CTP Milletvekili Ongun Talat, Başbakan Ünal Üstel’in bu makama gelmesi noktasında eleştirilerde bulunarak, UBP kurultayında dördüncü gelen Üstel’in “gayrimeşru şekilde” parti başkanı bulunduğunu iddia ederek, bunların kamuoyu önünde yaşandığını söylemiş oldu.

Meşru enerjisini partisinden alamayan başbakanın kafi performans sergilemediğini korumak için çaba sarfeden Talat, hükümet ve başbakanın güzel PR emek vermesi yaptığını sadece “konuşmalarının altı boş konuşmalar bulunduğunu” iddia etti.

Talat, Bakanlar Kurulu’nun koordinasyonu ve eleştirilere yanıt noktasında da Başbakanı eleştirerek, Meclis’te Üstel’in kaç kez kürsüye çıktığını sordu. “Başbakan Meclisi muhatap almıyor” diyen Talat, sorulan soruların yanıtsız kaldığını söylemiş oldu.

Başbakanın icraata hakim olmadığını, klişe cümleler kullandığını iddia eden Talat, bunların üzücü bulunduğunu belirtti.

E-devlet ile ilişkili veri merkezi yönetiminin TÜRKSAT’a devredilmesi mevzusunda muhalefetin devletin egemenlik yetkisi noktasında karşı çıktığını kaydeden Talat, komitede bu mevzu görüşülürken, veri merkezi çalıştıracak kadro oluşturulmadığının ortaya çıktığını söylemiş oldu.

Talat, buna ilişkin yasa önerisi hazırlandığını anlatarak, Veri Merkezi’nin kısa sürede operasyona geçeceğini, bu işlerin şu an bakanlıklar altında sözleşmeli personelle götürüldüğünü sadece süratli bir halde dağınık yapıyı bütünleştirip faaliyete geçmesi icap ettiğini beyan etti.

Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun “fonksiyonsuz ve işlevsiz bulunduğunu” korumak için çaba sarfeden Talat, kurulun siyasal bir amaçla kurulduğunu söylemiş oldu.

Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, ek bütçede Başbakanlığa ayrılan ödeneğe değinerek, izaz ikram kaleminin aşıldığını belirtti ve bütçe yüzde 100 düzeyinde büyütülürken, izaz ikram kaleminin yüzde 300’e yükseldiğini savundu.

Erkut Şahali, gider azaltıcı tedbir alınması gerekirken bu artışın niçin yapıldığını sordu.

Şahali, hükümet programına gelir artırıcı gider azaltıcı prensipler benimseneceği yazılırken yapılanın tam tersi bulunduğunu savundu.

Kamu reformu mevzusunda geçmişten bugüne yaşanmış olan gelişimleri aktaran Şahali, hükümetin Kamu Reformu Yasası’nı önüne aldığını sadece verilen taahhüde dair herhangi bir adım atılmadığını söylemiş oldu.

Hükümetin “siyasetçi kıyma makinesi” yarattığını ve bürokratların devamlı değiştiğini korumak için çaba sarfeden Şahali, liyakatın fazlaca eleştiri noktalarda dahi geçerli olmadığını savundu.

TÜK ile KIB-TEK’te ihale düzeninin bozulduğunu ileri devam eden Şahali, yasa gücünde kararnameler çıkarılarak düzenin bozulduğunu, hatta bu kararnamelere de uyulmadığını iddia etti.

Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun faaliyetlerinin ne işe yaradığını soran Şahali, hükümetin iddialarla ilgili kendini aklama mevzusunda iç denetim mekanizmalarını çalıştırması icap ettiğini söylemiş oldu.

Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi’nin katledildiğini korumak için çaba sarfeden Şahali, yasalara ilişkin komite oluşturulduğunu sadece merkezin uzun süredir yasa göndermediğini belirtti.

Şahali, hükümet programında buna yönelik yazılan adımların ise atılmadığını, Yatırım Geliştirme Ajansı ile ilgili de aynı durumun geçerli bulunduğunu söyleyerek, Merkezi Mevzuat Dairesi’nin önemini vurgulayarak, tekrardan canlandırılmasını talep etti.

