İncirli

2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı ele alan Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, BRTK bütçesini ele alırken ilk sözü alan CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, BRTK’nın önemine değinerek, bu kurumun bundan sonraki yaşamını etkileyecek kararları verirken dikkatli davranılması icap ettiğini söylemiş oldu.

BRTK yasasında yer edinen tarafsızlık ve yansızlık ilkesine dikkat çeken İncirli, kurumun piramit yapısının bozulduğunu kaydetti.

BRT’de iş gücü mevzusunda da sıkıntılar olduğu görüşünü dile getiren İncirli, BRT’de “devlet medyası”, “devlet yayıncılığı” olmasını eleştirdi.

Kamu yayıncılığında toplumun her kesiminin sesinin duyulması icap ettiğini ifade ederek, “BRT kamu yayıncılığı yapmaktan oldukça uzaktadır. Oysa BRT halkın malıdır” dedi.

İncirli, ekibi ve özlük hakları olmadan çalışan personel sorununa da değindi.

Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu da, BRT’de çalışanların minimum yüzde 80’inin mutsuz, motivasyonsuz olduğuna işaret ederek, BRT’nin özerk bir yapıya kavuşturulması önerisinde bulunmuş oldu.

BRT’nin Başbakanlığa bağlı olduğu sürece kendini özgür hissedemeyeceğini ifade eden Özuslu, BRT’de “eşit işe eşit ücret” prensibinin ayaklar altında bulunduğunu kaydetti.

BRT’de 50 kadrolu çalışan varken, yüzlerce kaşiyeli ve saat başı çalışan personel bulunduğunu ifade eden Özuslu, saat başı çalışan personelin İhtiyat Sandığı ve Toplumsal Sigorta yatırımlarının yapılmadığına dikkat çekti.

BRT yasası mevzusunda siyasal irade gösterilmesi gerektiği vurgulayan Özuslu, bunun artık sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Ülkede yalnız BRT ve TAK varmış benzer biçimde davranıldığını ifade eden Özuslu, hususi gösterim kuruluşları için destek sağlanması icap ettiğini söylemiş oldu.

31 Aralık itibarıyla hususi radyo yayınlarının BRT tarafınca kesileceğine yönelik iddialar bulunduğunu ifade eden Özuslu, bunun Anayasa’ya aykırı bulunduğunu ve BRT’nin buna yetkisi olmadığını altını çizdi.

Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın bütçe disiplini ve mevzuat üstünde konuştu.

Şu anda Sigortalar Yasası ve İhtiyat Sandığı Yasası’na gore karşılık yatırımlarının yapılmadığını, bunun kabahat bulunduğunu belirtti.

Bununla ilgili bir kalem olması icap ettiğini aktaran Barçın, Toplumsal Sigortalar’daki emekli maaşlarının yatan primler üstünden yapıldığını, dolayısıyla çalışanların emekli maaşlarını düşük almasına sebep olacağını kaydetti.

Çalışanların yatırımlarının geriye dönük makul bir süre öngörülerek, ödenmesi icap ettiğini ifade eden Barçın, hukuğun emrettiği benzer biçimde, 1996 yılından bu yana planlama yapılarak bunların ödenmesi bulunduğunu belirtti.

Besim

CTP Milletvekili Filiz Besim de, BRTK’nın son dönemde geldiği durumun tarafsızlık adına kendilerini üzdüğünü kaydetti.

Bu tür söylemleri halktan da aldıklarını ifade eden Besim, BRTK’nin daha yansız bir kurum olmasını istedi.

Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, BRT’de yansız yayıncılık ilkesine uyulmadığı görüşünü dile getirerek, BRT’nin hükümet tarafında gösterim yaptığını kaydetti.

Mevcut yayıncılık ilkesiyle, BRT’ye saygınlık kaybettirildiğini ifade eden Şahiner, yolsuzluklar ve peşkeşkeşler her yerde konuşulurken, BRT’de yiyecek programları yapıldığını belirtti.

Şirinevler-Akçiçek yol güzergahını kullanacak sürücüler dikkat

Şirinevler-Akçiçek yol güzergahını kullanacak sürücüler dikkat

Özkurt

BRTK Müdürü Meryem Özkurt da, 2016’da göreve geldiğini, nerede ise mecliste temsil edilen tüm partilerle emek verme fırsatı bulduğunu ifade ederek, bu süre içinde dönem dönem yasa emek harcamaları yapılmasına karşın asla kimseden destek görmediklerini kaydetti.

Özkurt, tüm yasanın değiştirilmesinin şu aşamada mümkün olmadığının bilincinde olduğuna dikkat çekerek, en azından elzem birkaç maddenin değiştirilebilmesi için çalıştıklarını açıkladı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Özkurt, ödeme yapmayan radyo kanallarının 31 Aralık itibarıyla yayınlarının kesileceğini söylemiş oldu.

Yıl sonuna kadar maaşlarda bir sorun olmadığını ifade eden Özkurt, artışlar dikkate alınarak, sonrasında da sorun olmadığını ekledi.

Konuşmalar arkasından BRTK’nın 1 milyar 032 milyon 800 yüz bin TL’lik bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

Komite ondan sonra, Kişisel Verileri Koruma kurulu bütçesi ele alınmaya başladı.

Şahali

Kişisel Verileri Koruma Kurulu bütçesini ele alırken ilk sözü alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, başkan ve üyelerin her türlü görevi ifade etmesi beklenirken bugün gelinen aşamada durumun bir garabet bulunduğunu kaydetti.

İlk kez 2019’da oluşturulan kurulun kadrolarının mevcut olmadığını ifade eden Şahali, oldukça mühim beklentilerle oluşturulan kurulun işlevsel olmadığını emare.

Şahali, vazife ifa edemeyecek bir kurula niçin atama yapıldığını sorarak, kurulun çalışır vaziyete gelmesinin önemine dikkat çekti.