Tatar, dün Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüşmesinde ülkeler arası eğitim ve gezim faaliyetlerinin artırılmasını ele aldıklarını hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti’nden Bişkek’e günde 3-4 sefer yapıldığını kaydetti, gelecek süreçte ilk aşamada direkt olmasa bile Türkiye’de bir tek ‘touchdown’ (inme-kalkma) yapılarak Kıbrıs’a uçuş gerçekleştirilmesi temennisinde bulunmuş oldu.

Çeşitli ülkelerde yer edinen KKTC temsilciliklerinin oldukça mühim bir vazife üstlendiklerini, internasyonal ortamlarda bulunarak ülkeyi temsil ettiklerini söyleyen Tatar, bir ülkede temsilciğin olmasının o ülke ile ilişkilerin bulunduğunu gösterdiğini açıkladı; tüm temsilcilik çalışanlarına KKTC Bişkek Temsilcisi Mehmet Davulcu’nun şahsında teşekkür etti.

“Temsilcilikler ülkenin bağımsızlığının ifadesidir”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Bişkek Temsilcisi Mehmet Davulcu ile bir araya gelmiş olarak, değerlendirmelerde bulunmuş oldu.

Tatar, Bişkek’teki temsilcilikte yapmış olduğu konuşmada, dünyanın değişik yerlerinde KKTC temsilciliklerinin olmasının ülkenin bağımsızlığının bir ifadesi, o ülkede emek harcamalar yürütüldüğünün bir göstergesi bulunduğunu vurgulayarak, bu bağlamda Bişkek’teki temsilciliğin önemine işaret etti.

Kırgızistan’da, ülkeden binlerce kilometre uzaklıkta bir temsilciği ayakta tutmak, temsil sorumluluğunu taşımanın kolay bir vazife olmadığını ve büyük bir mesuliyet gerektirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan’da meydana getirilen birçok etkinlikte temsilciliğin yer alarak “KKTC vardır” söylediğini belirtti.

Kırgızistan’la Türk Devletleri Teşkilatı içinde ilişkilerin bir ileri aşamaya taşındığını, dün de Kırgız Cumhurbaşkanı ile yapmış olduğu görüşmede bu anlamda çeşitli mevzuları ele aldığını söyleyen Tatar, geçmişten gelen bağlar, gönül birliği, kültür ve ortak dile haiz olan iki halk içinde ilişkilerin daha da ileriye taşınması temennisinde bulunmuş oldu.

“Bundan sonraki süreçte daha çok talebe ve turistin geleceğine inanıyorum”

Tatar, bundan sonraki süreçte Kırgızistan’la ilişkilerin gelişeceğine, daha çok öğrencinin ve turistin gelmesiyle aradaki siyasal bağların da gelişeceğine inandığını ifade ederek, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birçok toplantının da bu ülkede yapılacağını ve KKTC’nin kurum ve kurum temsilcilerinin buraya geleceğini dile getirdi.

Kıbrıs’taki gezim potansiyeline dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Bişkek’ten Kıbrıs’a Türkiye üstünden oldukça kolay bir halde gezi edilebileceğine işaret ederek, direkt uçuşların gerçekleşmesine kadar Türkiye’ye ‘touchdown’ (inme-kalkma) yaparak KKTC-Kırgızistan seferlerinin yapılabilmesi temennisinde bulunmuş oldu.

Akdeniz Karpaz Üniversitesi Sivil Havacılık Günü’nü kutladı

Akdeniz Karpaz Üniversitesi Sivil Havacılık Günü’nü kutladı

İki ülke arasındaki ilişkiler bakımından yapmış olduğu ziyaretin mühim bulunduğunu kaydeden Tatar, son olarak Kırgızistan’a kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın 2005 senesinde Manas Üniversitesi’nde bir konuşma vermek için geldiğini hatırlatarak, 2005 yılından 18 yıl sonrasında bir Cumhurbaşkanı’nın geldiğini belirtti.

“Genç yaşta çocuklar bile KKTC’nin varlığından haberdar”

İki gün süresince yapmış olduğu temasların Kırgız basınında da yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bugün Türkiye Maarif Vakfı tarafınca Bişkek’te oluşturulan bir okula yapmış olduğu ziyareti hatırlatarak, genç yaşta evlatların bile Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığından haberdar bulunduğunu altını çizdi.

“Turan Devletleri”, “Kızıl Elma” şeklinde söylemlerin eskiden hayal olarak görüldüğünü sadece şimdi Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında içinde KKTC’nin de bulunmuş olduğu akraba devletlerin buluştuğunu kaydeden Tatar, bu gelişmeler ışığında temsilciğinin oldukça daha mühim bir vazife üstlendiğini belirtti; gelecek süreçte gene bir araya gelme temennisinde bulunmuş oldu.