Erdoğan: Kıbrıs Türklerinin seslerini duyurmak hepimizin sorumluluğudur

Erdoğan: Kıbrıs Türklerinin seslerini duyurmak hepimizin sorumluluğudur

Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars Genel Kurul’da, “Nüfusumuz kaç? Nüfus Politikanız ne?” temalı güncel konuşma yaparak, nüfusun bilindiğinin söylendiğini bundan dolayı nüfusun açıklanmasını istedi.

Bilhassa yurttaş nüfusun bilinmesi için adım atılmadığını, aksine geriletildiğini ifade eden Baybars, MAKS projesinin bitirilmesine yönelik adım atılmadığını da kaydetti.

Ülkede nüfusun sayılması yönünde ilkel yöntemler tartışıldığını dile getiren Baybars, MAKS projesinin olduğu noktada saydığını söylemiş oldu.

“Nüfusu söyleyememek övünülecek bir şey değil, ayıptır” diyen Baybars, nüfusu bilmenin üstüne bir de nüfus politikası inşa etmek icap ettiğini kaydetti.

“Hükümetin ilkel politikalarla adım attığı” eleştirisinde bulunan Baybars, 2018’e kadar ülkede kayıtlılık olmadığını söylemiş oldu. İkamet ve vizeler tüzüğü ile insanların kayıt altına alındığını ifade eden Baybars, kendilerinin görevden gitmesinin peşinden kayıtsızlığın devam ettiğini belirtti.

Kalkınma planı hamlesi yapılabilecek durumda olunmadığını kaydeden Baybars, cezaevindeki nüfusun yarıdan fazlasının yurttaş olmadığını dile getirdi. 2022 senesinde meydana getirilen bir anket çalışmasına atıfta bulunan Baybars, gençlerin göç etme eğiliminde olduğuna işaret etti.

Emek verme hayatında yurttaş olmayan nüfus sayısının ne işe yaradığını soran Baybars, eğitimde yaşanmış olan sıkıntıların nüfus politikasızlığı sebebiyle kontrolsüz olarak alınan göçün sonucu bulunduğunu söylemiş oldu. Belli bölgelerde gettolaşma başladığını ifade eden Baybars, “Kontrolsüz bıraktığınız nüfus yüzünden insanoğlu ekonomik olarak zarar görmeye başladı” dedi.

“İçişleri Bakanı çağ nüfusun kaç bulunduğunu biliyor mu?” sorusunu soran Baybars, plansız bir ülke söz mevzusu bulunduğunu belirtti. Kalkınma planı ortaya atılmasına karşın nüfusun bilinmediği ve nüfus politikası olmadığı eleştirisi meydana getiren Baybars, nüfus politikasının yalnız İçişleri değil tüm bakanlıkların meselesi bulunduğunu söylemiş oldu.