Yılmaz, Habertürk ve BloombergHT ortak canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş oldu, soruları yanıtladı. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde meydana getirilen çalışmalara ilişkin de informasyon veren Yılmaz, Kıbrıs işlerinden görevli bulunduğunu hatırlattı.

“Ercan Havalimanı’nı açtık, denizin altından su götürmüştük.” diyen Yılmaz, şunları dile getirdi:

Özersay: New York’ta olası yeni sürecin tohumları atılmaya çalışılacak

Özersay: New York’ta ihtimaller içinde yeni sürecin tohumları atılmaya çalışılacak

“Şimdi içme suyunu aşağı yukarı bitirdik, sulamasına geçildi. Güzelyurt-Mesarya ovalarının sulamaları var. Kıbrıs, su mevzusunda fazlaca ciddi sıkıntılar yaşayan bir ülke. Dolayısıyla Ziraat ve Orman Bakanlığımız, Devlet Su İşleri ve KKTC yetkilileriyle bir master plan emek harcaması başlatıyoruz. Bir taraftan da kablo. Suyu geçirdiğimiz benzer biçimde denizin altından çift hatlı enerji aktarımı sağlayacak enterkonnekte dediğimiz yapıya izin verecek proje çalışıyoruz. Fizibilite çalışmalarını başlattık. Bir mutabakat zaptı imzaladık. Bu da minimum su projesi kadar mühim.

KKTC’ye enerji anlamında arz güvenliği oluşturacak. Oradaki yenilenebilir enerjinin Türkiye’de kullanımına olanak verecek. Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar da ‘Rum kesimi isterse onlarla da paylaşabiliriz.’ dedi. Türkiye kanalıyla KKTC ve Rum kesimi, tüm ada Avrupa’ya kadar enterkonnekte sisteme bağlanmış olacak. Bu, fazlaca güzel bir şey fakat buna da siyasal muhalefeti göreceğiz. Rum kesiminde ve KKTC’yi dışlayıcı yaklaşımlar maalesef devam edecek.”

KKTC’deki Pile-Yiğitler yol çalışmasında iyi mi bir yol izleneceğine ilişkin soruya Yılmaz, “Oradaki esas muhatap KKTC ve insani bir sorun. Aynı köyde hem Kıbrıslı Türkler hem de Rumlar bir arada yaşıyor. Rum kesimine yol yapılmış, Kıbrıs Türkü olanlar ise maalesef bu şansa haiz değiller. KKTC’nin halletmeye çalmış olduğu, insanını daha rahat şekilde şehirlere ulaştıracak yol projesi. Buna itiraz edilmesini doğru bulmuyoruz, çifte standart olarak görüyoruz. Burada yapılması ihtiyaç duyulan insanların gereksinimlerini karşılayacağı altyapıları belli bir mutabakatla oluşturmak. Köylülerin, Kıbrıs Türklerinin ülkelerine rahat gidip gelmelerine olanak verecek altyapı oluşturulacak. KKTC’de yol öyleki ya da bu şekilde bitecek.” yanıtını verdi.

– Rusya’nın KKTC’de temsilcilik açması

Rusya’nın KKTC’de temsilcilik açma kararının pozitif bir durum bulunduğunu belirten Cevdet Yılmaz, “Süreçteki gelişimleri görmemiz gerekiyor, pozitif bir durum ve giderek değişik artmasını temenni ediyorum. KKTC, Azerbaycan’da kültürel bir etkinlik meydana getirecek, orada da Sayın Aliyev’in katılacağını biliyorum. Bunlar mühim adımlar ve mesajlar.” dedi.