TC Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “İsias Davası yargı süreci bize emanet”

TC Hakkaniyet Bakanı Yılmaz Tunç: “İsias Davası yargı süreci bizlere emanet”

Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Temsilciliği’nin sayfasında yer edinen duyuruda, söz mevzusu Kıbrıs peynirinin coğrafi işaret kaydına eklenmesinin bugün onaylandığı kaydedildi.

Açıklamada, helik peynirinin tanımı “Isıl işlem görmüş pişmemiş keçi sütü, peynir mayası (domuz midesinden gelen hariç) ve tuzdan meydana getirilen yumuşak ya da yarı sert beyaz peynir” şeklinde yapılmış oldu.

Peynirin minimum kırk gün salamurada olgunlaştırıldığı ve yumuşak ya da yarı sert ve nispeten kırılgan bir dokuya haiz, çeşitli boyut ve şekilde karakteristik düzensiz delikleri olduğu açıklandı. Ekşimtırak bir tada haiz peynirin, limon aroması ve hafifçe tuzluluğa haiz olduğu aktarıldı.

Tanıtımda karakteristik şekli “beyaz çakıl taşları”na benzetilen Helik Peyniri’nin, içindeki düzensiz büyüklükteki delikler sebebiyle, deniz tuzluluğunun çakılda oluşturduğu erozyona benzer pürüzlü bir görünüme haiz olduğu kaydedildi.

Ürünün tanıtımında, söz mevzusu peynirin üretimine ilişkin informasyon birikiminin Kıbrıs’ta nesilden nesile aktarıldığı ve bugüne dek evlerde üretildiği bilgisine de yer verilerek, ürünün artık Korunan Coğrafi İşaretler (PGI) kaydına eklendiği açıklandı.