İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, BRT’de 14. Saat programına katılarak, kırsal kesim arsaları, konut yapımı, yabancıların mal alımı mevzularında açıklamada bulunmuş oldu. 

Ülkenin beklentilerini yasal çerçevede yerine getirme amacında bulunduğunu ifade eden Bakan Oğuz, “Yurttaş devletinden beklediği hizmeti almak zorunda. Bununla ilgili de elimizden gelen emek harcamaları yapıyoruz” dedi. 

Dursun Oğuz, Toplumsal Konut projesi için yasal çalışmaların yapıldığını ve Savcılığa gönderildiğini kaydetti.

Oğuz, “Toplumsal Konut projesi ile ilgili bayağı yol kat ettik. Bunun yasal çerçevede uygunluğu ile ilgili tadilat emek harcamaları da yapılmış oldu. Savcılığa da gönderildi. Sonrasında da Meclis’e sevk edilecek. Müteahhitler Birliği yeni yılda toplumsal konutla için kazma vuralım diyor, Sayın Başbakan da güvenilir adımlarla net yasal çerçevede herhangi bir sual işareti kalmayacak şekilde ilerlemek için emek verme içerisindedir…” ifadelerini kullandı.

“SORUMLULUK SADECE KIRSALDAKİ GENÇLERE ARSA DAĞITMAK DEĞİL”

Devletin artık kendi halkına sorumluluğunu bilerek açılımlar yapmasının önemine işaret eden Oğuz, “Mesuliyet bir tek kırsaldaki gençlere arsa dağıtmakla ilgili değil bunların konuta dönüşmesi ile ilgili güncel talepleri karşılama adına da bir şey yapılmasıdır. Bu çerçevede hükümeti gereğini yapıyor ve halletmeye da devam edecek” diye konuştu.

“KIRSAL KESİM ARSALARININ KONUTA DÖNÜŞÜMÜ YÜZDE 25 ORANINDA”

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, “Kırsal kesim arsalarının konuta dönüşümü düşük bir oran yüzde 25-30’larda. Her insanın beklentisi nedir? Dağıtılan bu arsaların bir halde konuta dökülmesi. O bölgedeki gençlerin kendi bölgesinde kalmış olarak, yerleşime haiz çıkmasıdır. Biz diyoruz ki; Ata topraklarına haiz çıkılsın” dedi.

“İNSANIMIZ ÇOK İYİ YASALARIN ETRAFINDAN KIVIRA BİLİYOR VE KIRSAL KESİM ARSALARINI AMACI DIŞINDA KULLANIYOR”

İşte ava kapatılan bölgeler

İşte ava kapatılan bölgeler

Oğuz, “Maalesef insanımız oldukca iyi yasaların etrafından kıvıra biliyor. Kırsal kesim arsalarının ekonomik kar elde etmeye dönüşme durumu da öyleki oluştu… Devlet size o arsayı konut edinin diye veriyor. Onu mali bir getiriye çevirmek bizlere nazaran yanlıştır. Bu şekilde yapılanlarla ilgili sayı belli bölgelerde maalesef ciddidir. Kırsal kesim arazisi üstüne yatırım yapmayacaksan alma. Yapamıyorsan geri ver.  Başkan bir yurttaş faydalansın. Fakat bunu başka amaçlarla kullanmanın da önünü kapatmamız gerekiyor. Boşuna devletin x bir şahsa vermiş olduğu hak sahipliği belgesini almayın. Alırsanız iptal edeceğiz. Bir iki tane için bu yönde adım atacağız. İbretlik mi dersiniz ne derseniz değin buna adım atacağız. Bundan dolayı devletin itibarını bu toplumsal medyada bu şekilde alıp da alayvari kullanmak hoş bir durum değil” dedi.

“ÜLKENİN TOPRAK VARLIĞINA GÖRE YASAL DÜZENLEME YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Yabancıların mal alımlarıyla ilgili ülkede yaşanmış olan huzursuzlukla ilgili soruya ise Bakan Oğuz şu yanıtı verdi:

“Ülkede şu anda Bakanlar Kurulu kararıyla bir yabancı bir tane emlak alma hakkına haizdir. Bunun haricinde yapılanlar uygulamaya nazaran hukuki görünse de yasal anlamda doğru değil. Sadece o boşluğa nazaran alımlar yapılıyor. Bakanlar Kurulu’na gidip onaylanan kişilerin tapuya gidişlerinde koçana dönme ile ilgili gene oransal anlamda sorun var. Bunların belli bir süre koçana gitmesi ile ilgili bir hak tanıyacağız. Sadece ondan sonrasında tapu almak için başvurmayanların da hakkını Bakanlar Kurulu sonucu ile iptale gideceğiz. Onun haricinde da yabancıların mal almasıyla ilgili de daha tertipli durumda kararlar üreteceğiz.”

Yabancılar mal alımı ile ilgili yasal bazı emek harcamaları ilgili sektörlerle beraber yaptıklarını belirten Bakan Oğuz, “Sektörler birlikte çalışıyoruz. Sadece tüm tarafları memnun edecek değiliz. Seviye içinde olacak bir sistemi çalışıyoruz. Yoksa bakmış olduğunuzda ne olursa olsun bir taraf üzülecek.  Kesinlikle beklediğini bulmayacak fakat bu ülkenin geleceği için karar almalıyız. İnşaat sektörü siz bizim önümüzü kapatamazsınız diyor fakat bu taraftan da insanoğlu diyor ki gelecekte bu ülkede ne olacağız? Bu ülkenin toprak varlığına nazaran yasal düzenleme yapmak zorundasınız ki her şey yasa kontrolünde gitsin… Devlet bu ülkede kimin ne kadar mal aldığını ne kadar arazi satıldığını ne kadar daire satın aldığını bilmek durumundadır” dedi.

Kaynak: BRT