KTAMS Başkanı Itimat Bengihan, BRT’de 14. Saat programına katılarak ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Bengihan, “Şartlı tahliye normalde kimin için yapılır? Ülkenin yurttaşları için. Şartlı salıverirsiniz seni çıkarıyoruz sadece bu geriye kalan sürelerde mesela senin hapislik devam eden daha 3 yıl var. Biz seni çıkarıyoruz fakat 3 yıl uslu duracaksın. Şartlı Tahliye Tüzüğünde o şekilde yazar. Bizde uygulamada ister yerli olsun ister yabancı şartlı tahliye ile hepsini salıveriyoruz. Yabancıları deport, burayla kan bağları olan kalıyor. Geriye kalan deport ediliyor. Şu an süreyi kısalttılar. Şartlı tahliyeye başvurma süresini kısaltarak cezasının bitmesine uzun seneler kalanları şartlı olarak salıveriyorlar. Bir taraftan pozitif tarafı vardır. Cezaevindeki kalabalığı boşaltmak için yapılmış oldu” dedi…

“MADALYONUN DİĞER YÜZÜ; BELLİ BAŞLI İSİMLERİN CEZAEVİNDEN ÇIKARILMASI”

KTAMS Başkanı Bengihan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 “Buradaki murat edilen ilgili kesimler ıslah edildi değil. Burada murat edilen 1052’ye çıkan mahkum ve tutuklu sayısını şartlı salıvererek bu kalabalığı aşağıya çekmek…Sadece madalyonun bir de öteki yüzü var. Şudur: Size zarar veren biri var ve cezaevine girmesi için dava ettiniz. Cezasını alsın diye savaşım verirsiniz. Şimdi mahkemenin verdiği sonucu kaldıracak Şartlı Tahliye Kurulu ve bu kurulun çoğunluğu da siyasidir… Belli dönemlerde belli başlı adlar cezaevine girer. Bilinmiş bizim partiden örnek veriyorum. Biz X partideniz bizim partiden biri içeri girer. Ben daha ne kadar içerde kalacam bakın bir yasa değişikliği ya da bir tüzük değişikliği yapın ve ben Şartlı Tahliyede beni çıkarın. Şartlı tahliye istismar edilmeye de açıktır. Bana bakılırsa mahkeme kararlarını siyasal iradenin değiştirmesi doğru değildir. Bunun yasayla düzenlenmesi gerekir. Maalesef bir tüzükle alınıyor kararlar. Siyasal iradeye bırakıldı…Niçin siyasal iradenin eline veriyoruz ister pozitif ister negatif. Şu sebeple belli dönemlerde istediklerini çıkarırlar. İstemediklerini de çıkarmazlar. Esasen cezaevindeki mahkumların büyük bir çoğunluğu bundan dolayı öfkeli idi. Aynı suçtan aynı vakadan ya da benzer olaylardan girenlerin Şartlı Tahliye Kurulunda değişik kararlar verdiği üstüne yorumları vardı. Bu mevzuda da Şartlı Tahliye Kurulu’nun siyasal iradeden minimize edilmesi icap ettiğini de her programda söyledim… 7 kişilik Şartlı Tahliye Kurulu’nun 4’ü hükümetin atadıkları. Sizce siyasal atananların orada söz hakkı yok mu? Bilhassa KKTC’de bence var.”             

 Bengihan, “1998 senesinde Merkezi Cezaevinde işe başladım. Cezaevinde nisan 1998’de mahkum ve tutuklu sayısı 58 idi… Bugün itibarı ile cezaevinde mahkum ve tutuklu sayısı 1052’dir. Ortalama 26 senede sayı nereden nereye geldi ve nereye gidiyor…” diye konuştu.

“KAMUDA ÇALIŞANLARIN BÜYÜK KESİMİNİN CEBİNDE AKREP VAR”

Itimat Bengihan bir sual üstüne, “Kamu çalışanlarının yüzde 35’i sendikalı yüzde 65’i sendikasız. Maalesef örgütlü mücadeleye, dayanışma ruhuna paranın daha çok önüne geçmesiyle para cebinden çıkmıyor. Büyük bir kesimin cebinde akrep var. Sendikaların dayanışma aidatını ödemek istemez. Ben oturduğum yerden ben işimi yaparım yalnız hiçbir derdim yok. Benim toplumsal vakalara ya da ülkenin öteki konulardaki sıkıntıları ile ilgili bir sorunum yok. Ben evime gideyim, işime geleyim maaşımı alayım ee memleket yangın yerine dönmüş sendikalaşmaya destekmiş, dayanışmaymış o şekilde birşey de yok. Büyük kesimde yok. Yüzde 35’i geçmez. Yüzde 35’i geçmemesine karşın bazı sendika düşmanı kişiler burayı sendika cumhuriyeti diye lanse ediyor. Bizleri sendika ağaları şeklinde bazı yaftalayarak sermayeyi koruyup özelde varma da sendikalaşmanın önü açılır şeklinde hususi sektördeki patronları korunsun işçi, emekçi de sömürülsündür temel felsefe ve sistem bunun üstüne kuruldu” dedi.        