İstatistik Kurumu’nun toplumu ikna edecek güvenirliği tesis etmesi icap ettiğini dile getiren Şahali, elde edilmiş verilerin gerçekçi olması icap ettiğini söylemiş oldu.

Şahali, Devlet Planlama Örgütü’ne meydana getirilen yatırımlara değinerek, örgütün “sırat köprüsü üstünde durduğunu” savundu. Erkut Şahali, Kalkınma planı noktasında, toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınması ve uygulanabilir olması icap ettiğini belirtti.

Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, başbakanın şahsının şikayetlerin odağı haline geldiğini sadece şikayetlere de cevap vermediğini savundu.

Atılan yanlış adımların faturasının halka çıktığını söyleyen Şahiner, Sayıştay raporlarında Üstel hükümetinin yapmış olduğu vurgununun bir kısmının yayınlandığını iddia etti.

KIB-TEK ile ilgili yatırım eksikliği mevzusuna değinen Şahiner, KIB-TEK’te makine bakımlarının yapılmadığını, bu yüzden iki ay sonrasında gene karanlıkta kalma riski bulunduğunu belirtti.

Şahiner, Teknecik’e yatırım ve baca yapılacağı, maliyetlerin aşağı çekileceği yönünde açıklamalar yapıldığını sadece adım atılmadığını savundu.

Bir şirketi varlıklı etmek için hükümetin Kamu İhale Yasası’nda değişim yapmak istediğini dile getiren Şahiner, tüm mücadelelerine karşın hükümetin yasayı geçirdiğini, halktan tepki almış olduğu süre ise “bu bir şirkete yönelik değil” açıklaması yaptığını sadece bunun da gerçeği yansıtmadığının görüldüğünü ileri sürdü.

Şahiner, Türkiye’den kabloyla ucuza elektrik alınsa dahi AK-SA’yı koruyacak şekilde bir sözleşme imzalandığını söylemiş oldu.

Yeniden Refah Partisi KKTC temsilciliği yarın açılacak

Tekrardan Refah Partisi KKTC temsilciliği yarın açılacak

Güneş enerjisi ve alternatif enerji kaynaklarının kullanılamayacağı bir sözleşme imzalandığını iddia eden Şahiner, hükümetin, sözleşmeyle amaçladığını söylediği unsurlarla ile gerçeğin bağdaşmadığını ve sözleşmenin halka zarar verecek maddeler içerdiğini savundu.

Salahi Şahiner, Kalecik 3. Sözleşmesi mevzusunda de hükümetin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Bakanlar Kurulu kararları eklerine kolay şekilde erişilmesi icap ettiğini sadece bunun yapılmadığını korumak için çaba sarfeden Şahiner, kararlar ve eklerinin ulaşılabilir olmasının önemine vurgu yapmış oldu. Şahiner, bu bilgilerin bilerek gizlendiğini iddia ederek, örnekler verdi.

Liman İşçileri Sendikası Şirketi’ne ilişkin iddiaları aktaran Şahiner, emeklilik noktasında haksızlığa uğradığını düşünen kesimler bulunduğunu ve şirkette çalışan beş kişinin 1 milyar TL’yi aralarında paylaşacağını savundu.

Bakanlar Kurulu’nun şirketle ilgili sonucuna değinen Şahiner, karara ilişkin ek ve önergelerin bulunamadığını, Bakanlar Kurulu sekreterliğinin kararları ulaştırma zorunluluğu bulunduğunu söylemiş oldu.  

Bilgiye haiz olmanın mühim bulunduğunu kaydeden Şahiner,  İstatistik Kurumu’nun mühim bir kurum bulunduğunu ve keyfe bakılırsa, gerçeğe uymayan verilerle yapılacak planın yanlış olacağını belirtti.

Enflasyon sepetinde metodolojiyle ilgili meydana getirilen çalışmanın ne durumda bulunduğunu soran Şahiner, kurumun gerçek rakamlarla yüzleşmesi icap ettiğini söylemiş oldu. Şahiner, enflasyona ilişkin gerçek rakamlarla açıklanan rakamların örtüşmediğini savundu.