Güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulunda söz alan Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili  Hasan Ufak, “Dijital Hızla gelişen teknolojinin Ekonomiye Dönüşümü, Yasalarımız ve Nitelikli İnsan Gücü” mevzusunda yapmış olduğu konuşmada, bu mevzuda iktidar ve muhalefetin neler yapabileceğini gözden geçirmesinin önemine işaret etti.

Halkın refah seviyesini arttırılabilmesi açısından dijital değişen teknolojinin önemine işaret eden Ufak, dijital dönüşümün gelişen ülkeler için daha da mühim hale geldiğini, ziraat gezim ve ulaşım şeklinde sektörlerin dijital teknolojiden faydalanmaya başladığını kaydetti.

Asla ihracat yapmayan firmaların web ve dijital teknolojiyle dünyaya açıldığına işaret eden Ufak, gençlerin bu alana yönlendirilmesinin önemine işaret etti.

Teknoloji ile ilgili yasa çalışmalarına ve komitede meydana getirilen çalışmalara da değinen Ufak, yasaların hazırlanmasında iktidar ve muhalefetin birlikte çalışmasının önemine işaret etti.

Kayıt dışı ekonomiden bahsedildiğini, bunun da yazılımsal sistemde yaşanmış olan sıkıntıların bir yansıması olduğuna işaret eden Ufak, bilişim teknolojilerinde yapılacak çalışmalarla bir oldukça şeyin takip edilebileceğini ve süre tasarrufu sağlanabileceğini kaydetti.

Dünyada meydana getirilen çalışmalara değinerek, dijital ortamda sunulan hizmetlerden örnekler veren Ufak, ülkede ise veri sıkıntısı bulunduğunu söylemiş oldu.

Hükümetin gençlere ve yeni yatırımcılara bu alanda emek harcama yapanlara teşvik vermesinin önemine işaret eden Ufak, teknokentlere de teşvik sağlamanın önemine işaret etti.

Türkiye’de teknokentlerden elde edilmiş güncel verilerden de örnekler veren Ufak, teknokentlerin bugünlerde  üniversitelerin çıkış yolu bulunduğunu kaydetti.

Geleceği şekillendirecek şeyin bilim ve  teknoloji bulunduğunu vurgulayan Ufak, ülkede tek yapılması gerekenin planlama ve teşvikler bulunduğunu söylemiş oldu.

Ufak, bu alana ciddi destek verilmesi için ilgili bakanlardan katkı istedi.

Ufak, Teknoloji ve Bilişim Teknolojisi Çalıştayının yapılması önerisinde bulunarak, teknoloji ve yazılım alanında özgür bölge olunabileceğini söylemiş oldu.

Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da Ufak’ün konuşmasına cevaben yapmış olduğu konuşmada, Ufak’ün değindiği konun önemine işaret etti.

Bu mevzuda kendisinin de girişimleri bulunduğunu özetleyen Arıklı, 2024 senesinde talibi teknopark ve bilişim adası yapabilmek için bir süre ilkin Ankara’da temaslar yaptığını ve 2024’te Teknoloji ve Bilişim Teknolojisi Çalıştayını gerçekleştirebilmeyi umut ettiklerini söylemiş oldu.

Uluçay

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay da “Çarşı, Iktisat ve Politika” mevzusunda yapmış olduğu konuşmada, iktisat mevzusunda alınması ihtiyaç duyulan önlemler olduğuna işaret etti.

KKTC ekonomisinin gelişmesinde teknoloji yatırımlarının yaşam bulmasının hakkaten mühim bulunduğunu ifade eden Uluçay, TC’de siyaset faizlerinde meydana getirilen düzenlemelere değinerek, bunun kısa vadede enflasyonu düşürücü etkilerinin ümit edilen şeklinde olmadığını söylemiş oldu.

TC’de meydana getirilen çalışmalara değinen Uluçay, TC’de ekonominin güçlendirilmesine yönelik emekler devam ederken KKTC’de ne yapıldığını sordu.

Bir an ilkin öngörülemeyen dışsal faktörlerden etkilenen KKTC’nin ekonomik sıkıntılardan daha azca etkilenmesi için emekler yapılması gerektiğine işaret eden Uluçay, ekonomide öngörülebilirliğin göz önünde tutulması icap ettiğini, uzun vadeli bir perspektifin ortaya koyulması icap ettiğini kaydetti.

