Dernekten meydana getirilen yazılı açıklamada, derneğin, 2022 Haziran ayında alerjik reaksiyonlar başta olmak suretiyle Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma ve Zika virüslerinin yol açmış olduğu hastalıklara yol açan Aedes albopictus ya da malum adıyla “Asya Kaplan Sivrisineği”nin ülkede görüldüğünü tespit etmiş olduğu kaydedildi.  

Asya kaplan sivrisineğinin, bazı ciddi viral enfeksiyonları insanlara geçirme ihtimali bulunduğunu ifade eden dernek, şunları kaydetti:

KKTC Gazete Manşetleri / 17 Ekim 2023

KKTC Gazete Manşetleri / 17 Ekim 2023

“Asya kaplan sivrisineği yada Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle öteki türlerden ayırt edilebilen, bilhassa gündüzleri etken olan kan emici bir sivrisinek türüdür. Bundan dolayı, su kaynaklarında ‘Biyolojik Larvasitler’ vasıtasıyla yapılacak kaynak mücadelesi dışındaki alışılagelmiş yöntemler bu sivrisinekle mücadelede hiçbir anlam ifade etmemektedir. Özetle, bilindik şekilde cadde cadde araçlarla gezerek akşamüzeri havaya zehirli kimyasallar atılması bu mücadelede etkisizdir.

Ana konağın yırtıcı kuşlar olduğu Batı Nil Virüsü, sivrisinek sokması ile bulaşan bir tür viral enfeksiyondur. Asya Kaplan Sivrisineği yanında, bilhassa kirli su kaynaklarında üreyen ve vatanımızda de yoğun olarak bulunan Culex cinsel sivrisineklerin sokması ile insanlara bulaşan bir hastalıktır. Vatanımızda de var olduğu malum Culex türü sivrisineklerin bulaştırdığı virüs bilhassa atlar ve insanoğlu üstünde etkilidir.  Bu hastalık, kişiden kişiye direkt olarak bulaşmaz fakat sivrisinek üreme kaynakları denetim altına alınmazsa oldukca ciddi boyutlara ulaşabilir. Potansiyel olarak insan yaşamını tehdit eden Batı Nil Enfeksiyonu, pek oldukca nörolojik semptoma neden olur.”

Dernek, hiçbir tedbir almamakla suçlamış olduğu Sıhhat Bakanlığı ve Temel Sıhhat Hizmetleri Dairesi’ni eleştirerek, “Endişemiz, lüzumlu tedbirler alınmaz ve doğru yöntemler tercih edilmezse sivrisinek kaynaklı bu hastalıkların görülme sıklığının artması ve yurttaşlarımız için de bir tehdit oluşturur duruma gelmesi olasılığının bulunmasıdır” dedi.

Doğru ürünlerle, doğru bir sivrisinek mücadelesinin, sivil toplumu da dışlamadan senelerdir sürdürüldüğü şekilde yapılması icap ettiğini ifade eden dernek, şöyleki devam etti:

“20 yılı aşkın bir süredir Sıhhat Bakanlığıyla görüş birliği içinde ve ortaklaşa sürdürmüş olduğumuz sivrisineklerle biyolojik savaşım programı sonlandırılmak istenmektedir. Bu mevzuda, Sıhhat Bakanlığı ile beraber ilgili paydaşlar olarak oluşturduğumuz komiteden Biyologlar Derneği tamamen dışlanmış ve süreç tamamen ‘kimyasal ilaç firmalarının temsilcilerine teslim edilmiştir.

Netice olarak, sivrisinek mücadelesinde hiçbir işe yaramayacağını bildiğimiz ve devletin mali kaynaklarının boşa israf edileceğini düşündüğümüz bir sürecin parçası olamayız. Bu çerçevede, Sıhhat Bakanlığı ve Temel Sıhhat Hizmetler Dairesi özelinde meydana gelen sivrisinek mücadelesi emekleri problemi çözme noktasından oldukça uzaktır ve hiçbir şekilde onayımız yoktur. Tüm halkımıza ve Kamuoyuna önemle duyururuz.”