Cumhurbaşkanı Tatar, İsrail-Filistin çatışması üstüne Cenup Kıbrıs’ta askeri hareketlilik yaşandığını hatırlatarak, Alman hususi kuvvet birliklerine bağlı askerlerin GKRY’nin kontrolündeki bölgelere geldiğini, yalnız Almanya’nın değil öteki ülkelerin askerlerinin de Türkiye ve KKTC’nin izni ve onayı olmadan Kıbrıs’ta konuşlandırılamayacaklarını kaydetti.

Tatar, Zürih ve Londra güvence anlaşmalarına dikkati çekerek GKRY’deki askeri hareketliliği yakından takip ettiklerini, KKTC’nin bu konuların tamamında Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde bulunduğunu söylemiş oldu.

Kıbrıs’ın genelinde askeri her gelişmeden mutlak surette Türkiye’ye informasyon verilmesi icap ettiğinin altını çizen Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörü olan Türkiye ve bizim iznimiz ve onayımız olmadan yabancı askeri kuvvetlerin Ada’ya gelmesi internasyonal anlaşmalara aykırıdır. Bunun Almanya yada başka bir ülke olması fark etmez. Kıbrıs’ın garantörleri Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’dır. Buna dikkat edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

“İngilizler üsleri kullanırken dikkat etmeli”

Bakanlık açıkladı... HIV virüsü taşıyan kişiye çalışma izni verildi mi?

Bakanlık deklare etti… HIV virüsü taşıyan kişiye emek harcama izni verildi mi?

Tatar, Kıbrıs’ta bulunan İngiltere’ye ilişkin askeri üslerin anlaşmalar çerçevesinde Ada’da bulunduklarına işaret ederek, “İngilizler üsleri kullanırken dikkat etmeli. Bu üsler, İngiltere’nin ulusal çıkarları için kullanılırken Kıbrıs’ta bulunan Türkler ve Rumlara zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.