Atun, KKTC Anayasasını hedef aldı: “Vizyonsuz”

UBP Grup Başkan vekili Sunat Atun, BRT’de 14. Saat programına katılarak siyasal gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş oldu. 

Atun, muhalefetin ülkede nüfus politikası olmadığına ilişkin eleştirilerinden ders çıkarmak icap ettiğini söylemiş oldu.

“BEN DE TUFAN’IN ŞU CÜMLESİNİ ELEŞTİRİRİM…”

Sunat Atun, “Nüfus politikası yok deniliyor. Eleştirilerden ders çıkarmak gerekiyor. Bizim değerlendireceğimiz nokta bu hükümet ne olursa olsun orta vadeli program kapsamında bir nüfus politikası ortaya koyacak” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın meclis kürsüsünden yapmış olduğu konuşmada ifade etmiş olduğu bazı cümlelerini de eleştiren Atun, “Sayın Erhürman şunu söylemiş oldu. Kim devam ettirecek sanıyorsunuz sizin planınızı dedi. Ee birileri devam ettirmek zorunda. En azından taş üzerine taş koymak zorunda. Tufan bey hükümete gelmeleri halinde bizim yaptıklarımızı atacağını, devam ettirmeyeceği manasında bir cümle kullandı. Ben de bu cümleyi eleştiririm. Şu sebeple onların da gayesi KKTC’yi, halkını, ekonomisini kalkındırmak ise siz de getirilen yerden alıp devam etmek durumundasınız bir siyasal yapı olarak. Bir hükümet bir öteki hükümetin başlatmış olduğu çalışmanın devamını üstüne koyarak yürütmelidir.” diye konuştu. 

“TAÇOY’UN HANGİ KAPSAMDA İFADE ETTİĞİNE BAKMAK GEREK”

Kıb-Tek’teki 6,7 Milyon Dolarlık yolsuzlukla ilgili soruya ise UBP Grup başkan vekili Sunat Atun şu yanıtı verdi.

“Sayıştay’ın Kıb-Tek ile ilgili hazırladığı birkaç tane rapor var. Bu raporlarda işaret edilen noktalar var. Bunlara bakmak gerekiyor. Kimin ve hangi dönemde olursa olsun bu raporlarda ve muhteviyatında neler var bunlara bakmak gerekiyor. Fakat devletin denetim süreçleri bilhassa de anayasal kurumların süreçleri kendi doğalları dahilinde akar. Şu demek oluyor ki herhangi bir siyasal makamın Anayasamız aslına bakarsan bu dengeleri oluşturmuştur. Yasama, yürütme ve yargı olarak. Bahsedilen noktalar gerek Sayıştay olsun gerek polis olsun bunlar Anayasada yer edinen kurumlardır. Dolayısıyla bunun herhangi bir siyasal makamın yönerge vermesine yada dur yada yürü demesini gerektirecek bir mekanizmamız yoktur. Hasan Taçoy’un hangi kapsamda hangi noktada “Savcılık ve sayıştayın Kıb-Tek raporlarına bakılması halinde fazlaca değişik şeyler görülecek” sözünü ifade ettiğine bakmak gerekiyor” ….

“DOĞRU ZEMİNİN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ”

Zerrin Üstel, 'Dünya Şehirler Günü' etkinliğine katıldı 

Zerrin Üstel, ‘Dünya Şehirler Günü’ etkinliğine katıldı 

Bir sual üstüne Atun, CTP’nin Meclis bünyesinde Türkiye’ye girişleri değişik tahdit kodlarıyla engellenen Kıbrıslı Türklerle ilgili hususi bir araştırma komitesi kurulması önerisinin bu sabah UBP grup toplantısında değerlendiriliğini söylemiş oldu.

UBP Grup Başkan vekili Sunat Atun, “Mevzuyu sabah grupta değerlendirdik gün içinde de değerlendirmemiz devam edecek ona gore yarın sabah Meclis’te Danışma Kurulu sonucu ile görüşülecektir. Kendi görüşümüzü ve tutumumuzu o noktada beyan edeceğiz. Yarınki sonuca bağlı Hususi Araştırma Komitesi’nin kurulup kurulmayacağıdır. Sadece bunun doğru yerin Meclis Araştırma Komitesi bulunduğunu düşünmüyoruz. UBP’nin genel yaklaşımı bu doğrultudadır. Esasen hukuk yolu da her insana açıktır. Bunu bu şekilde değerlendiririz” dedi.

“CUMHURBAŞKANI, MECLİS BAŞKANI VE BAŞBAKAN ÜZERİNDEN YÜRÜTME DENGELERİ SİSTEMİ HANTALLAŞTIRIYOR”

Başkanlık sistemi ile ilgili bir soruya ise Sunat Atun şu yanıtı verdi:

“100 küsur sayfalık Anayasa kitapçığı nerdeyse bazı mevzularda tüzük kadar detaylı düzenlemeler yapmış. Sadece en küçük düzenleme, bir kelime değişikliği bile referandum gerektiriyor. Bu da halka anlatmak için fazlaca büyük bir siyasal çaba gerektiriyor. Biz UBP, CTP ve öteki partilerle beraber geçtiğimiz yıllarda yargıç sayısını düzenleyen bir referandumu bile siyaseten halka hiçbirimiz yeterimce anlatamadık. O dahi halktan geri döndü…Bir yargıç değişikliği için halkı sandığa taşımamamız gerekiyor. Halkın zihnini bununla yormamamız gerekiyor. Şu sebeple halk aslına bakarsan yasama yönüyle ülkeyi yönet diye 50 tane temsilciyi seçerek görevlendirmiş. Demek ki Anayasa kapsamında her şeyi değil fakat belli başlı değişimleri değişiklik yapmak suretiyle parlamentoya yetki verebilmesi gerekirdi. Bir öteki husus bu kadar kapsamlı bir Anayasa dünyanın hangi devletinde var ben onu da merak ediyorum. Bizde Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan üstünden yürütme dengeleri oluşturuldu. Bu sistemi hantallaştırıyor. Cumhurbaşkanı yurtdışına gidecek, Meclis Başkanı gidecek ona vekalet edecek. Şu demek oluyor ki bu taşınabilir bir sistem değil. Bu halkın arzuladığı sistem değil. Tüm dünyanın yapmış olduğu benzer biçimde bizim halkımız da daha ergonomik süreç istiyor.”

“ÜLKENİN KÜLTÜRÜNE, DEMOKRASİ ANLAYIŞINA UYGUN BAŞKANLIK SİSTEMİ ADAPTE EDİLEBİLİR”

 Atun, “Şuna inanıyorum; seçilmişler olarak halkı bu kadar yormamıza gerek yok. Bana gore siyasal gündemin bu kısmı halk üstünde grereksiz bir yüktür. Ortalama 400 bin sözü geçen bu küçükcük ülkeye Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan bana sorarsanız ağır ve gereksizdir. Ülkenin siyasal kültürüne, demokrasi anlayışına,  vatandaşın beklentisine uygun Başkanlık modeli ne ise adapte edilebilir” dedi.

Atun konuşmasının sonunda şu cümlelere yer verdi:

“Ben Sunat Atun olarak partimi bağlamadan ifade etmek isterim ki; bu ülkenin ilerleme kaydedememesindeki en büyük nedenlerden bir tanesi o 1983’ün vizyonsuz Anayasasıdır.”

Kaynak: BRT