Mutabakat zaptı KTTO’da Bakan Hüseyin Çavuş, KTTO Başkanı Turgay Deniz, TİKA Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş tarafınca imzalandı.

Mutabakat zaptı, “başta nohut, bakla, fasulye, böğrülce benzer biçimde kuru bakliyat ürünlerinin imalat sürecinin verimli hale getirmek suretiyle ekipman destek projesi” altında yapılmış oldu.

Çavuş

Bakan Hüseyin Çavuş imza töreninde yapmış olduğu konuşmada, Bakanlık olarak Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile istişare içinde tarımsal üretimi çeşitlendirme projelerini hayata geçirmek istediklerini açıkladı.

Proje kapsamındaki baklagilin münavebe ve ithal edilen bir ürün bulunduğunu da kaydeden Çavuş,

Türkiye’den gelen suyun üç yıl içinde Mesarya bölgesinde tarımsal amaçlı kullanımına başlanacağından dolayı çalışmaların daha da ehemmiyet kazandığını belirtti.

Çavuş, alışkanlıklardan vazgeçilmesi ve değişik türlerle üretimi geliştirmek gerektiğine inandığını altını çizdi.

Çavuş, baklagil ve kaba yem üretiminin istenilen noktaya gelebilmesi için 2024 desteklerinde düzenleme yapmak istediklerini açıkladı.

Projenin baklagil üretiminde girdi maliyetlerini düşürecek bir proje olmasına oldukça ehemmiyet verdiklerini kaydeden Çavuş, baklagillerin münavebe çeşidi olduğundan destek kapsamında olduklarını sadece 2024’te baklagil ve münavebe ürünlerine destekleri artıracaklarını söylemiş oldu.

Bu bölgeler dikkat... Elektrik kesintisi olacak...

Bu bölgeler dikkat… Elektrik kesintisi olacak…

“Nohut sigorta kapsamına alınacak”

Çavuş, nohudu kuraklık sigorta kapsamına da alacaklarını, nohut yanında örtü altında olmayan ürünleri de sigorta kapsamına alınması üstünde çalıştıklarını belirterek, bu amaçla tüzüklerde lüzumlu değişikliklerin hazırlandığını deklare etti.

Baklagil ürünlere alım garantisi mevzusunda Çavuş, bir tek hükümetin alım garantisi verdiği bir modeli de desteklemediklerini, özer sektördeki kuruluşların da alım garantisi vermesini desteklediklerini açıkladı.

Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, harnubun da bu yıl özgür piyasada kıymet bulamadığını, harnup çekirdeğinin, dengi bileşik maddelerle rekabet edemediğini, bunun üstünde aromasını ön plana çıkararak ürüne pazar bulmaya çalıştıklarını açıkladı.

Küçükçavuş

TİKA Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da, TİKA’nın bilhassa pandemi döneminde üretim projelerine daha ehemmiyet verdiğini, projenin de Bakanlık ve KTTO ile beraber üretimle ilgili başlattıkları ile proje bulunduğunu açıkladı.

Küçükçavuş, “Devleti hususi sektörle bir araya getiren bir karakteri olduğundan, projenin iyi bir model olacağına inanıyorum” dedi.

Projenin ilk kez, Türkiye Kültür ve Gezim Bakan Yardımcısı tarafınca gündeme getirildiğini, Kıbrıs’ta üretilen baklagillerin KTTO’nun Londra ziyaretinde de gündeme geldiğini ifade eden Küçükçavuş, bunun üstünde Londra yanında ürünlerin komşu ülke pazarlarında da yer alabileceğini değerlendirdiklerini söylemiş oldu.

Küçükçavuş, projenin sürdürülebilir olması temennisinde bulunmuş oldu.