Ziraat ve Organik Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Baytar Dairesi, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinde tüzük gereği devir işlemlerini kaza baytar dairelerine bildirmeyenlere asgari tutara orantılı cezai müeyyide uygulanacağını hatırlattı.

Daire’den meydana getirilen yazılı açıklamada, hayvancılık işletmesi sahiplerinin, 7/2008 Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı Yasası’nın “Üreticilerin Yükümlülükleri” yan başlıklı 7. Maddesinin 3. Fıkrası gereği, nakledilecek hayvanların hareket belgelerini hayvanlarla birlikte bulundurmaları gerektiği kaydedildi.

Aynı yasa altında çıkarılan Koyun ve Keçi Eşeysel Hayvanların Tanımlanması ve Kaydı Tüzüğü ile Sığır Eşeysel Hayvanların Tanımlanması ve Kaydı Tüzüğü gereği, hayvanların çıkacağı işletmelerin sahiplerinin, çıkıştan ilkin bağlı bulundukları kaza baytar dairelerinden izin almak zorunda olduklarına değinilen açıklamada, gene  tüzükler gereği hayvanların varış işletmelerinin sahibinin, hareket tamamlandıktan sonraki 5 gün içinde bağlı bulunmuş olduğu kaza baytar dairelerine ulaşıp, hayvanların devir işlemlerini tamamlamaları gerektiği açıklandı.

Akpınar: Herkes için daha adil, demokratik, özgürlükçü ve uzlaşı odaklı siyaset anlayışını sürdüreceğiz

Akpınar: Hepimiz için daha adil, demokratik, özgürlükçü ve uzlaşı odaklı politika anlayışını sürdüreceğiz

Bu kurallara uymayan işletme sahiplerine, sığır cinsel hayvanlar için hayvan başına aylık brüt asgari ücretin onda biri, koyun ve keçi türü hayvanlar için hayvan başına aylık brüt asgari ücretin kırkta biri oranında yönetimsel para cezası uygulanmış olduğu vurgulanan açıklamada, aynı yasanın 7. Maddesinin 6. fıkrası gereği, Daire tarafınca bulaşıcı yada zoonoz hastalık saptandığı teyit edilen işletmelere yada işletmelerden yapılacak hayvan yada hayvansal ürün hareketleri için Daireden yazılı izin almak gerektiği kaydedildi.

Söz mevzusu  kurallara aykırı hareket eden yada Dairenin bu yasa uyarınca hareket yasağı koyduğu işletmeye yada işletmeden başka bir yere hayvan yada hayvansal ürün hareketinin yapılması durumunda işletmeden görevli olan üretici ile hayvan ve ürünleri nakleden kişilere aylık brüt asgarin ücretin üç katı tutarında yönetimsel para cezası uygulanacağı açıklandı.

Açıklamada, “Bu bilgiler ışığında üreticilerimizin mevzuya duyarlılık gösterip ihtiyaç duyulan özeni göstermeleri, aksi halde Dairemiz tarafınca meydana getirilen kontrollerde uygunsuzluk durumunda, cezai müeyyidenin uygulayacağını tüm kamuoyuna duyurulur.”