DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

Cenup Kıbrıs’tan BM Genel Kurulu öncesi 14 ‘tedbir’: Vatandaşlık da pakette

Cenup Kıbrıs’tan BM Genel Kurulu öncesi 14 ‘tedbir’: Vatandaşlık da pakette
29.08.2023 15:44
4
A+
A-

Kıbrıslı Türk siyasetçiler, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in açıklamaya hazırlandığı ‘Kıbrıslı Türkler için Itimat Yaratıcı Önlemler’ ile ilgili kaygılarını dile getirdi.

Cenup Kıbrıs’ta şubat ayında göreve gelen Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis hükümetinin Kıbrıslı Türklerin günlük yaşamlarını iyileştirmeyi ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile daha yakın bağlar kurmalarını amaçlayan 14 maddelik tedbir paketi hazırladığı haberleri Kıbrıs basınına yansıdı. Haberler, Kıbrıslı Türk siyasetçilerde kaygı yarattı.

Kıbrıs Rum basını, hükümetin ‘karma evliliklerden’ olan küçüklere Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesine odaklanan 14 önlemin sonuçlandırılmak suretiyle bulunduğunu öne sürdü. Planın hayata geçirilmesi halinde, karma evliliklerden doğan binlerce çocuğa Kıbrıs vatandaşlığı verilecek. Bu, son yıllarda evlatlarının haklarını güvence altına almak için yasal yollara başvuran binlerce Kıbrıslı Türk’ün uzun süredir talep etmiş olduğu bir durum.

‘EYLÜL AYINA KADAR SOMUT DUYURULAR YAPACAĞIZ’

Kıbrıslı Türk gruplarla yapmış olduğu görüşmelere de değinen Cumhurbaşkanı Hristodulidis, toplumsal ilişkileri geliştirme mevzusundaki kararlılığını vurgulayarak hedefinin, New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde Kıbrıslı Türkler için Itimat Yaratıcı Önlemleri (GYÖ) tek taraflı olarak açıklamak olduğu mesajını verdi.

Kıbrıs Rum medyasına yansıyan haberlerin arkasından, Kıbrıslı Türk siyasetçiler endişelerini dile getirdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, tavsiye edilen 14 maddelik planla ilgili çekincelerini toplumsal medya üstünden dile getirdi. Bilhassa küçüklere vatandaşlık verilmesine ilişkin madde olmak suretiyle, planın meşruiyetine ilişkin şüphelerini paylaşan Erhûrman, ihtimaller içinde insan hakları problemlerine dikkat çekerek “İstemeden de olsa yeni problemler yaratmamamız fazlaca mühim” uyarısında bulunmuş oldu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise ‘itimat artırıcı önlemlerin’ gerçekte ne kadar yeni bulunduğunu sorgulayarak bazılarının mevcut hakların tekrardan paketlenmiş hali olabileceğini söylemiş oldu. Ilk olarak Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarından meydana gelen haklarla ilgili endişelerini dile getiren Özersay, mevzunun ince noktalarına da işaret ederek, Pile’de alınacak kararların ihtimaller içinde yansımalarına atıf yapmış oldu. Özersay ek olarak, Kıbrıslı Türk politikacılara bu eleştiri mevzularda samimi diyalog çağrısı ile beraber “Kıbrıslı Türkleri ağırlıklı olarak Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir devlette birleştirme riskiyle karşı karşıya kalırız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.