Kıbrıs Türk Kamu Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kamu İşçileri Sendikası (KAMUİŞ), elektrik zammını protesto etti. Eyleme, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekilleri Asım Akansoy ile Sami Özuslu da katılarak destek verdi.

Beş sendikadan birer yetkilinin konuşma yapmış olduğu eylemde, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Yönetim Kurulu üyesi Harper Bahadi de söz alarak açıklamalarda bulunmuş oldu.

Eylemde ilk olarak KTAMS Başkanı Itimat Bengihan konuştu.

-Bengihan: “Fena yönetim o koltuktan gitmeyi gerektirir”

KTAMS Başkanı Itimat Bengihan, “başarısız” olarak nitelediği Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun hükümetin temsilciliğini yaptığını açıkladı.

Ülkede 3 gün ilkin yoksullaşmaya karşı bir miting yapıldığını ve bu mitinge cemiyet liderlerinin evlatlarının da katıldığını anımsatan Bengihan, “Hükümet bundan ders çıkaracağına, oran yapar şeklinde, 3 gün sonrasında %31 zam yapmış oldu, sonrasında bunu %15’e düşürdü” dedi.

Bengihan “yönetme becerisi olmadığını” söylediği yetkilileri, “ülkeyi sevmemekle”; “koltukta oturmak için ne gerekiyorsa yapmakla”; “halkı bilgili olarak yoksullaştırmayla” ve “toplumun kültürünü, kimliğini yok etmekle” suçladı.

Kurumun zorda olma sebebinin yöneticilerin kurumu partizanca istihdamlarla doldurması bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Itimat Bengihan, “Fena yönetim o koltuktan gitmeyi gerektirir” dedi.

-Maviş: “Fena yönetimin faturasını halk ödüyor”

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş de, fena yönetimin faturasını halkın ödediğini iddia etti.

Kıb-Tek’in halkın kurumu bulunduğunu belirten Maviş, yöneticileri kurumu yurttaş ve sendikayla karşı karşıya getirmekle suçladı.

“Biz doların, Brent petrol fiyatının yükseldiğine ikna olmadık” diyen Maviş, elektrik zammının sebebi olarak ihalesiz akaryakıt alımlarını ve usulsüz istihdamları işaret etti. Elektrik zammının iğneden ipliğe her şeyin fiyatının artmasına niçin olacağını kaydeden Maviş, “Eğer hükümet zam fitilini ateşliyorsa ikimiz de fiil fitilini ateşleriz, ülke yangın yeri olur” dedi.

-Atan: “Halk yoksullaşmaya devam ediyor”

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan ise, halkın yoksullaşmaya, koltuklarda oturanların ise bunu izlemeye devam ettiğini savunarak sözlerine başladı.

Elektriğe meydana getirilen zammın marketlere de yansıyacağını belirten Atan, “Ya bu zammı geri çekecekler ya da bazı şeylere hazırlıklı olacaklar” dedi.

-Serdaroğlu: “Yaşam kalitemiz bitecek”

Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise, “Elektrik zammının en başından %15 olacağını hepimiz bilsin” diyerek, öncelikle %30 olarak açıklanmasının “taktik” bulunduğunu savundu.

Halka “Bu şekilde yönetilmeyi hak ediyor musunuz?” diye soran Serdaroğlu, “Eğer hak ediyorsanız kışa yorganlarınızı çifte çifte hazırlayın. Ek olarak tarlanız ve arsanız kaldıysa eğer birazcık yeşillik ekin, bir ihtimal karnınız doyar” diye konuştu ve yaşam kalitesinin biteceği uyarısında bulunmuş oldu.

-Gökçebel: “Fakirleştirilmeye dur zamanı geldi”

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Bak, yarın sabah KKTC’ye geliyor

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Bak, yarın sabah KKTC’ye geliyor

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ise konuşmasında,  halkın fakirleştirildiğini iddia ederek, buna “dur” deme zamanının geldiğini söylemiş oldu.

“Kamusal hizmetlerin ulaşılmaz bulunduğunu, kurumların peşkeş çekildiğini, tarikatların desteklendiğini” korumak için çaba sarfeden Gökçebel, hükümeti eleştirdi.

Zamlarla, çekilmez olan yaşamın müsebbibi olanların halka verdiği zararların  kabul edilemez bulunduğunu belirten   Gökçebel, halkın artık sokağa çıkması ve örgütlerin de sesini daha çok çıkarması icap ettiğini söylemiş oldu.

-Bahadi: “Kıb-Tek’i tahsildar ettiler… Yurttaştan parayı alacağız AKSA’ya vereceğiz”

Destek vermek amacıyla eylemde bulunan El-Sen Yönetim Kurulu üyesi Harper Bahadi de söz alarak, zamların Kıb-Tek zorda olduğundan yapılmadığını, probleminin hükümetin AKSA ile yapmış olduğu sözleşme bulunduğunu kaydetti.

Kalecik 2 sözleşmesinde 8 makinesi olan AKSA’ya kira bedeli adı altında 26 makine parası ödendiğini ve Kurumun bu şekilde, 15 yılda alım garantisi haricinde, AKSA’ya 234 milyon euro ödediğini özetleyen Bahadi, birkaç ay ilkin imzalanan sözleşmeye ise 51 makine yazıldığını kaydetti.

AKSA’nın geçen günlerde almış olduğu 2 makine ile makine sayısının 10’a çıktığını belirten Bahadi, “Birkaç ay ilkin imzalanan sözleşmeye ise bu kez 51 makine parası yazdılar. Yurttaş önümüzdeki 15 yılda 459 milyon euro kira bedeli ödeyecek, alım garantisinin haricinde… Hükümet edenler biz adına o imzayı attılar. Bizi 15 yılda AKSA’ya 459 milyon euro para ödemeye mahkum ettiler. Kıb-Tek’i tahsildar ettiler. Yurttaştan parayı alacağız AKSA’ya vereceğiz, bizim işimiz artık bu oldu” diye konuştu.