Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1. Internasyonal Kıbrıs Türk Siyasal Liderliğinin Oluşumu ve Toplumsal Tesirleri Sempozyumu’na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye gore, Internasyonal Final Üniversitesi’nde gerçekleşen sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tarihin her döneminde Kıbrıs adasının jeopolitik ve jeostratejik önemi olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı İmparatorluğu’nun 80 bin şehit vererek Kıbrıs’ı fethettiğini sadece devrin şartlarından talibi İngilizlere kiralamak zorunda kaldığını söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, İngilizlerin Kıbrıs’ı yönetirken yansız görünmesine karşın, Kıbrıs Türkleri’nin adadan göç etmesi ve Yunanistan ile adalardan gelen Helenlerle beraber nüfus dengesinin Kıbrıs Türkü’nün aleyhine dönüştüğünü beyan etti.

3 saatlik elektrik kesintisi

3 saatlik elektrik kesintisi

Necati Özkan’ın Kıbrıs Türkü’nün adada var oluş mücadelesini başlatan ilk önderlerden olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz Sömürge Yönetimine karşı bir uyanma sağlamaya çalışan Necati Özkan’ın, İngiliz sömürge döneminde büyük zorluklara karşın Türkiye’ye giderek Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ile görüştüğünü ve kendisine “Özkan” soyadının verildiğini kaydetti.

Türkiye haricinde Latin alfabesine ilk kez Kıbrıs Türklerin geçtiğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Necati Özkan’ın bu mevzuda da büyük katkıları bulunduğunu dile getirdi.

Halkı yönlendirebilme için iyi bir önder olunması icap ettiğini sadece halkın da savaşım vermeye hazır olması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar,  “Aydınlık liderlikle bugünlere kadar gelindi. Bugünkü siyasetin temelinde o vakit atılan kıvılcım önemlidir. O zamanki savaşım bizi bugünlere getirdi. Teslimiyetçi bir zihniyet olsaydı burası bir Yunan adası olacaktı. Doğu Akdeniz’de bir Türk devletiyiz. Egemen eşitlik ve eşit statümüzün kabulüyle resmî görüşme geçilecek, eğer ortak zemin yoksa müzakerelere adım atmak boşuna vakit kaybıdır” ifadelerini kullandı.