Cenup Kıbrıs’ta sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşu dolayısıyla düzenlenen törenlerle ilgili yapmış olduğu yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Tatar;  “Kıbrıs Türk halkı ve Rum halkının eşit kurucu ortaklığında tesis edilen Ortaklık Cumhuriyeti, 21 Aralık 1963 tarihinde sivil halkımıza yönelik başlatılan saldırılar ve Kıbrıs Türk yetkililerin tabanca diretmesiyle devlet mekanizmalarından atılmasıyla bir Rum devletine dönüştürülmüştür” dedi.

New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapmış olduğu görüşmede, Kıbrıs’ın gerçeklerine dikkat çektiğini ve egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerisini tekrarladığını kaydeden Tatar, “ Rum tarafına da adil ve kalıcı bir uzlaşıya yönelik diyalog çağrısında bulunmuştum. Fakat ne var ki Rum tarafı, daima olduğu benzer biçimde uzlaşmaz tutumunu sürdürmüştür” dedi.

Tatar şu şekilde dedi:

“Rum liderin söylemleri ve basına yansıttığı sözde önerileri göz önüne alındığında, hedefinin halkımızı Rum devletine dönüşen kendi yönetimlerine doğal olarak kılmak olduğu aşikardır. Kıbrıs’ta yaşanmış olan gerçekler ortadadır ve 1960’a geri dönmek mümkün değildir. Egemen eşitlik ve eşit internasyonal statü zemininde iki devletin iş birliğine dayalı bir uzlaşı sadece Kıbrıs adasına adil ve kalıcı bir çözüm getirebilir.”

Dikkat! Uzun süreli elektrik kesintisi olacak

Dikkat! Uzun soluklu elektrik kesintisi olacak

Taraflar içinde ortak zemin var mı yok mu egzersizi devam ederken Kıbrıs Türk tarafının iki taraf arasındaki itimat ve iyi komşuluk ilişkilerini artıracak iş birliği önerilerini de ortaya koyduğunu kaydeden Tatar, “Rum liderliği eğer diyalog taleplerinde samimiyse önerilerimizi kabul eder ve iki tarafın da çıkarına olacağı aşikar olan bu tavsiyeler üstünde iş birliği hayata geçirmeye derhal başlarız” dedi.

Sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin Kıbrıs Türk halkını temsil etme yetkisi bulunmadığını ifade eden Tatar, “İlgili tüm taraflarca sürdürülebilir olmadığı kabul edilen statükonun en mühim sembollerinden biri, 186 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararıyla yaratılan haksız ve hukuksuz devam eden durumun yürütücü yapısı bugün kutlanacaktır. Bilinmelidir ki, 1963 tarihinden itibaren bir Rum devletine dönüşen yapı, ne tüm talibi ne de Kıbrıs Türk halkını temsil etme yetkisine haizdir. Bilinmelidir ki, KKTC 40 senelik bir gerçektir. Tüm kurumlarıyla bağımsız bir devlettir ve Rum devletinin KKTC üstünde ne yetkisi ne de otoritesi bulunmaktadır” dedi.