Cumhurbaşkanı Tatar, Giresun Üniversitesi’nde yer edinen törende, “KKTC’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejik Önemi” temalı konuşma da verdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile süregelen törene, öteki yetkililerin yanı sıra Kıbrıs gazileri de katıldı. Törende, Cumhurbaşkanı Tatar’ın özgeçmişi de okundu, video vizyonu yapılmış oldu. Törende, şehit Ideal Akbulut’un da hikayesi anlatıldı.

-Can

Törende açılış konuşmasını icra eden Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Kıbrıs mücadelesinin, Türk milletinin ulusal davası, varlık mücadelesi bulunduğunu ifade ederek, Kıbrıs’ın Türk milleti ve Türkiye için olmazsa olmaz bulunduğunu altını çizdi.

Can, ulusal savaşım yıllarında adanın Helen adası haline dönüştürülmek istediğini sadece adada iki milletin yaşadığını, çözümün de bir devlet değil iki devlet çatısı altında bulunabileceğini söylemiş oldu.

KKTC’nin mücadelesini Türkiye ile beraber yürüttüğünü ifade eden Can, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını, bağımsızlık ve egemenliğini korumak için bugüne dek katkı koyan herkesi andı, bugün de sürdürülen savaşım Tatar’ın yanında olduklarını altını çizdi.

-Şenlikoğlu

Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Tatar’ı Giresun’da ağırlamaktan onur duyduklarını söylemiş oldu.

Şenlikoğlu, KKTC’nin, bölgedeki istikrarın en büyük nişanesi bulunduğunu, tehlikeli sonuç bir rol oynadığını, Türk dünyası için mühim bir yere haiz bulunduğunu söylemiş oldu.

Kıbrıs Türk halkının itimat ve huzuruna ehemmiyet verdiklerini, Türk dünyası için de mühim bir eşik bulunduğunu belirten Şenlikoğlu, atalarından aldıkları bu emanete haiz çıkmaya devam edeceklerini beyan etti.

-Konal

Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “KKTC” adı yerine “Kıbrıs Türk Devleti” isminin kullanılması açıklamasına işaret etti ve Tatar’a “Kıbrıs Türk Devleti Cumhurbaşkanı” olarak hitap etti, Tatar’ın ziyaretinin kardeşlik bağlarının geliştirilmesi ve iş birliğinin artırılması açısından fazlaca mühim bulunduğunu söylemiş oldu.

Kıbrıs Türk halkının kendi devletinin çatısı ve bayrağı altında itimat ve refah içinde yaşadığını ifade eden Konal, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı, eşitlik temelinde bir anlaşmaya destek verdiklerini belirtti.

Kıbrıs Türk Devleti’nin bölgede stratejik ve mühim bir yere haiz bulunduğunu vurgulayan Konal, Türkiye olarak Kıbrıs Türk halkının her daim yanında olduklarını, Tatar’a da yeni siyasetin ilerletilmesi mücadelesinde destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

-Serdengeçti

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti de, Cumhurbaşkanı Tatar’ı Giresun’da ağırlamaktan onur ve onur duyduklarını söylemiş oldu, şükranlarını sundu.

Serdengeçti, Kıbrıs’ın Türk milleti için mukaddes, ulusal bir dava bulunduğunu, evlatların “Kıbrıs Türk’tür Türk kalacaktır” sözleriyle büyüdüğünü beyan etti.

Kıbrıs’ta merhum liderlerden almış olduğu bayrağı ileriye taşımak için savaşım veren Tatar’a destek belirten Serdengeçti, şehitlere, yaşamını yitiren gazilere Allahtan rahmet, gazilere de esenlikler diledi.

Protokol konuşmalarının arkasından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, fahri doktora mezuniyet belgesi tevcih edildi.

