Eski bakanlardan, DP’nin eski genel başkanlarından Serdar Denktaş, gazeteci ve TV programcısı Cem Kar’ın ‘Bakış Açısı’ adlı programına konuk oldu.

Gündemde büyük yankı uyandıran Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adının ‘Kıbrıs Türk Devleti’ olarak değiştirilmesi mevzusunda görüşlerini açıklayan Denktaş, “Dünya, adanın tamamını Helen adası olarak görürken biz Türk kimliğimize haiz çıkmalıyız” dedi.

Miiliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir hitabı esnasında gündeme getirmiş olduğu ‘Kıbrıs Türk Devleti’ adı, ada gündeminde büyük yankı uyandırdı. KKTC’nin deneyimli siyasetçisi Serdar Denktaş bu gündem üstüne gazeteci Cem Kar’ın “KKTC’nin adı değişebilir mi yada değişmesi gerekir mi?” sorusunu yanıtladı. Denktaş ilk olarak Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adının Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş açısından ne demek bulunduğunu deklare etti: “Rauf Denktaş’ın izahına bakılırsa Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti isminin niçin ve nasılı şuydu; Şimal Kıbrıs diyorum, bundan dolayı sınırlarımız Şimal’i kapsıyor. Cenup’e hücum etmek Cenup’i zapt etmek benzer biçimde bir niyetimiz olmadığını, haklarımızı devralarak kendi devletimizi oluşturduğumuzu konu alıyor. Cumhuriyet ise yönetim şeklimizi açıklıyor. Türk kelimesi ise soyumuzu, ırkımızı konu alıyor. O nedenle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Kısaca bu haliyle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim coğrafi sınırlarımızı da belirleyen bir isimdir.”

Denktaş isim değişikliğinin hukuki boyutuna da dikkat çekerek, “Hukuki açıdan da değerlendirildiğinde Anayasa’nın ilk üç maddesi değiştirilemez hükmü var. Bu durumda anayasal açıdan bu değişim oldukça mümkün görünmüyor” diye konuştu. Ek olarak adanın bütünün dünyanın geri kalanı tarafınca Helen adası olarak görüldüğüne dikkat çeken Denktaş, “Tüm dünya tüm talibi bir Helen adası olarak görüyor, bizim ilkin bunu değiştirmemiz lazım. Ülkenin isminin değişmesiyle zihniyetler değişmiyor.  Bunu değiştirebilmek için biz ilkin kendimize haiz çıkmalıyız. Kıbrıslı Türk kimliğimize haiz çıkmalıyız. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne haiz çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Bakan Oğuz, KTTO yetkililerini kabul etti...

Bakan Oğuz, KTTO yetkililerini kabul etti…

“BM GÜVENLİK KONSEYİ SORUNUN ÇÖZÜLMEMESİNİN BAŞ SORUMLUSUDUR”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Kıbrıs’ta probleminin çözülmemesinin baş sorumlusu olarak gördüğünü ifade eden Denktaş, “Bunu değiştirebilmek için yapmamız ihtiyaç duyulan, Türkiye ile beraber konuşarak, anlaşarak, görüşme ederek ne istediğimize karar vermektir. Hem de biz kendi devletimizde kendi içimizde sağ sol demeden genel bir mutabakat sağlamalıyız.  Ilkin Türkiye’yi yanımıza alırsak işte o vakit Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile oturup konuşabiliriz. Fakat bugünkü halimizle ilerleyemeyiz. Birisi iki devlet diyecek, birisi tüm ada bizimdir diyecek, birisi iki toplumlu iki kesimli federasyon isterim söylediği müddetçe ilerleme kaydedemeyiz” diyen Denktaş, bir ortak kararın gerekliliğine dikkat çekti.

“BENİM BARIŞÇIL YAKLAŞIMIM HER ZAMAN DEVAM EDER”

Gazeteci Kar’ın “Siz Cumhurbaşkanı olduğunuzda ülke Kıbrıs Türk Devleti olarak değişirse ne olur?” sorusuna  “Diyelim ki ülke benim Cumhurbaşkanlığı dönemime kadar Kıbrıs Türk Devleti adını aldı ve başkanlık sistemine geçti. Benim barışçıl yaklaşımım daima devam eder. Kısaca gidelim Mutallo’yu da alalım, Larnaka’yı da alalım benzer biçimde bir yaklaşımım olmaz. Orası benim için artık komşu bir devlettir. Komşu olduğundan de iyi ilişkiler içinde olmamız lazım. Komşu devletle irtibatlar kurarak ve vakit içinde birbirimize güvenerek ilişkimizi kurmalıyız” diyerek yanıt veren Denktaş, “Geçmişe kendimizi hapsedemeyiz, geçmişi bilerek kendimizi geleceğe hazırlamalıyız. Federasyoncular ve iki devletçiler olarak ülke iki kamplaşmanın içinde eziliyor. Geleceğini göremiyor, Umudunu kaybediyor. Siyasete yönelik itimatını kaybediyor. Üstünde yaptığım emek harcama toplumun büyük kesiminin ortak bir mutabakata varmasını sağlayabilecek bir emek harcama olacak” sözleriyle de çalışmalarına değindi.