Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, Kıbrıs TV ekranlarında gösterilen ve Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunmuş olduğu ‘Sabah Sabah’ adlı programa katılarak, ülke ekonomisine ilişkin mühim açıklamalarda bulunmuş oldu.

Bakan Berova, Katma Kıymet Vergisi’nin ülkenin şu anda en mühim gelir kaynaklarından bir tanesi olduğuna vurgu yaparak, KDV oranlarının düşük kalmış olduğu noktaların tespit edildiğini belirtti.

Berova, “Son yaptığımız yasanın bizlere verdiği yetkiye dayanarak, lüks tüketim içine girebilecek olan bazı KDV oranlarında yükseltme yaptık. Bakanlar Kurulu’ndan geçirdik ve yaşam buldu. 300 metrekare eve haiz olacak bir kişinin KDV oranını yüzde 16’dan yüzde 20’ye yükselttik. Bu bağlamda ATV ve jet ski şeklinde lükse girebilecek ürünlerde KDV oranlarında da bazı artışlar yaptık” açıklamasını yapmış oldu. Ülkedeki en mühim sıkıntılardan bir tanesinin sözleşme üstünden tapuya çevrilmemiş oldukca sayıda ev yada binanın var olduğuna işaret eden Berova, “Bunların da bir an ilkin tapulaşmasının önünü açabilmek adına bir emek harcama yapacağız” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur

Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur

Berova, ilk olarak 300 metrekarelik evlerin KDV oranlarında yükseltmeyle başladıklarını anımsatarak, “Bu emek harcama neticesinde belli bir süreden sonrasında öteki metrekarelerde KDV oranlarında bazı değişimler, yükselmeler yapacağız. Vereceğimiz süre içinde de tapulaşmasını sağlayacağız. Gelirleri o anlamda artırabilme adına adımlar atmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Oldukça proje ve oldukca program bulunduğunu aktaran Berova, hedeflerinin gelirleri çoğaltmak ve projelere kaynak ayırabilmenin yolunu açmak bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Berova, “Sayın Başbakanın bu mevzuda büyük bir iradesi var. Bilhassa alt ve orta gelir gruplarının bu enflasyondan en minimum derecede hasar alabilmesi adına bizlere ‘her türlü emek vermeyi yapın’ talimatı vermiştir” diye konuştu. Hükümetin, bazı temel tüketim mallarındaki KDV oranlarında sıfırlama yaptığını hatırlatarak, “Ne kadar vatandaşı etkilediğine dair bir araştırma yapılıyor. Gelen ön raporlar, oldukca fazla etkilemediğini söylüyor. Bu karar, fiyat düşürücü bir unsur olamadı” açıklamasını yapmış oldu.