Komite sonrasında 82 milyon 042 bin TL olan Informasyon Teknolojileri Iletişim Kurumu bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

Rogers

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi ele alınırken konuşan Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, yolların karanlık, standartlardan uzak bulunduğunu, artan vasıta sayısı ve yolları bilmeyen sürücülerle tehlikenin her geçen gün arttığını söylemiş oldu.

Aracı olmayan birinin toplu taşımayla bir yere ulaşamayacağını söyleyen Rogers, devamlı otostop çeken öğrencileri gördüklerini belirterek, “Toplu taşımanın adı var, kendi yok…plan yok, iyileştirme yok” dedi.

Posta Dairesi’yle ilgili durumu soran Rogers, ülkedeki posta hizmetlerinin “ilkel kaldığını” söylemiş oldu.

Özdenefe

CTP Milletvekili Erdem Özdenefe de, iktidar milletvekillerinin komitede olmamasını eleştirdi.

Bakanlık bütçesinin “pek de işe yaramadığını” ifade eden Özdenefe, ülkede vatandaşlara sorulduğunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın kim bulunduğunu bilmediğini kaydetti.

Bakanlığın bütçesinde yer edinen geçici işçilerle ilgili kaleme dikkat çeken Özdenefe, “Bakan Arıklı buraya bütçesinde konuşulacak bir şeyle gelmedi” dedi.

Özdenefe, “Devlet, halkın toplumsal medyaya yazdıklarıyla çürümez, devlet sizin yaptıklarınızla çürür. Bir senelik sürede bolca hamaset, bolca söylev sıfır icraat” dedi.

Bakanlığın icraatlarına bakıldığında yeni bir şey olmadığını, sadece eskiden gelen işlerin de geliştirilmediğini ifade eden Özdenefe, web servis sağlayıcıları mevzusunda neler yapıldığını sordu.

Fiber optik kablo mevzusunda da bütçede bir kalem göremediklerini belirten Özdenefe, Sivil Havacılık ve Ercan mevzusunda da eleştirilerde bulunmuş oldu.

“Mağusa Özgür Liman’ın fizibilitesi tamam mı, işletmesi iyi mi olacak, limanlar mevzusunda neler yapılacak” öğrenmek istediklerini ifade eden Özdenefe, Karayolları Dairesi’nde neler yapılacağını da bilmek istediklerini kaydetti.

Bugün en rahat bir yamalamanın bile yapılamadığını, asfaltlama mevzusunda ne yapılacağını öğrenmek istediklerini söyleyen Özdenefe, yollarda tabela, korkuluk, aydınlatma mevzusunda da sınıfta kalındığını söylemiş oldu.

Girne Eziç ışıklarında meydana gelen kazaya da değinen Özdenefe, Bakanlığın yapmış olduğu açıklamayı da eleştirdi.

Özdenefe, yalnız buradaki trafik ışıklarında değil, ülkenin bir oldukca yerindeki trafik ışıklarında sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

Meteoroloji Dairesi’nde yapılmaya çalışanın ne işe yaradığını soran Özdenefe, alanında uzman bir müdürün görevden alınmasını eleştirdi.

Özdenefe, “vaka oldukca ciddi ve vahimdir” dedi.

Candan

CTP Milletvekili Armağan Candan da konuşmasında, Avrupa Birliği’nin katkılarıyla bir ekip yol güvenlik tüzükleri hazırlandığını, bunların uygulanmasının ne aşamada bulunduğunu sordu.

Bu tüzüklerin geçmesinden sonrasında ilgili projelerle ilgili AB’den 3 milyon TL katkı alınacağını, bunun ne durumda bulunduğunu öğrenmek istediğini ifade eden Candan, AB ile yol ve trafik güvenliği mevzusunda yürütülen bir proje olup olmadığını sordu.

Öztürk

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk Candan’a cevaben yapmış olduğu konuşmada, ilgili tüzüklerin 2019 senesinde geçirilmiş olmasına karşın, altyapılar hazır olmadığını için aynı dönem yürürlükten kaldırıldığını kaydetti.

