Başbakan Ünal ÜstelAzerbaycan’a gidişinde uçakta, TAK ve BRT’nin sorularını yanıtlayarak, Azerbaycan seyahati hakkında açıklamalarda bulunmuş oldu.

Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin ortak bir milletin üç kardeş devleti bulunduğunu belirten Üstel, “Türkiye ile senelerdir kurduğumuz gönül köprülerini Azerbaycan’la da oluşturmak istiyoruz. Gerek kültürel gerek siyasal gerekse ekonomik anlamda karşılıklı sevgiye saygıya ve güvene dayalı ilişkileri geliştirmek istiyoruz” dedi.

İki ülke içinde senelerdir dikkatsizlik edilmiş kültürel kaynaşmanın geliştirilmesi için son iki senedir mühim emekler yürüttüklerini vurgulayan Üstel, “Bu ziyaret işte bu çalışmaların amacına ulaşmasına mühim katkı sağlayacak en mühim adımlardan biridir” şeklinde konuştu.

-“Dünya ile kucaklaşma yolundan mühim bir süreç yaşıyoruz”

Üstel konuşmasına şöyleki devam etti:

“KKTC için son aşama mühim bir süreçten geçiyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “KKTC’yi tanıyın” çağrısı ve Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliği ile başlamış olan internasyonal girişimler son aşama önemlidir. Dünya ile kucaklaşma yolundan mühim bir süreç yaşıyoruz.”

“Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ‘KKTC bayrağı Azerbaycan’da da dalgalanacak’ şeklindeki açıklamasının peşinden fazlaca kısa bir süre içinde bayrağımız göklerdeki yerini almıştır” vurgusu meydana getiren Üstel, “Şimdi Azerbaycan’da dalgalanmaya başlamış olan bayraklarımızı selamlamaya ve o bayrakları Azerbaycan’da dalgalandıran kardeşlerimize teşekküre gidiyoruz” diye konuştu.

Oldukca geniş katılımlı bir heyetle Azerbaycan’a adeta çıkarma yaptıklarını ifade eden Üstel, şunları kaydetti:

“Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak suretiyle heyetimizde, ben ve Başbakan Yardımcımız var. Bu, en üst düzeyde siyasal temsiliyet demek. Heyetimizde sanayicilerimiz var, tecim dünyamızın en kuvvetli şirketlerinin temsilcileri var, Endüstri Odamız, Tecim Odamız var, turizmcilerimiz ve emlakçılarımız var, müteahhitlerimiz, üniversite sektörümüzün temsilcileri var. Pek fazlaca sivil cemiyet kuruluşu ve odalarımızın temsilcileri de var. Böylesi geniş katılımla meydana getirilen ilk Azerbaycan ziyaretini gerçekleştiriyoruz.

Başbakan, Azerbaycan ziyaretini değerlendirecek...

Başbakan, Azerbaycan ziyaretini değerlendirecek…

Ekiplerimiz, düzenlenecek hususi toplantı ve tanıtımlarda Azerbaycanlı meslektaşları ile buluşup iki ülke arasındaki tecim hacminin geliştirilmesine yönelik mühim temaslar gerçekleştirecekler.”

Azerbaycan seyahatinde bazı siyasal temaslar gerçekleştireceklerini de belirten Başbakan Üstel, “Ülkeler arası ve siyasal partiler arası iş birliğinin geliştirilmesi de pek fazlaca mühim adımın atılmasına mühim katkılar elde edecektir. İnanıyorum ki bu ziyaret iki ülke arasındaki hem kültürel hem siyasal hem de ekonomik ilişkileri ezberleri bozacak şekilde değiştirecek ve geliştirecektir” dedi.