Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Türk Dunyasi Kültur Formu netice bildirgesinin de okunduğu görüşmede alınan sürekli konsey kararları içinde Türkmenistan’ın Anev kentinin ‘2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olması onaylanmıştır.

Başbakan Yardımcısı Gezim Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Kültür Dairesi mensubunun de katıldığıTÜRKSOY Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı düzenlenen İmza Töreni’nin arkasından çalışmasını tamamladı. 

Türk Dünyası kültür ve sanatına önümüzdeki dönemde yön verecek mühim kararların atılmış olduğu TÜRKSOY Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı Netice Bildirisi’nde aşağıdaki maddeler yer aldı.

Türk Dünyasında ortak beyaz perde yapıtlarının çoğaltılması amacıyla Türk dünyası beyaz perde yapımlarının desteklenmesi amacıyla bir kurulun oluşturulması kararlaştırıldı.

Daimî Konsey, T.C. Kültür ve Gezim Bakanlığı tarafınca TÜRKSOY Genel Yazman Yardımcılığı görevine atanan Sayit YUSUF’un bu göreve atanmasını onaylamıştır.

Daimî Konsey, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafınca meydana getirilen açıklamalar doğrultusunda, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Aktau şehri 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak duyuru etmiştir. 

Daimî Konsey, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlıklarının önerileri doğrultusunda 2025 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde aşağıda belirtilen şahsiyetler anısına anma yılı olarak duyuru edilmesini kararlaştırmıştır.

Anma Yılı İlan Edilen Şahsiyetler:

Doğumunun 100. Yılı münasebetiyle Azerbaycan’ın meşhur şairi Bahtiyar Vahapzade
Doğumunun 100. yılı münasebetiyle Kazak halk kahramanı, besteci ve orkestra şefi Nurgisa Atabayoğlu Tilendiyev
Doğumunun 125. yılı münasebetiyle Kırgız Cumhuriyeti halk sanatçısı, Besteci ve Müzisyen Atay Ogonbaev
Doğumunun 125. yılı münasebeti ile meşhur Türk besteci Münir Nurettin  Selçuk  
Doğumunun 230. yılı münasebeti Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşhur ozan Âşık Kenzî 
 
 Daimî Konsey, Genel Sekreterlik tarafınca hazırlanan TÜRKSOY Vizyonu ve TÜRKSOY Gençlik Programı’nı memnuniyetle kabul etmiştir.  

 Daimî Konsey, Genel Sekreterlik tarafınca TÜRKSOY Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinin oluşturulması emekleri ve TÜRKSOY Onurlukları Şartnamesi’ni memnuniyetle karşılamıştır.
 
Sürekli konsey Türksoy Kültür Elçisi şartnamesini onaylamış ve Aziz Sancara Türk Dünyası Kültür Elçisi olarak duyuru edilmasini onaylamıştır.

Konsey 2024 yılının Nisan-Mayıs aylarında fotoğrafçılar buluşmasının Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılmasını ve Türksoy’a üye ülke fotoğrafçıların KKTC’de buluşması için karar vermiştir.

Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu’nun önerisi ile Gazimağusa şehrinin ilerki yıllarda Kültür Başkenti olması yönündeki talebimiz de pozitif karşılanarak ilerki toplantılarda tarihin ele alınacağı sonucu alındı.

Daimî Konsey, 41. Dönem Toplantısı Koordinatörlüğünün Türkmenistan Kültür Bakanlığı tarafınca üstlenilmesi ve toplantının, 2024 yılı sonlarında Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev’de yapılmasını kararlaştırmıştır.

Daimî Konsey, Üye ülkelerden gelen tavsiyeler ve Daimî Konsey üyelerinin teklifleri doğrultusunda TÜRKSOY 2024 Yılı Etkinlik Programı onaylamıştır.

Ataoğlu: “Türk birliğinin enerjisini birleştirmeliğiz”

LAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü beş yıl süre ile akredite edildi

LAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısmı beş yıl süre ile akredite edildi

Başbakan Yardımcısı Gezim Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Azerbaycan’da düzenlenen TÜRKSOY Sürekli Konseyi 40. Toplantısının olçukça verimli ve yararlı geçtiğini ifade ederek, ülke olarak her platforumda sesimizi duyurmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söylemiş oldu.

Türk Dünyasının son yıllarda büyük bir atılım gösterdiğini ifade eden Ataoğlu, Azerbaycan ile ilişkileri üst düzeye çıkarttıklarını, öteki Türki Cumhuriyetler ile de ilişkilerin pozitif çerçevede sürdüğünü belirtti.

Türk birliğinin enerjisini birleştirmek için çalıştıklarını söyleyen Ataoğlu, bu projede Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısının oldukca fazla bulunduğunu açıkladı.

Ataoğlu, Azerbaycan’da yaşanmış olan zamanı görüşmelerde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ile görüşmesi’nin de Türk Yaşamına verilen mühim bir bildiri bulunduğunu söylemiş oldu.

Toplantının arkasından kararların ve netice bildirisinin imzalanması, TÜRKSOY Dönem Koordinatörlüğü Devir Teslim Töreni ve hediyelerin verilmesi seremonisinin arkasından bitti.