Rektör Prof. Dr. Can, Giresun Üniversitesi Senato kararını okudu. Senato, Tatar’a, Kıbrıs Türk halkının hak ve özgürlüklerini koruma mücadelesine verdiği katkılardan dolayı fahri doktora mezuniyet belgesi verilmesi kararını oy birliğiyle aldı.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Tatar, arkasından “KKTC’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejik Önemi” temalı konuşma verdi.

Tatar, kendisine fahri doktora mezuniyet belgesi tevcih edilmesinin fazlaca anlamlı ve mühim bulunduğunu beyan etti, teşekkürlerini sundu.

Bu tevcih ile Doğu Akdeniz’de verdikleri mücadelenin takdir edildiğini görmekten onur duyduğunu vurgulayan Tatar, Türk milleti ile gönül ve kardeşlik bağlarını, ulusal bağları paylaştıklarını söylemiş oldu.

6 Şubat depreminde kaybedilenlerin de acılarının yüreklerinde bulunduğunu ifade eden Tatar, tüm yaşamını yitirenler ile vatandaşları andı.

“Kıbrıs’ta mücadelemiz büyüktür, büyük bedeller ödedik, bugün karşınızda bu bedellerle ödenen devletin cumhurbaşkanı olarak bulunmaktan onur duyarım” diyen Tatar, Türkiye ile beraber sürdürdükleri ulusal birliktelikle, oyunlara karşı dimdik ayakta durduklarını söyledi.

Şenkul, Hirondel kavşağı ve trafik ışıklarının kullanımıyla ilgili bilgiler verdi

Şenkul, Hirondel kavşağı ve trafik ışıklarının kullanımıyla ilgili bilgiler verdi

Tatar, “Kıbrıs’ta doğduk büyüdük fakat gözümüz kalbimiz hep Anavatan’da oldu” dedi. 

Osmanlı döneminde 80 bin şehit verilerek alınan Kıbrıs adasında, Büyük Önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde hareket ederek, hep kalplerinin Türkiye Cumhuriyeti ile beraber attığını ifade eden Tatar, Osmanlının kiralamasının arkasından adada İngiliz bayrağı çekilirken atalarının karamsarlığa kapıldığını, sonrasında ulusal savaşım yıllarının yaşandığını, Kıbrıs Türk halkının yalnızlığa itildiğini söyledi.

Tatar, sonrasında Rum Yunan ikilisinin talibi Helen adası yapmak için düzenlemiş olduğu saldırıları anımsattı, sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmadığını ve şu anda Doğu Akdeniz’de kuvvetli bir Türk devleti olarak yerlerini aldıklarını altını çizdi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Rumların saldırıları ile yaşanmış olan acıları özetleyen Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin adaya sulh getirmiş olduğu 20 Temmuz Sulh Harekatı sorası kurulan egemen Türk devletinin şu anda bölgesinde gelişen bir Türk devleti bulunduğunu söylemiş oldu.

Federal bir çözümün artık kabul edilebilir olmadığını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının azınlık durumuna düşeceği, Türkiye’nin adadan çıkacağı bir oyuna asla gelemeyeceklerini belirtti.

Tatar, tek imgesel Türkleri adadan çıkarma olan Rumların 50 yıl devam eden görüşme sürecinde ortaya çıkan tüm anlaşmalara “hayır” söylediğini, Kıbrıs Türk halkının ise bir antak kalma, uzlaşma olması için “evet” demesine karşın haksız ambargolar altında tutulmaya devam ettiğine dikkat çekti, bunun haksızlık bulunduğunu altını çizdi.

Rumların bugün de KKTC’nin gelişmesi, görünürlüğünün artmaması için engellemeler halletmeye çalıştığını ifade eden Tatar, sadece KKTC’nin, hava ve deniz sahası, asrın projesi, yeni havalimanı, enerji yatırımları, eğitim, ziraat, gezim yatırımları ile bölgesinde, Türk dünyası ve dünyada mühim bir yere haiz bulunduğunu altını çizdi.