Polis Genel Müdürü 1’inci Yardımcısı Ahmet Beşerler,  Cumhuriyet Meclisi Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülen, 3 milyar 979 milyon 154 bin TL’lik Polis Genel Müdürlüğü bütçesiyle ilgili konuşmaların sonunda söz alarak milletvekillerinin sorularını yanıtladı ve bazı bilgiler paylaştı.

“Son yıllardaki en gerçekçi bütçe”

Beşerler, polis bütçesinin son yıllarda hazırlanan en gerçekçi bütçe bulunduğunu söyleyerek, Maliye Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti

Beşerler, polis ekibinin 2 bin 718, mevcudun 2 bin 28, münhallerin 690, itfaiye kadrolarının 282, mevcudun 248, münhalin 34, sivil hizmet görevlerinde kadro sayısının 468, mevcudun 290, münhalin 178 bulunduğunu kaydetti.

2009’dan 2023 yılına kadar 15 senelik sürede polis teşkilatına itfaiyeci ve polis olarak istihdam sayısının 928 bulunduğunu belirten Beşerler, aynı dönemde 862 kişinin emekliye ayrıldığını söylemiş oldu.

Beşerler, 15 yılda polis teşkilatının artan polis ve itfaiyeci sayısının 66 şahıs bulunduğunu belirtti.

Trafik mevzusunda da konuşan Beşerler, trafik kazalarında en büyük payın bir ya da iki senelik yeterlik sahibi gençlere ilişkin olduğuna işaret ederek, “Sürücü okullarında alınan eğitimle iyi sürücü olunmuyor. Sürücü okullarındaki eğitim şeklinin değiştirilmesi gerek. Ülkedeki trafiği iyi bir noktaya getirmek istiyorsak bu mevzuya el atmalıyız” dedi.

Beşerler, bilhassa son dönemde alkollü sürücü sayısındaki artışa dikkat çekti.

Kapılardan 6 milyon 781 bin giriş

Ülkeye meydana getirilen giriş-çıkış işlemleriyle ilgili de informasyon veren Beşerler, bugüne dek kara giriş kapılarından 6 Milyon 781 bin giriş işlemi yapıldığını, çıkış işlemleri de göz önünde bulundurulduğunda 13 milyon işlem yapıldığını söylemiş oldu.

Beşerler, Ercan Havaalanı ile deniz kapılarından da 1 Milyon 800 bin giriş işlemi, 1 Milyon 800 bin de çıkış işlemi yapıldığını kaydetti. Beşerler, yalnız Ercan’dan, 1 Milyon 683 bin giriş işlemi, 1 Milyon 657 bin çıkış işlemi yapıldığını belirtti.

Deportlarla ilgili soruları da yanıtlayan Beşerler, 15 Kasım itibarıyla ülkeden deport edilen şahıs sayısının  1212 bulunduğunu söylemiş oldu.  

Yıldız Talebe Yurdu mevzusunda da konuşan Beşerler, hanım ve çocuk mültecilerin daha iyi bir ortamda olması için buranın kullandığını, maliyetlerin Maliye Bakanlığı tarafınca karşılandığını belirtti.

Beşerler, eski Meriç Karakolu’nun iyileştirilmesi, öteki karakollarda tutulması sıkıntılı olan kişilerin buraya sevk edilebilmesi için  20 milyonluk proje hazırlandığını açıkladı.

Polisin vasıta ekibinin iyileştirilmesi icap ettiğini belirten Beşerler, 10 yaşın bir aracın kullanımında sınır kabul edildiğini sadece polisin araçlarının yüzde 82’inin 10 yaşın üstünde bulunduğunu söylemiş oldu.

Soruşturmalar

Beşerler, karşıcılık milletvekillerinin bazı soruşturmalarla ilgili sorularını da yanıtladı.

Reçete soruşturmasına değinen Beşerler, mevzunun eylül ayında Emek harcama Bakanlığı tarafınca polisin gündemine getirildiğini ve soruşturmanın başladığını anımsattı.

İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu Karadeniz Kültür Derneği yetkililerini kabul etti

İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu Karadeniz Kültür Derneği yetkililerini kabul etti

Delilden sanığa…

Beşerler, bu sürede 17 tabip, 47 eczacı, 3 eczane çalışanı, 1 polis memuru ve 5 sivilin tutuklandığını söyleyerek, “Sanıktan delile değil, delilden sanığa gittik. 73 şahıs aleyhine emare elde ettik, soruşturmayı başlattık. Mahkum olana kadar elbet hepimiz suçsuzdur fakat kanıt ışığında gereğini yapmak da polisin görevidir. Elimizde emare olduğu sürece soruşturmayı sürdüreceğiz. Ekip 10 kişiydi. 20 kişiye çıkardık. Öngörü, bu soruşturmayı ocak ayının sonuna kadar tamamlamaktır. Dosyaları Hukuk Dairesi’ne yollayacağız. Sonrası aslına bakarsan bizim işimiz değil” dedi.

“Kelepçe” eleştirilerine yönelik, polislerin işlemleri, tutuklamaları talimata gore yaptığını  ifade eden Beşerler, “Kimin ne şekilde iyi mi tutuklanacağı talimatta belirlendi. Bu yönerge polise kelepçe kullanma yetkisi de veriyor. Bu şeklinde görevler yasayla yapılamaz…” dedi.

1997-1998 yıllarından bu yana polis müdürlüklerinin ve karakolların yenilendiğini ifade eden Beşerler, buralarda hücrelerin bodrumda olmasının tasarlandığını ifade ederek, “Havalandırma ve hela mevzuları bizlere sorun yarattı” dedi.

Bu konudaki sorunları gidermek için atılan adımlara işaret eden Beşerler, ilçelerdeki polislerde yer edinen hücreler için 755 bin TL harcama yaptıklarını ifade ederek, “Şu anki durum fena değil…” dedi.

“Polis yüzde 70’lik kadroyla çalışıyor”

Polisin yüzde 70’lik kadroyla çalıştığını, bundan doğan açık için görevlendirme yapmak zorunda kaldıklarını kaydeden Beşerler, yüzde 25 ek mesai kotasının polisi sıkıntıya düşürdüğünü açıkladı “bu mevzu kanayan yaramız” dedi.

Son yıllarda polise istihdam mevzusunda hükümetlerin yaklaşımlarını iyileştirdiğini ifade eden Beşerler, ilgili yasa önerisinin yürürlüğe girmesiyle 2024’te polis alabilecek kapasiteleri bulunduğunu açıkladı.

Beşerler, Hususi Güvenlik Yasası’nın uygulanmasından İçişleri Bakanlığı’nın görevli bulunduğunu ifade ederek, polisin onaylanan kişilere eğitim verdiğini söylemiş oldu, şu anda polis okulunda 46 kişiye hususi güvenlik eğitimi verildiğini kaydederek, “Üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.

Hanıma yönelik sertlik mevzusunda hususi şubeler bulunduğunu, şikayetlerin derhal değerlendirildiğini kaydeden Beşerler, hanımefendilerin güvenliği için hassasiyetle çalışıldığını belirtti.

Bir sual üstüne Beşerler, cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı ve emekli cumhurbaşkanlarıyla başbakanların yanında 77 polisin yakın koruma olarak vazife yaptığını da söylemiş oldu.

2024’te motosikletli polis ekibi oluşturma için projeleri bulunduğunu kaydeden Beşerler, pilot bölgenin Girne olacağını açıkladı.

Kıb-Tek ile ilgili Lefkoşa Polis Müdürlüğü Adli Şubede yürütülen bir soruşturma bulunduğunu, bunun Sayıştay raporuyla ilgili bulunduğunu belirten Beşerler, “jet dosyasıyla” ilgili soruşturmanın tamamlanmak suretiyle bulunduğunu, bununla ilgili birden fazla dosya bulunduğunu, bunların kısa sürede Savcılığa iletileceğini kaydetti.

Kutlu Adalı cinayeti mevzusundaki suali yanıtlayan Beşerler, faili bilinmeyen katliam dosyasının hiçbir vakit kapatılmadığını, vakit aşımına uğramadığını, eğer bir şehadet var ise polisin bu mevzuda gereğini yapacağını belirtti.

Beşerler, “Benim göreve gelmemden sonrasında bir gelişme olmadı” diyerek mevzuyu araştıracağını açıkladı.