Etkinlikte konuşan Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu ve Büyükkonuk Muhtarı Mustafa Doğan, ülke kültürünü yaşatarak gelecek nesillere aktarmanın en büyük amaçları bulunduğunu dile getirdiler.

Anamuhalefet partisi adına konuşan CTP Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Erdem Özdenefe de, hanımefendilerin her alanda üretmesinin önemine işaret etti.

Harnup fiyatının hala daha belirlenememesinin sıkıntılara niçin bulunduğunu belirten Özdenefe, üreticilerin desteklenmesinin hepimiz için oldukça kıymetli bulunduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu tamamlandı

Bakanlar Kurulu tamamlandı

Başbakan Ünal Üstel de, Büyükkonuk Eko Gün etkinliğiyle hem ülke kültürünün yaşatıldığına, hem de bölge kadınlarının ev ekonomisine katkı sağlandığına işaret etti.

Zeytin ve harnup başta olmak suretiyle ülkede üretimi destekleyen ve harnup ürününün kıymet görmesini elde eden partinin kendi partileri bulunduğunu dile getiren Üstel, üreticilerin kaygı etmesine gerek olmadığını; kimsenin ürününün ağaçta kalmayacağını, ihtiyaç duyulan desteğin sağlanacağını altını çizdi.

“Ülkede harnup para ettiyse, Ulusal Birlik Partisi yardımıyla etmiştir” diyen

Başbakan Üstel, fidan dağıtarak harnup üretimini desteklediklerini söylemiş oldu.

Üstel, Büyükkonuk’da toplumsal konut projesinin hayata geçireceklerini de  kaydederek, yapılacak projenin bölgenin kültürel ve zamanı yapısına uygun bir halde gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre de, bölge halkının; Kıbrıs Türk halkının tümü benzer biçimde üretken üreten ve toprağı seven bir halk olduğuna dikkati çekti.

Üretimi desteklemenin önemine vurgu meydana getiren Töre, hükümetin de ülke üretimine olağanüstü ehemmiyet verdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, ülkelerin kültürleri ile var bulunduğunu belirterek, böylesi etkinliklerle ülke kültürünün yaşatıldığını söylemiş oldu.

Tatar, Anavatan Türkiye’nin yardımıyla ülke gezim ve altyapısına büyük katkı sağlandığını aktararak, ülkenin gelişmesiyle beraber üretiminin de gelişeceğini altını çizdi.

“Gelecek göremezseniz yatırım yapamazsınız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ülkenin geleceğine sonsuz güvendiklerini kaydetti.

  Eko Gün’de Kıbrıs’a özgü yiyeceklerin ve el sanatlarının satışı yapılmış oldu, müzik dinletisi, halk dansları gösterileri ve konserler gerçekleştirildi, yemeni, sepet, süpürge, iskemle, hellim, paner, palüze, pekmez, elek kalbur, herse, arahti ve kil yapımı, kabak süsleme ve çocuk aktiviteleri de yer aldı.