“MALİYE ZENGİN DEVLET KURUMLARI FAKİR”

KTAMS Başkanı Bengihan,  “Birçok dairenin resmi hizmet araçları dökülüyor. Hem kafi sayıda değil hem de araçlar fazlaca eski ve yıpranmıştır. Bazı dairelerde ben biliyorum vasıta sayısının yetersiz olması sebebiyle teftiş  yada ilçelere gidilemiyor. Maliye varlıklı olabilir sadece devlet ve devletin kurumları fazlaca yoksul. Devlet  kurumlarına lüzumlu yatırımı yapmıyor. Devletin kurumlarının her türlü altyapı teknik donanım ve elektronik anlamda bunların sağlanması gerekir. Fakat doğru zamanda doğru yere mali kaynaklar kullanılmıyor. Başka alanlara bu paralar aktarılıyor. Dostlar bir data paylaştı benimle. Devlet gerçek anlamda alması ihtiyaç duyulan vergiyi toplasa bizim asla hiç kimseye ihtiyacımız yoktur” diye konuştu.

“TAŞYAPI İŞLETMESİ ÖDEMESİ GEREKEN RAKAMI 100 MİLYON TL EKSİK ÖDEDİ”

Bir sual üstüne KTAMS Başkanı Bengihan, “Maliye Bakanlığı Ercan Havalimanı işletmesi Taşyapı’yla 59 Milyon Euro mahsuplaşma yapmıştı. Geçen gün bir ödeme yapmış oldu. Ödemesi ihtiyaç duyulan rakamı 100 Milyon TL tamamlanmamış ödedi. Taşyapı’ya bir takvim çıkarıldı ve bu takvim içinde kendisinin mahsuplaşması pandemi süreci ile ilgiliydi. Pandemi ne zamandı? 2020, 2021. Şimdi siz 2022 yılı ile ilgili vergi ödemesi ve havalimanı işletmesinden yolculardan alınan paralarla ilgili ödemesi ihtiyaç duyulan paranın 100 Milyon TL tamamlanmamış ödedi. Ve diyor ki bilmiyorum hangi tarihe meydana getirilen sözleşmeye istinaden verilmesi ihtiyaç duyulan sayı bu ödenen sayı bu. Doğrusu biz ana paraya maalesef ödemesi ihtiyaç duyulan vergiyi almıyoruz. Aksine daha da kendisine destek oluyoruz. Birazcık daha ilgili şirkete diyecekler; sen asla vermesen de olur. İstersen Maliye’den bir 100 Milyon TL’de biz verelim sana şeklinde durumlarda artık olacak. Ben hükümet edenlerin şu an belli başladı ana para kesimlerinden doğru vergi topladıklarını düşünmüyorum” dedi.         

Oya Demirsöz son yolculuğuna uğurlandı...

Oya Demirsöz son yolculuğuna uğurlandı…

“İSTİHDAMLAR İÇİN MECLİS’TE MUHALEFETİN KAVGA VERMESİ GEREK”

Bengihan, istihdamlarla ilgili 6 Kasım Pazartesi günü Meclis önünde tepkilerini ortaya koyacaklarını da belirtti.   

Itimat Bengihan, “6 Kasım Pazartesi Meclis önünde saat 09.30’da kamuya meydana getirilen tüm istihdamların fırsat eşitliğine dayalı münhal çıkılarak yapılması mevzusunda bir basın bildirimiz olacak. Bir de muhalefetten bu mevzuda destek talep edeceğiz. Bir yasa önerisi sunsun. Doğrusu muhalefetin de Meclis’te hükümetle birlikte oturup yalnız İdari İşler Komitesine gelen hükümetin getirmiş olduğu yasaları oybirliği yada oyçokluğuyla almasında değil yalnız. Şu anda partizanca istihdamlar yapılıyor. Evet rahatsızız. Bu rahatsızlığı yasa koyarak iyi mi ki 2014’te geçici işgören tanımı kaldırılmıştı burada da istihdam yolunun her ne adı altında olursa olsun münhal çıkılarak fırsat eşitliğine dayalı hepimiz başvuracak. Talebimiz bu yöndedir. Bu yönde de bir yasa emek vermesi yaptık. Muhalefetin de bunu Meclis’e götürüp, bu yasanın geçmesi için kavga vermesi gerekir” dedi.

Kaynak: BRT