Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Başbakan Yardımcılığı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliğinde mayıs ayında düzenlenen “Co-Create Zelzele Çalıştayı”nın netice bildirgesi, bugün KTMMOB binasında düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Görüşmede açılış konuşmalarını DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, KTMMOB Başkanı Tunç Adanır ve Yerbilim ve Maden Dairesi Müdürü Ayşen Albayrak yapmış oldu. Çalıştaya ilişkin basın açıklaması ise DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resmiye Alpar Atun tarafınca okundu.

Atun, meydana getirilen tartışmalara bakıldığında, çalıştaya katkı koyan uzmanların KKTC’deki zelzele problemininin temelinde hukuki sistemsel ve kurumsal eksiklikler bulunduğunu düşündüğünü söyledi, bu eksikliklerin öteki sorunlarla iç içe geçmiş olduğu ve mevzunun kültürel bir olgu olarak ele alınması icap ettiğini belirtti.

Kılıç

Depremin ülke evveliyatına derin izler bıraktığına işaret eden DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Göktürk yazıtlarında işlerin başlangıcında bilgili insanoğlu bulundurmanın önemine işaret edildiğini hatırlattı.

“Bizim kültürümüz bilge insanların öğütleriyle süslenmiş bir kültürdür” diyen Kılıç, işin ehli kişilerin düşüncelerine ehemmiyet verilmesi icap ettiğini dile getirdi. Kılıç, data ve bilgeliğin bir tek bilimsel niteliği olan başarıları değil güzel duyu fonksiyonellik ve güvenliği de bununla beraber getirdiğini söylemiş oldu.

Mimarlık eğitiminin bir tek güzel duyu değil zelzele güvenliği açısından da mühim bulunduğunu ifade eden Kılıç, üniversitenin STK’larla olan ilişkisinin önemine de işaret etti.

Adanır

KTMMOB Başkanı Tunç Adanır da konuşmasında, yapı güvenliği mevzusunun zelzele sonrası tekrardan ciddiye alınmaya başladığını kaydetti. İsias Otel vakasında, yapıdaki araç-gereç kalitesizliği, kaçak yapılaşma ve bayındır affının etkin olduğuna işaret eden Adanır yapılaşmada bunlara fırsat verilmemesi icap ettiğini, uzman kişilerin dinlenmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Kamusal çıkarlara gore hareket etmenin önemine işaret eden Adanır, ülkedeki durumun incelenmesi icap ettiğini dile getirdi. Sahadaki uygulamaların kontrolünde daha etken olunması icap ettiğini belirten Adanır, bu konudaki boşluğun kapatılması için emek verme yürüttüklerini söylemiş oldu.

Zelzele olduktan sonrasında “ah vah” çekmenin anlamı olmadığını dile getiren Adanır bu çalıştay şeklinde çalışmalara ve bu çalışmalardan çıkan sonuçlara büyük ehemmiyet verilmesi icap ettiğini söyledi.

Albayrak

Yerbilim ve Maden Dairesi Müdürü Ayşen Albayrak da konuşmasında “Depremlerin sıkça yaşandığı, etken fayların olduğu bir coğrafyada olduğumuzun bilincinde olmamız, risk analizimizi yapmamız gerekir” dedi.

Bu anlamda çalıştayın sevinç verici bulunduğunu kaydeden Albayrak, yeni bir zelzele oluşmadan lüzumlu adımların atılması icap ettiğini beyan etti.

Atun: “Sonuçlar sekiz tehlikeli sonuç problemi vurguluyor”

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resmiye Alpar Atun ise çalıştayla ilgili sunum gerçekleştirmiş oldu. Bu mevzuyla ilgili sürecin tek bir paydaşı değil birçok paydaşı ilgilendirdiğini söyleyen Atun, bu kapsamda ilgili tüm katılımcıları dahil ettikleri çalıştayı 18 Mayıs’ta gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Atun çalıştayda Kıbrıs bağlamında zelzele riski ve planlama, zelzele kapsamında yasal, yönetsel yapı ve mesleki sorumluluklar; yapı denetimi ve zelzele, zelzele sonrası süreç ve planlaması olmak suretiyle 4 ana başlıkta emek verme yapıldığını söylemiş oldu.

Ticaret Odası 60. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

Tecim Odası 60. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

Zelzele Çalıştayının sonuçlarının, KKTC’deki zelzele sorununa ilişkin sekiz tehlikeli sonuç problemi vurguladığını dile getiren Atun bu tehlikeli sonuç sorunları şu şekilde sıraladı: “Hukuki, yasal ve sistemsel problemler; paydaşlar arasındaki iş birliği ve koordinasyon eksikliği; planlama kararları ve süreçlerinde yapısal eksiklikler, eğitim eksiklikleri, farkındalık ve duyarlılık; toprak-temel ilişkisi sorunları; data eksikliği ve etik fikir eksiklikleri, yapısal sistem sorunları; eski binalarla ilişkili problemler.”

Atun, meydana getirilen tartışmalara bakıldığında, çalıştaya katkı koyan uzmanların KKTC’deki zelzele problemininin temelinde hukuki sistemsel ve kurumsal eksiklikler bulunduğunu düşündüğünü söyledi; bu eksikliklerin öteki sorunlarla iç içe geçmiş olduğu ve mevzunun kültürel bir olgu olarak ele alınması icap ettiğini belirtti.