Teknik altyapılar tamamlanmadan tüzüklerin geçmesinin mümkün olmadığını ifade eden Öztürk, yeterlik müfettişliğinde kadro sayısı kafi olmadığı ve yeni kadro açılamayacağı için bazı düzenlemelere gidildiğini,  meydana getirilen girişimlerle aşama yükselmeleri açılacağını ve yeterlik müfettişleri ekibinin doldurulacağını söylemiş oldu.

AB ile istişarelerin devam ettiğini, tüzüklerden birinin geçmesi halinde AB’nin katkı yapacağını söylendiğini ifade eden Öztürk, “son gelinen aşamada 2024 yılının Aralık ayına kadar 2 tüzüğü yürürlüğe koymayı planlıyoruz” dedi.

Candan

Öztürk’ün cevabı sonrasında tekrardan söz alan Armağan Candan, Ercan’daki muhaceret memuru sıkıntısına değindi.

Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars da, bu yıl Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na ayrılan bütçenin 2 milyar bulunduğunu, Bakan Arıklı’nın geçen yıl bakanlığa verilen bütçenin kafi gelemediği söylemleri varken, 2024 senesinde bu kadar yaşam pahalılığı varken bu bütçeyle neler yapılacağını, kafi gelip gelmeyeceğini sordu.

Ülkede kamu hususi ortaklığıyla bazı yerlerin işletilmesine karşı olmadığını ifade eden Baybars, limanların özelleştirilmesi ile ilgili ek sözleşme 5 mevzusuna değinerek, sözleşmenin sakıncalarına dikkat çekti.

Iyi mi bir işletim modeli ve devletin bunun neresinde olacağı mevzusunda detaylı data istediklerini ifade eden Baybars, Posta Dairesi ile ilgili projeler hakkında data istedi.

Posta Dairesi’ni işlevsel kılmak için bir proje olmamasını eleştiren Baybars, limanlar meselesiyle ilgili vapur konağında fizibilite çalışmalarına başlanıp, başlanmadığını sordu.

Planlama ve İnşaat Dairesi’nin içinin boş olduğuna işaret eden Baybars, dairenin personele ihtiyacı bulunduğunu, bir ihtimal özelden hizmet alınabilmesi için mevzuat değişikliğine gidilebileceğini söylemiş oldu.

Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 19.46 büyüdüğünü, dolayısıyla “hükümetin Bakan Arıklı’dan bir beklentisi olmadığını” söylemiş oldu.

Bakanlığın bütçe kalemlerine dikkat çeken Şahali, bütçe kalemlerinde de ciddi artışlar olmadığını kaydetti.

Aslolan ve devamlı kadrolarda yapması ihtiyaç duyulan görevleri kimlerin yaptığını soran Şahali, Posta Dairesi’nde şube açılamaz durumda bulunduğunu, bundan dolayı personel olmadığını belirtti.

“Bu memlekette Posta Dairesi falan yoktur” diyen Şahali, Telekomünikasyon Dairesi’nin personel yapısıyla mobil şirketlerle rekabet edilebilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Telekomünikasyon Dairesi’nin birkaç tane projesi olduğuna dikkat çeken Şahali, Sivil Havacılık Dairesi’nin önemine değindi.

Sivil Havacılık Dairesi’nin personel sayısına dikkat çekerek, bu personel sayısıyla nitelikli hizmet üretmenin mümkün olmadığını söylemiş oldu.

Planlama İnşaat Dairesi’nin personel sayısının bakanlığın öteki dairelerine gore göreceli olarak daha iyi durumda bulunduğunu belirten Şahali, Trafik Dairesi’nin de projesi olan dairelerden biri olduğuna işaret etti.

Radarların çalışıp çalışmadığını soran Şahali, vasıta kayıt arşivinin saklanması için prefabrik bina yapılması mevzusunun açıklığa kavuşturulmasını istediğini kaydetti.

Trafik Dairesi’nden hizmet alım süresini eleştiren Şahali, Meteoroloji Dairesi Müdürü’nün görevden alınması konusunu eleştirdi.

Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, bakanlığın vazife yetki ve sorumluluklarını eleştirdi.

Asfaltlama mevzusunda yaşanmış olan sıkıntılara değinen Şahiner, Karayolları Dairesi’nin yama bile yapması imkansız durumda bulunduğunu söylemiş oldu.

