TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın davetiyle “Dünya Şehirler Günü” programına katılmak için Türkiye’ye gelen Tatar, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tatar, program için birçok önder eşiyle İstanbul’a geldiklerini, oldukça güzel ağırlandıklarını, çevre ve sıfır atıkla ilgili konferansa katılarak konuşmaları dinlediklerini söylemiş oldu.

Konuşma sonrasında önder eşlerinin Topkapı Sarayı’nı gezdiğini kaydeden Tatar, misafirlerin sarayın tesirinde kaldığını ve İstanbul’dan oldukça etkilendiğini belirtti.

Tatar, “Esasen kendimi bir bakıma ev sahibi benzer biçimde de görüyordum. Şu sebeple bir tek Türkiye’nin bu kadar yakınında olmakla değil fakat hem de 15 yıl İstanbul’da yaşamış biri olarak bunu hissettim, ev sahipliği hissettim. Öteki arkadaşların da öteki first ladylerin de bu ev sahipliğinden, Türkiye’nin ve Emine Hanımefendi’nin ev sahipliklerinden etkilendiklerini gördüm ve oldukça sevindim açıkçası.” dedi.

İstanbul’a gelişlerinin bir öteki sebebinin de Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamak bulunduğunu özetleyen Tatar, “Doğal aramızda bunu daha önceki bazı ortamlarda örnek olarak New York’ta imzalamış kişiler vardı fakat öteki arkadaşlarla bu beyannameye, iyi niyet beyannamesine de imza atmış olduk.” ifadesini kullandı.

Tatar, Türkiye’nin 2017’de Emine Erdoğan öncülüğünde başlatmış olduğu projenin başarıya ulaşmış şekilde hayata geçirildiğine ve internasyonal boyutta birçok takdire ve ödüle layık görüldüğüne dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in teklifiyle kurulan Sıfır Atık Danışma Kuruluna Emine Erdoğan’ın başkanlık ettiğini hatırlatan Tatar, kurulun ilk toplantısının da uzmanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildiğini aktardı.

Tatar, atığın oluşturduğu iklim krizlerine karşı savaşım etme niyetini ortaya koyan beyannamenin, ülkeler ve küresel boyutta dünya için mühim bulunduğunu ve imza atarak bu yönde emek verme taahhüdünde bulunduklarını kaydetti.

– Tatlısu Belediyesi Sıfır Atık Projesi

“Sıfır atık” mevzusundaki projelerini de özetleyen Tatar, şöyleki konuştu:

“Bir pilot projemiz oldu. Tatlısu Belediyemizde, Şimal Kıbrıs’ta 2 yıl ilkin hayata geçirdiğimiz bir projedir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde anonsunu yapmıştık ve bir yıl içinde, kısa bir sürede de şu demek oluyor ki ufak sözü geçen, azca sözü geçen olan, ortalama 2 bin hanesi 5 bin nüfusu olan bu beldede yazın 6 bin 500’e ulaşıyor bu nüfus, yüzde 75 başarıyla Hedef Sıfır Atık Tatlısu Pilot Projesi’ni hayata geçirdik. Belde halkımıza ve Tatlısu Belediyesine bu projeyi teslim ettik.”

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Bak, yarın sabah KKTC’ye geliyor

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Bak, yarın sabah KKTC’ye geliyor

Tatar, bu proje kapsamındaki gelişimi takip ettiklerini ve şu anda Tatlısu’nun yüzde 80 geri dönüşüm meydana getirilen bir belde haline geldiğini bildirdi.

Bu proje dahilinde kağıdı, metali, plastiği, camı, tüm tıbbi atıkları, evsel yağı ve öteki makine yağlarını beldeye yerleştirdikleri 140 konteynerle topladıklarını dile getiren Tatar, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde beldeye bir de cam dönüştürme ve kırma makinesi armağan ettiklerini, bu sayede tüm Şimal Kıbrıs’ın camının geri dönüştürülebileceği bir kapasite oluşturduklarını kaydetti.

Tatar, geri dönüşüm firmaları ile belediye içinde imzalanan protokol yardımıyla tüm atıkların toplanmasını ve geri dönüşüme götürülmesini sağladıklarını da belirtti.

Tatlısu’nun gezinsel bir belde olduğuna işaret eden Tatar, Kıbrıs’ın dünyanın en cüce fillerini barındırmış bir ada olmasından yola çıkarak “cüce fil” formunda pet şişe toplama konteynerleri yaptıklarını, belde halkını ise okullardaki eğitimlerle projeye hazırladıklarını söylemiş oldu.

Tatar, ilk amaçlarının projenin uygulanabilirliğini göstermek bulunduğunu ve bunda da başarı kazandıklarını düşündüğünü, bundan sonrasında da KKTC geneline yaygınlaştırılmasını ümit ettiğini dile getirdi.

Bu mevzuda elinden gelen çabayı göstereceğini bildiren Tatar, Türkiye’nin bu şekilde bir projeye öncülük etmesinden gurur duyduğunu belirtti.

Tatar, “2023 senesinde artık çöpü değil geri dönüşümü konuşmamız icap ettiğini düşünüyorum ve artık atığın kalmaması icap ettiğini düşünüyorum. Bununla beraber, malumumuz tüm dünya bunun çağrısını yapıyor, iklim krizlerini onlarca defa anlatıyoruz. Bunun oldukça yakın bulunduğunun anonsu onlarca defa veriliyor. Dolayısıyla bizim de ilkin ülkemiz, doğal ki dünyamız için bir an ilkin, iklim krizleriyle bu sonu getirmemek için elimizden gelen tüm katkıyı yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Sıfır atık hedefinin gerçekleştirilmesi için çevresel bilincin oluşması ve müsrifliğin önlenmesi icap ettiğini vurgulayan Tatar, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla artık eyleme gerek duyulduğunu düşünüyorum. Umuyorum KKTC, öteki imza atan ve hemen hemen bu yola baş koymamış öteki ülkeler de Türkiye’mizin açmış olduğu bu yolda, bunu örnek alarak, şundan dolayı buradaki konuşmaların, toplantıların da esas amacı buydu, bir an ilkin devletlerinde, ikimiz de dahil olmak suretiyle bu projeyi hayata geçirmeye başlarız. Bu ilkin kendi halkımız, insanımız ve sonrasında da dünya için yapmamız ihtiyaç duyulan bir vazife esasında.”