Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, “Kıbrıs Türk Tanıtım Günü” etkinliğine katılmak, bazı temaslarda bulunmak ve ziyaretler gerçekleştirmek suretiyle 200 kişilik heyetle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitmek suretiyle Ercan Havalimanı’ndan ayrıldı.

Aynı etkinliğe katılacak olan Başbakan Yardımcısı, Gezim Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise dün Bakü’ye gitti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakü’ye hareketinden ilkin Ercan’da yapmış olduğu açıklamada kardeş devlet Azerbaycan’la ekonomik, ticari ve siyasal bağları geliştirmek suretiyle bu ziyaretin gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu gidişin bir ilk durumunda bulunduğunu, iki devlet arasındaki her türlü birlikteliğin geliştirilmesi ve kökleşmesi için ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Tatar, egemen eşitlik ve eşit internasyonal statü kabul edilmeden resmi görüşme sürecine girmeyeceklerini de tekrarladı.

“Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır” diyen Tatar, İsrail-Filistin’e işaret etti, bölgede istikrar sağlanmadığında ne bulunduğunun buradan görülebileceğini açıkladı.

Tatar, Kıbrıs’ta 1974 öncesine dönmemek, Kıbrıs’ta çatışma olmaması için en doğru çözümün iki devleti çözüm bulunduğunu altını çizdi.

-“Ziyaret Türk dünyasının kopmaz bir parçası olarak bağların geliştirilmesini amaçlıyor”

Aralarında Tecim Odası, Endüstri Odası, Ekonomik Örgütler Platformu, otel temsilcileri, üniversite temsilcileri, halk dansları ekiplerinin de bulunmuş olduğu geniş heyetle Bakü’ye gideceklerini belirten Tatar, Türk dünyasının kopmaz bir paçası olarak bağların her anlamda geliştirilmesi için bu ziyaretin düzenlendiğini altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmaya işaret eden Tatar, Erdoğan’ın konuşmasında tüm dünyaya Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığının ve KKTC’nin tanınması, KKTC ile kültürel siyasal ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi icap ettiğini ifade ettiğini anımsattı.

Tatar, yaptıkları temasların, bu bağlamda, ülkenin kabul edilebilirliği, görünürlüğü ve tanınması adına mühim bulunduğunu belirtti.

-“KKTC bayrağı Azerbaycan’da dalgalanacak”

Konuşmasında Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olunduğuna işaret eden ve bu bağlamda temsiliyetin arttığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak Bakü’de meydana getirilen görüşmede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, KKTC bayrağının Azerbaycan’da dalgalanacağını açık ve net ifade ettiğinin de altını çizdi.

Kardeş Azerbaycan devletiyle her türlü bağın geliştirilmesi için çaba içinde olacaklarını özetleyen Tatar, “Karşı taraf bu temaslarımızı engellemek için kapı kapı dolaşıyor. Bizi ayrılıkçı olarak tanımlıyor, bizimle kimsenin temas kurmamasını istiyor” dedi.

Mağusalı doktor ve eczacılar 50'şer bin TL kefaletle serbest kaldılar...

Mağusalı hekim ve eczacılar 50’şer bin TL kefaletle özgür kaldılar…

“Öte taraftan özden gelen müktesep haklarla, egemenliğe haiz bir halk olarak, 1963’te devletin dışına tabanca diretmesiyle atıldıktan sonrasında doğal ki kendi devletimizi oluşturmak zorundaydık” açıklaması icra eden Tatar, Kıbrıs meselesinin 60 senedir sürdüğünü, Kıbrıslı Türklerin sıkıntılı süreçlerden geçtiğini ve geçmeye devam ettiğini söylemiş oldu.

Tatar, bu sıkıntılı mücadelenin halkın egemenliği, bağımsızlığı, özgürlüğü ve onuruyla bu ülkede yaşaması için lüzumlu bulunduğunu kaydederek, asla federal temelli bir görülme sürecine girilemeyeceğini yineledi.

“Bizi Anavatan’dan koparmak ve tehlikeli bir maceraya sürüklemek için her tür baskıya maruz kalıyoruz. Fakat egemen eşitliğimiz kabul edilmeden resmi görüşme sürecine asla girmeyeceğiz” diyen Ersin Tatar, çözümün iki devleti bir çözüm modelinden geçtiğini tekrarladı.

-“Kıbrıs’ta 74 öncesine dönmemek için, Kıbrıs’ta çatışma olmaması için en doğru çözümün iki devleti çözüm”

“Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır” diyen Tatar, İsrail-Filistin’e işaret etti, bölgede istikrar sağlanmadığında ne bulunduğunun buradan görülebileceğini açıkladı.

Tatar, Kıbrıs’ta 74 öncesine dönmemek için, çatışma olmaması için en doğru çözümün iki devleti çözüm bulunduğunu altını çizdi.

Konuşmasında Karabağ ve Nahcivan başarısına da işaret eden Tatar Azerbaycan’la olan her türlü birlikteliğin zaman içinde daha da gelişeceğini söylemiş oldu.

Ayrıca Başbakanlık’tan meydana getirilen yazılı açıklamada, Başbakan Ünal Üstel’in 12-14 Ekim’de Bakü’de düzenlenecek “Kıbrıs Türk Tanıtımı Günü” etkinliğine katılarak temaslarını tamamladıktan sonrasında 14 Ekim Cumartesi günü ülkeye döneceği açıklandı.