Karayolları Dairesi’nin sorumluluğunda olan ve çizmeyle bile yürünemez durumda olan yollar bulunduğunu ifade eden Şahiner, dönel kavşaklardan artık vazgeçilmesi icap ettiğini, bunun dünyada eşi benzerinin kalmadığını kaydetti.

Bu ülkede artık üst, alt geçitler ve tünellerin hayata geçirilmesi icap ettiğini belirten Şahiner, trafik ışıklarının zamanlamasında yaşanmış olan sıkıntılara işaret etti.

Planlama ve İnşaat Dairesi’ndeki münhal eksikliklerine dikkat çeken Şahiner, buradaki yapının acilen düzeltilmesi icap ettiğini belirtti.

Meteoroloji Dairesi Müdürü’nün görevden alınması mevzusunda da değinen Şahiner, “meydana getirilen davranış şık olmadı” dedi.

Limanların özelleştirilmesi mevzusunda da eleştiriler icra eden Şahiner, konun yakın takip edeni olacaklarını söylemiş oldu.

Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, milletvekillerinin dikkat çekmiş olduğu mevzulara ve  meydana getirilen eleştirilere teşekkür etti.

CTP Milletvekilli Fikri Toros’un üstünde durduğu konuların oldukca mühim bulunduğunu belirten Bakan Arıklı, Girne’nin batısına bir liman yapılması mevzusunun gündeme alınabileceğini kaydetti.

Yolların aydınlatılması ,bariyerlerin yapılması benzer biçimde mevzulara değinen Arıklı, bu bütçe ve toplam 762 personelle bakanlığın yönetim edilmeye çalışıldığını söylemiş oldu.

Ellerindeki imkanlar çerçevesinde işlerin yürütülmeye çalışıldığına işaret eden Bakan Arıklı, havalimanının eski binasının ne yapılacağı mevzusunda hemen hemen karar verilemediğini söylemiş oldu.

Ercan Havalimanının sürdürülebilirliğinin kendisi için mühim bulunduğunu, Havalimanın giderlerinin ciddi şekilde arttığını, dolayısıyla gelir getirilecek işlerin mühim bulunduğunu ifade eden Bakan Arıklı, tabelalardaki İngilizce mevzusunda lüzumlu çalışmaların yapılacağını belirtti.

Karayolları Dairesi’nin yalnız kendi bakanlığı döneminde kötüye gitmediğine işaret eden Bakan Arıklı, genel kurulda soruları daha geniş yanıtlayacağını kaydetti.

Mağusa Limanının özelleştirilmesi projesine de değinen Bakan Arıklı, “bizim hiçbir işadamımızın orası için öngörülen rakamı ödeyemeyeceğini”  söylemiş oldu.

Öztürk

Müsteşar Enver Öztürk özelleştirmeler mevzusunda yapmış olduğu konuşmada, özelleştirme raporunu mevzusundaki eleştirileri şaşkınlıkla dinlediğini berlirterek, özelleştirme ile ilgili yasaya atıfta bulunmuş oldu.

Bugün komiteye sunulanın ön rapor komitesinin tavsiye sonucu bulunduğunu belirten Öztürk, Bakanlar Kurulu’nun bu karara uygun özelleştirme sonucu alması sonrasında yol haritasının belirlenerek, yola devam edileceğini söyledi. 

Öztürk, esas özelleştirme yönetiminin Para Kambiyo Dairesi’nin yönlendirilmesiyle devam edeceğini kaydetti.

Informasyon Teknolojileri Iletişim Kurumu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

CTP: ‘Reçete Yolsuzluğu’ adlı süreç hastalar için tam bir kabusa dönüşmüş durumdadır

CTP: ‘Reçete Yolsuzluğu’ adlı süreç hastalar için tam bir kabusa dönüşmüş durumdadır

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı sonrasında Cumhuriyet Meclisi Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinde; 82 milyon 042 bin TL olan Informasyon Teknolojileri Iletişim Kurumu bütçesi ele alınarak, oy çokluğuyla kabul edildi.

Mevzu hakkında söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, BTHK Başkanı Kadri Bürüncük’ten kurumun emek harcamaları hakkında data aldı. 

Cumhuriyet Meclisi Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugünkü çalışmalarını tamamladı. Komite, yarın saat 11.00’de toplanarak Sivil Müdafa Teşkilatı Başkanlığı ve Mahkemeler Bütçesini ele alacak.