Başbakanlık bütçesi görüşülürken milletvekillerinin peşinden İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir ve İstatistik  Kurumu Başkan Yardımcısı Sevda Özsaygın, Başbakanlık Müsteşarı Durali Güçlüsoy ile Maliye Bakanı Özdemir Berova eleştirileri ve soruları yanıtladığı konuşmalar yapmış oldu.

Demir

İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, bütçe rakamlarına değinerek hane halkı işgücü anketinde çeyreklik dönemine geçileceğini, öteki büyük kalemin ise yazılımlara ilişkin bulunduğunu belirtti.

Demir, yaşam pahalılığı endeksi rakamlarına eleştirilere değinerek, meydana getirilen emek harcamaları söyledi. 15 marketten fiyat aldıklarını kaydeden Demir, marketlerle ilgili bilgilerin telefonla alınmadığını söylemiş oldu.

Fiyatlarla oynamanın mümkün olmadığını dile getiren Demir, istatistik uzmanı olmadığını sadece kamu yönetiminde yöneticilik tecrübesi bulunduğunu belirtti. Demir, kuruma katkı koyma amacıyla vazife yaptığını açıkladı.

Yaşam pahalılığına ilişkin metodolojiyi dile getiren Demir, müdahale kabul edilmeden hesaplamaların yapıldığını kaydetti.

Yaşam pahalılığını düşük çıkmasının alım gücünün korunması noktasında iyi bir şey bulunduğunu belirten Demir, hesapların saydam bir halde paylaşıldığını söylemiş oldu.

İstatistik Kurumu’nun bağımsız bir kurum bulunduğunu belirten Başkan Yardımcısı Sevda  Özsaygın da kurumun bağımsız olmadığını ima etmenin tehlikeli bulunduğunu kaydetti.

Özsaygın, algoritmanın 1976’daki sistemle hesaplandığını ve herhangi bir değişim olmadığını belirterek, sepet mevzusunun ele alınmasının ise değerlendirmede bulunduğunu söylemiş oldu.

İşyerlerini seçerken kriterler bulunduğunu kaydeden Özsaygın, genel fiyatlar üstünde değişimi takip ettiklerini açıkladı.

Fidan’dan Ertuğruloğlu’na kutlama mesajı…

Fidan’dan Ertuğruloğlu’na kutlama mesajı…

Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova, bütçe toplantılarının verimli olması temennisini dile getirerek, bu yıl yaşam pahalılığının yüzde 86 civarında beklendiğine işaret ederek, hesaplamalarının iyi mi yapıldığı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

İstatistik Kurumu’nun kendilerine en doğru yada en doğruya yakın verileri sunduklarını belirten Berova, Başbakanlık toplam bütçesinin kurumların toplam bütçesinden fazla olduğu yönündeki söylemlere değinerek, 4’lü hükümet döneminde de durumun aynı bulunduğunu kaydetti.

Elektrik teşvikleri mevzusunda bir düzenleme yapılacağını belirten Berova, devletin iç ve dış borç stokunun bugün oluşmadığını, 20-30 seneliğe varan borçlanmalar bulunduğunu söylemiş oldu.

Borçlanma kapasitesinin iç kaynaklar kadar bulunduğunu ifade eden Berova, vergi kaçağını önleme adına atılacak adımların önemine değindi.

Berova, bunun en mühim yolunun otomasyon sistemin düzeltilmesi bulunduğunu kaydetti.

Konuşmalar sonunda 1 milyar 82 milyon 8 bin 700 TL’lik Başbakanlık bütçesini oy çokluğuyla kabul edilerek, BRTK bütçesinin görüşülmesine geçildi.