KKTC’nin gözlemci üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Zirvesi’ne katılmak suretiyle Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Tatar, burada EİT Genel Sekreteri Khusrav Noziri ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, EİT’i oluşturan ülkelerin 500 milyon üstünde bir nüfusu bulunduğunu ve kuvvetli bir ekonomik kıymeti bulunduğunu ifade ederek, EİT ile ilişkilere verdikleri öneme değindi.

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, halkın bilgisine sunuldu

Askerlik (Değişim) Yasa Önerisi, halkın bilgisine sunuldu

Tatar, Kıbrıs Türk halkının haksız ambargolara maruz bırakıldığını, 60 yıl devam eden müzakerelerin sonuçsuz kaldığını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle sürdürülen iki devletli çözüm siyasetine işaret etti.

Kıbrıs’ta iki devletin işbirliğine dayalı bir çözümün, en doğru çözüm olacağına vurgu meydana getiren Tatar, iki devletin, su, enerji ve öteki alanlarda ortaklık yapılabileceğine dikkat çekti.

Kıbrıs problemi ve Kıbrıs’taki mevcut durum hakkında da genel sekreteri bilgilendiren Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM ve öteki internasyonal platformlarda KKTC’ye verdiği desteği söyledi.

Tatar, Türkiye’nin her alanda KKTC’nin yanında bulunduğunu, bu çerçevede EİT ile de ilişkilerini geliştirmek istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazze’de yaşanmış olan saldırılara da işaret ederek, bir an ilkin durmasını temenni etti.

EİT Genel Sekreteri Noziri de, Kıbrıs Türk halkının sıkıntıları ve taleplerini yakından bildiklerini ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının internasyonal temaslarını geliştirmesine destek verdiklerini söylemiş oldu.

Noziri, KKTC’nin gözlemci statüsünde EİT toplantılarına katılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.