıs Türk Devleti’ni oluşturmak Erhan Arıklı’yı aşar” ifadelerini kullandı.

“HRİSTODULİDİS ÇÖZÜM İSTEYEN LİDER ROLÜNE GEÇTİ”

Ersin Tatar ve hükümetin ayrılıkçı tezleri yardımıyla Cenup Kıbrıs ve Rum önder Nikos Hristodulidis’in dünya gözünde şu an çözümü isteyen taraf rolüne geçtiğini ifade eden Asım Akansoy, “İhtiyacımız olan şey BM Güvenlik Konseyi kararları içinde hareket edilmesidir” dedi. Başkanlık sistemine geçişle ilgili tartışmalara da değinen Akansoy, yeni bir anayasa imgesel kuranların bununla birlikte başkanlık sistemine geçiş ve yargı bağımsızlığını ortadan kaldırma hayalleri de kurduklarını sadece kendilerinin bu şekilde bir münakaşa içinde olmadıklarını belirtti. Akansoy halkın gündeminin de bu mevzular olmadığına işaret ederek, “İnsanların toplumsal, ekonomik, eğitim ve göç sorunları var. Bunlarla ilgili adım atılması gerekir. Siyasal istikrar bu ülkede mühim bir mevzudur ve bu parlamenter sistemde sağlanabilir. Erhan Arıklı’nın bizim adımıza konuşma hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.