Başbakan yardımcılığından meydana getirilen açıklamaya bakılırsa, Türkiye haricinde ilk kez Azerbaycan’da meydana gelen programa, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Güvenilir Amrullayev, Azerbaycan Diasporadan Görevli Devlet Komitesi Başkanı Fuat Muradov, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, siyasetçi Sinan Oğan, Azerbaycanlı milletvekilleri ve oldukça sayıda Türkiye mezunu katıldı.

Etkinlikte konuşma icra eden YTB Başkanı Eren, Bakü’deki buluşmaya dünyanın 21 değişik ülkesinden mezun derneklerinin temsilcilerinin katıldığını belirtti.

Eren, buluşmaya katılan mezunların kendi ülkelerinin meselelerini Türkçe konuştuğunu ve tartıştığını söyleyerek “Şu an 35 ülkede Türkiye mezunları derneğimiz var. Türkiye’de 16 bin burslu öğrencimizi konuk ediyoruz. 2011 senesinden beri de 40 bine yakın internasyonal öğrenciyi devletimizin bursuyla Türkiye’de konuk ettik. En fazla talebe ise naturel olarak can Azerbaycan’dan geldi. Şu anda 34 bin Azerbaycanlı talebe Türkiye’de eğitim almaktadır. Bugüne dek 100 binleri gören mezun sayımız var Azerbaycan’dan.” bilgisini paylaştı.

KTOEÖS yarın öğleden sonra 16 okulda eylemde olacak.. İşte o okullar

KTOEÖS yarın öğleden sonrasında 16 okulda eylemde olacak.. İşte o okullar

Amrullayev

Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Amrullayev ise konuşmasında, “Azerbaycan’ın tüm sektörlerinde Türkiye mezunları mühim rol oynuyor ve büyük katkı sunuyor. Bunun için Türkiye devletine teşekkür ediyorum. Yurt haricinde eğitim almak isteyenlerin büyük çoğunluğu Türkiye’de eğitimi tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ataoğlu

Başbakan Yardımcısı Gezim Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konuşmasında Türk dostu Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nın vefatı dolayısıyla mutsuz olduklarını, ailesine ve Azerbaycan halkına başsağlığı dileyerek sözlerine başladı.

Ataoğlu, Azerbaycan’da olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirerek Azerbaycan’ın Şimal Kıbrıs’a olan ilgisinden memnun olduklarını beyan etti.

Değişik ülkelerden gelen öğrencilerin o ülkenin kültürel değerlerini öğrendiğine de değinen Ataoğlu, her bir öğrencinin bir rehber durumunda ülkesinde tanıtıma katkı sağladığını belirtti.

Ataoğlu “Ne mutlu ki hepimize sahiplenen anavatanımız Türkiye’miz var. Türkiye’yi yanımızda hissettiğimiz için karşılaşılan her engelde sıkıntıları el birliğiyle çözüyoruz” diye konuştu.

Azerbaycan’dan Şimal Kıbrıs’a yüksek tahsil için gelen öğrenciler olduğuna da değinen Ataoğlu, meydana getirilen tanıtımlar ile gelecek yıllarda daha çok öğrencinin ülkemize gelmesi temennisinde de bulunmuş oldu.