Geleneksel Meclis toplantılarını yapmak suretiyle KKTC’de bulunan İstanbul Endüstri Odası (İSO) heyeti, Kıbrıs Türk Endüstri Odası’nı ziyaret etti.

Konuk heyete İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Nadir Yılmaz başkanlık etmiş olduğu ziyarette KTSO Yönetim Kurulu üyeleri Yeşim Çıraklı Direl, Hüseyin Ruso, Abdullah Emirzade, Fatih Karayel, Halil Onalt, Hüseyin Ciddi, Tuygun Töre, Mustafa Betmezoğlu, Metin Oral, eski başkanlardan Ali Çıralı ve bazı oda üyeleri hazır bulunmuş oldu.

KTSO’dan meydana getirilen açıklamaya gore, ziyarette ilk sözü alan KTSO Genel Sekreteri Belgin Özoğul, “Hiçbir vakit konuk olarak görmediğimiz, bir kardeş, bir paydaş ve mühim bir destekçi olarak gördüğümüz İstanbul Endüstri Odası’nı devletimizde ve odamızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci de yakın coğrafyada yaşanmış olan savaşların bir an ilkin bitmesi dileğinde bulunup, yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladığı konuşmasında, 48 yıl ilkin kurulan odanın bu güne kadar Kıbrıs Türk sanayisinin katalizörü olduğuna vurgu yapmış oldu. Bahçeci, “Oda, varlık mücadelesi veren bir toplumun, sanayileşmesine öncülük etti. O yoktan var edilen Kıbrıs Türk sanayisi bugün 22 alt sektörüyle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında üretenler yok olmaz şiarına uygun olarak, üretim yapmakta ve etkinlik göstermekte.” dedi.

Sercan Görgüner Bahçeci, ülke ekonomisinin yapısal bozukluklar ve günümüze kadar gelen yanlış uygulamalarla sürdürülebilir olmaktan fazlaca uzak olduğuna değinerek, şu şekilde devam etti:

“Iktisat, nerede ise her sektörde ürettiğinden fazlaca daha fazlasını tüketen bir yapıda, devamlı artan dış tecim açıkları, bütçe açıkları ve cari açıklarının altında ezilmekte. KTSO, bu gerçekler ışığında senelerdir KKTC’yi yöneten hükümetlere, ürettiğinden daha fazlasını tüketen toplumların yok olduklarını ve KKTC ekonomisinin sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşabilmesi, gelişebilmesi dış tecim açığının, bütçe açığının ve işsizliğin azalması için tek çözümün daha çok mal ve hizmet üretmek bulunduğunu asla durmadan savunmakta. Tam da bu aşamada belirtmek isterim ki Şimal Kıbrıs’ın ekonomik gelişmişlik seviyesini yükseltmek, ülkemizi daha ileriye götürmek, KKTC ve TC hususi sektörünün fedakâr çalışmalarına gereksinim duyulmakta. Bu görevi, izolasyonlara ve tüm olumsuzluklara karşın hepimiz beraber başarmalıyız”

Lefkoşa Tapu ve Kadastro Dairesi iki gün boyunca hizmet veremeyecek

Lefkoşa Tapu ve Kadastro Dairesi iki gün süresince hizmet veremeyecek

Bahçeci, sözlerini şu şekilde dürdürdü:

“Artık izolasyonların arkasına sığınıp, kendimizi dünyadan soyutlayamayız. Ekonomimizi dışa açmak için izolasyonların bedeli ne ise bu bedeli ödeyerek, KKTC ekonomisini dışa açmak, boynumuzun borcudur. Bunun için de KTSO, İstanbul Endüstri Odası ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ndeki öteki paydaşlarımız ile KKTC de ortak yatırım ve ortak üretimimizin artırılması için çalışmalarımızın ve işbirliğimizin güçlenerek devam etmesi yolunda çalışmalarını sürdürmek istemekte. KTSO olarak, KKTC endüstri üretimini,  dünya pazarlarına açmayı kendimize vazife edindik. Bu mevzuda siz değerli ziyaretçilerimizin ve üyelerinizin informasyon ve tecrübelerinden yararlanarak işbirlikleri yapmak arzusundayız. Odamıza gerçekleştirdiğiniz bu nazik ziyaret inanıyorum ki işbirliğimizin daha da ileriye taşınmasına mühim bir vesile olacak.”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da konuşmasında, içinde bulunulan coğrafyanın kaynaklarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Üretim gücü olmadan ekonomik bağımsızlık olmaz. Kıbrıs Türk sanayicisini ambargolar ve engellere karşın gösterdiği fedakarlıklarla ayakta kalmasını kutluyorum” dedi.

Başkan Erdal Bahçıvan, odalarının informasyon ve tecrübelerini daima paylaşmaktan yana olduklarını belirterek, “Temel sıkıntıları benzer şekilde yaşıyoruz. Sizlerle her mevzuda çalışmaya hazırız. Türkiye’deki odalar bizlere ne kadar yakınsa sizler de bizlere o denli yakınsınız” diye konuştu.

Bahçıvan, konuşmasının sonunda enterkonnekte yatırımının önemine dikkat çekti ve yeni kurulacak organize endüstri bölgeleri mevzusunda da her türlü desteğe hazır olduklarını altını çizdi.

İSO Meclis Başkanı Nadir Yılmaz ise yapmış olduğu konuşmada, KTSO’yu stratejik olarak en civarlarında gördüklerini ifade ederek, “Sizler bizim uç beyimizsiniz. Her mevzuda sizlerle neler yapabileceğimizi görüşmeye daima hazırız” dedi.