Bütçe üstüne ilk sözü CTP Milletvekili Fikri Toros aldı.

Sadık Gardiyanoğlu: 2024 yılında daha çağdaş yepyeni bir Çalışma ve Sosyal Bakanlığı olacak

Sadık Gardiyanoğlu: 2024 senesinde daha modern yepyeni bir Emek verme ve Toplumsal Bakanlığı olacak

Agresif bir küresel rekabetle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Toros, başarı göstermiş ülkeleri başarısızlardan ayıran en mühim noktalardan birinin web tabanlı teknolojik yatırımlar bulunduğunu söyleyerek, “Siz, bu yatırımlar için ne kadar bütçe ayırdınız?” diye sordu.

Limanlar mevzusunda konuşan Fikri Toros, “Özelleştirme sözü duyduğumuzda ‘bir kurum daha elden gidiyor’ diyoruz…Bu algıyı değiştirin. Limanlarda özelleştirme stratejiniz ilerleyecekse ihale aşamasına ulaşmadan önce yerli şirketlerle istişare edin…Limanların yabancı şirketlere verilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

Girne şimal sahilde bir marinaya gereksinim bulunduğunu belirten Toros, restorasyonu tamamlanmak suretiyle olan Girne zamanı limanının modern şekilde işletilmesine gereksinim bulunduğunu söylemiş oldu, “Orası marina değildir, zamanı bir limandır. Burasının karakterini koruyacak bir yönetime gereksinim var” şeklinde konuştu.

Girne’deki ticari limanı marinaya dönüştürme, yeni bir ticari liman yatırımını gündeme alma zamanı geldiğini belirten Fikri Toros, bu projenin batı sahillerinde olabileceğini söylemiş oldu.

Toros, kara yolları mevzusunda da konuşarak, bu yıl ölüm ve ağır yaralanmalarla sonuçlanan kazaların her zamankinden fazla bulunduğunu ifade ederek, “Yol ve trafik güvenliğine hak edilen kalemlerin ayrılmadığını gördüm. Yanılmayı fazlaca isterim” dedi.

Ercan mevzusunda da konuşan, yeni terminal binasını ülkeye kazandırılmış kıymetli bir alt yapı olarak değerlendirdiğini söyleyen Toros, “Yeni havaalanından mutluyuz fakat hevesimiz kursağımızda kalıyor. Orayı işleten şirkete gösterilen hoşgörme bizi rahatsız ediyor” ifadesine yer verdi.

Ercan’ın internasyonal uçuşlara açılacağı mevzusundaki açıklamalara işaret eden Toros, bunun sadece BM zeminine dönülmesi ve müzakereyle mümkün olabileceğini belirterek, “Ercan’a direkt uçuş düzenlemek hiçbir ülkenin elinde değil. Yaptırımlar orada durduğu sürece bunu gerçekleştirmek mümkün değil” dedi.

Ercan’ın aylık cari giderlerine de işaret eden Toros, eski alanda aylık 5 milyon TL olan cari giderin yeni alanda 30 milyona yükseldiğini belirterek, “Gelir ve giderler içinde büyük bir dengesizlik var. Bu durum sürdürülebilir değildir” dedi.

Eski Ercan’ın ne şekilde kullanılacağını soran Toros, burada müthiş bir gelir getirici potansiyel bulunduğunu söylemiş oldu.

Yeni geçiş noktalarının açılmasının önemine de işaret eden Fikri Toros, yol alt yapıları yapılırsa, geçiş noktaları için baskı unsuru oluşturulursa, Ercan’ın en yüksek trafiğe haiz havalimanları arasına girebileceğini belirtti.

Havaalanı civarındaki reklamlara da işaret eden Toros, reklamlarla bir gezim ülkesine değil, büyük bir kumarhaneye gelinmiş şeklinde bir idrak yaratıldığını, bundan büyük hastalık duyulduğunu kaydetti.

İncirli: “Nüfusu denetim etmezsek sabahtan akşama yol döksek de yetmeyecek”

CTP milletvekili Sıla Usar İncirli, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın en itibarlı dairelerin buluşmuş olduğu bakanlık bulunduğunu söyleyerek, bakanlığa ayrılan oranı eleştirdi. 

İncirli, “Geçmişte, kendi yollarımızı yapabilecek kadar güçlüydük, araçlarımız, mühendislerimiz vardı. Karayolları Dairesi şimdi muhtaç bir yapıda…Bu beni de birçok insanı da üzüyor” şeklinde konuştu.

Karayolları Dairesi’nin güçlendirilmesi için ne yapılacağını, bütçede buna iyi mi bir kaynak ayrıldığını soran İncirli, Ankara kaynaklı projelerinin çerçevelerinin ve takvimlerinin bilinmesine gereksinim bulunduğunu söylemiş oldu.

İncirli, ülkedeki mühendis ve teknik insanların bu şekilde projelerde by-pass edilmemesi icap ettiğini ifade ederek, “Doğru olan iş birliği yapılması” dedi.

Yollar kapalı dönem olmadığı için trafikte akış sağlanamadığını kaydeden İncirli, “Kontrolsüz nüfus artışı var. Araçlar da arttı… Nüfusu denetim etmezsek sabahtan akşama yol döksek de yetmeyecek” ifadesine yer verdi.

Küçükkaymaklı’dan Haspolat’a yol yapmasının Lefkoşa trafiğini rahatlatacağını belirten Sıla Usar İncirli, Karpaz yolundan utandığını söyleyerek, “Yollar dökülüyor… Yeni yollara, yollarda bakıma gereksinim var. Bir ülke kendi yolunu yapamazsa bana gore başka hiçbir şey yapması imkansız” dedi.

Sinyalizasyon ve Ercan şeklinde başlıklarda da konuşan İncirli, “Ercan’ın internasyonal uçuşa açılması arzu ve temennilerle olmaz, bunu çoğumuz biliyoruz” diye konuştu.

Solyalı: “Bu iki milyarlık bütçe neye kullanılacak”

CTP milletvekili Ürün Solyalı, konuşmasında trafik kazalarına işaret etti.

Solyalı, “Bu, hayata dokunan bir sorun. Bu mevzuda bir seferberlik başlatın. Ya mağdur ya zanlı olarak yollarda her an başımıza bir şey gelebilir” diye konuştu.

Bakanlığın bütçesinin 59 milyon Euro’ya denk geldiğini belirten Solyalı, “Tam da Emrullah Beyin cebine konacak bir miktar” ifadesine yer verdi.

Ercan, limanlar başlıklarında da konuşan Solyalı, Bayındırlık Bakanı Erhan Arıklı’ya, “Bu iki milyarlık bütçe neye kullanılacak?” diye sordu.