Başbakanlık Onur Salonu’nda yer edinen kabulde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da yer aldı.

Üstel, kabulde yapmış olduğu konuşmada, ziyaretini oldukca anlamlı bulmuş olduğu Tunç’u, bu şekilde kırılgan ve nazik bir dönemde ülkede görmekten mutluluk duyduğunu söylemiş oldu.

Asrın felaketi 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren vatandaşlar ile İsias Otel’de yıkıntı altında yaşamını yitiren Şampiyon Melekleri anarak “Acımız büyüktür” diyen Üstel, Anavatan Türkiye ile acılarının ortak bulunduğunu belirtti.

Üstel, anavatanın acılarını da imkanlar dahilinde paylaştıklarını kaydederek, o günden bugüne İsias Otel’deki soruşturmanın tamamlanması için çalıştıklarını açıkladı.

İlk duruşmanın 3 Ocak’ta yapılacağına işaret eden Üstel, aileler, bakanlar, milletvekilleriyle ilk duruşmaya katılacaklarını söylemiş oldu. 

İsias Otel sorumlularının hakkaniyet karşısında hesap vereceğine vurgu icra eden Üstel, “Yargıya güvenimiz sonsuzdur” dedi. 

“Süratli bir halde hakkaniyet yerine gelmelidir” diyen Üstel, bu şekilde acıların tekrar yaşanmamasını temenni etti. 

Şampiyon Meleklerin adını hem Türkiye’de, hem de ülkede yaşatmak için çalıştıklarını ifade eden Üstel, hükümet olarak devamlı anavatana imkanlar dahilinde desteğe hazır olduklarını kaydetti.

Üstel, Tunç’a, bu nazik ve kırılgan dönemde ziyaret ve açıklamalar için teşekkür etti. 

-Tunç

Türkiye Cumhuriyeti Hakkaniyet Bakanı Yılmaz Tunç da, KKTC’de bulunmaktan ve misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Ülkeye ulaştıktan sonra Şampiyon Meleklerin kabrini ziyaret ettiğini ifade eden Tunç, yakarma ettiklerini, ailelerin acısını paylaştıklarını ve başsağlığı dilediklerini söylemiş oldu. 

“Acı büyük” ifadesini kullanan ve 6 Şubat’ta yaşanmış olan depremin dünyadaki en büyük depremlerden biri bulunduğunu ifade eden Tunç, “50 binden fazla insanımızı kaybettik. 11 vilayetimiz çöktü. 42 bini Türk vatandaşı, 7 binden fazla yabancı yurttaş yaşamını yitirdi” diye konuştu. 

6 okulda eylem var... İşte o okullar

6 okulda fiil var… İşte o okullar

“İsias otelde de 35 KKTC vatandaşımızı kaybettik ve büyük acı yaşadık, Şampiyon Meleklerimiz bizim de çocuklarımız” diyen Tunç, depremin ilk anından itibaren büyük bir emek verme başlattıklarını, 10 bin kişilik yargı görevlisini bölgeye sevk ettiklerini ve deliller toplandığını kaydetti. 

Bu çerçevede delillerin bilir kişilere gönderildiğini, tutuklamaların yapıldığını ve sürecin süratli bir halde yürütüldüğünü özetleyen Tunç, bu çerçevede 5 tutuklu bulunduğunu ve 3 Ocak tarihinde duruşma olacağını belirtti. 

Şampiyon Melekler’in anısının yaşatılacağını ifade eden Tunç, bir kusur var ise sorumlusun cezasını kesinlikle çekeceğini, adaletin ortaya çıkacağını altını çizdi. 

Duruşmaların izlenmesi için talepler bulunduğunu ve bu mevzuda emek verme yapıldığını ifade eden Tunç, “Acımız ortaktır, ayrı gayrı yok. Sonuna kadar adaletin ortaya çıkması için yargı bağımsızlığı ilkesi çerçevesinde sürecin takip edeni olacağız” dedi. 

Tunç, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ortak tarih, kültür, alınyazısı ortaklıkları bulunduğunu, bağların sağlam temeller üstünde bulunduğunu ifade ederek, ulusal davadan ödün vermeden, Kıbrıs Türk halkının hak hukuk ve bağımsızlığını savunmaya devam edeceklerini söylemiş oldu. 

Adli konulardaki işbirliklerinin de sorunsuz devam ettiğini ifade eden Tunç, ilişkileri daha da geliştirerek, ülkedeki rahatlık itimat ve refahı artıracaklarını kaydetti. 

Tunç, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını da iletti.