Konuşmasında tam gün eğitim mevzusuna da değinen Uluçay, Gazimağusa’da okulları gezerek, somut sorunları görünce şu an başlatılan sistem arayışının pilot okul yöntemiyle aşılabileceğini söylemiş oldu.

“Niçin biz aynı noktada ısrar ediyoruz” diyen Uluçay, tam gün eğitim mevzusunda mutlak surette bir geçişin öngörülmesi icap ettiğini, uygulanamayan bir sistemden vazgeçilerek, neler yapılabileceğine bakılmasını önerdi.

Uygulanamayan bir halde yol alınmaya çalışıldığını, sistemin yürütülebilmesi için Maliye’den kaynak arayışına çıkıldığını da vurgulayan Uluçay, gitmeyen bir sistemin yürütülebilmesi için ısrar eden olunmasını eleştirdi.

Bir an ilkin bu mevzuda ortak akılla hareket edilmesi önerisinde bulunan Uluçay, pilot uygulamaya geçilerek, 2024’te de orta vadeli planlamayla tam gün eğitime geçilmesi icap ettiğini kaydetti.

Hamzaoğulları

Uluçay’dan sonrasında söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da “Atama Hükümetin Yapmadıkları Yapamadıkları” temalı güncel konuşma yapmış oldu.

Hükümete eleştirilerde bulunan Hamzaoğulları, artık hükümetin gitmesi icap ettiğini, seçim zamanı geldiğini, şundan dolayı hükümetin memlekette iradesinin kalmadığını savundu.

Ülkede hiçbir sistemin işlemediğini ileri devam eden Hamzaoğulları, ülkede harupların ne süre alınacağının bile hala açıklanmadığını kaydetti.

Ülkede hiçbir mevzuda istikrar olmadığını öne devam eden Hamzaoğulları, elektrik fiyatlarına bugün meydana getirilen zammı ve meydana getirilen “alengirli” istihdamları da eleştirdi.   

Artık yollarda gidilemediğini, ışıksızlıktan yayaların görünmediğini vurgulayan Hamzaoğulları, Karpaz’da eşek problemininin  bile hala çözülemediğini kaydetti.

Hamzaoğulları, bu probleminin ciddi bağlamda ele alınması icap ettiğini, planlama yapılması icap ettiğini ifade ederek, eşeklerin arpa buğdayı telef ettiğini, 10 senedir bu sorunların çözülemediğini söylemiş oldu.

Erenköy Lisesi ile ilgili ihalenin mayısta yapılacağının söylendiğini,  sadece okulun yıkım kararını verecek mercinin ortada olmadığını, niçin hiçbir işlem yapılamadığını soran Hamzaoğulları, “Niçin, atama hükümet yüzünden” dedi.

Hamzaoğulları, taşımacılık mevzusunda Türkiye modelinin ülkeye ne kadar uyumlu bulunduğunun tartışılır olduğuna işaret ederek, ülkeye uyumlu olanın Cenup’deki formül bulunduğunu kaydetti.

Türkiye yada Cenup’deki formül de uygulanacak olsa, ilk yapılması gerekenin birleşke değil, şirketleşme bulunduğunu söyleyen Hamzaoğulları, T izni verilmemesi icap ettiğini, T izni verilmesiyle her gün birinin batıp, birinin çıkacağını söylemiş oldu.

Hamzaoğuları, ufak işletmeler birleştirilerek, ilçeler bazında firmalar oluşturulması önerisini dile getirdi.

Hamzaoğulları, muayenelerin iyi mi yapılması gerektiğine de değindi.

Güncel konuşmalar arkasından sözlü sorulara geçildi.

Önceki birleşimlerde kürsüden sorulan sözlü sorular bulunduğunu ifade eden Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın 23 Ocak 2022’den bugüne dek verilen T izinlerine ilişkin sözlü sorusu bulunduğunu kaydetti.

Sözlü probleminin okutulması arkasından yanıt veren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, göreve geldiği günden bu yana bir tek Ulusal Eğitim Bakanlığı ile sözleşmesi olan kişilerin T izinlerinin yenilendiğini, bunun haricinde asla hiç kimseye T izni verilmediğini kaydetti.

Yeşilırmak: Ülkenin gelecek gailesi ile bütünlüklü adım atılmalı

Yeşilırmak: Ülkenin gelecek gailesi ile bütünlüklü adım atılmalı

Sorular arkasından Cumhuriyet Meclisi bugünkü çalışmalarını tamamladı. Meclisin bir sonraki birleşimi 6 Kasım Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.