Azerbaycan Devlet İktisad Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu Türk Dünyası Söyleşileri’nin bu yılki mevzusu “Cumhuriyet’in 40. senesinde KKTC ve Türk Dünyası İlişkileri” oldu.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. yılı adına, Cumhuriyet Bayramı olan 15 Kasım’da düzenlenen konferansa Serdar Denktaş davet edildi.

 Yoğun bir ilgi ile karşılaşan Denktaş’a cemaatten cumhuriyete giden sürecin iyi mi gerçekleştiği soruldu.

Denktaş, “1878’de adamızda Osmanlı bayrağı indirilip, İngiliz bayrağı çekilirken, o dönem azınlık olan Kıbrıslı Rumlar, adanın Yunanistan’a bağlanmasını talep ederken, ikimiz de bunun karşılığında burası Türk toprağıdır, Kıbrıs Türk’tür Türk duracak diyerek, Türklüğümüze sarılarak seneler devam eden bir mücadeleye başladık. 1960 senesinde egemenlik haklarımızı, sahiplilik haklarımızı devrettiğimiz bir ortaklık cumhuriyeti oluştu Kıbrıs adasında. Bu ortaklık yalnız üç yıl sürdü. Arkasından Rum tarafı tekrardan Yunanistan’a bağlanma hayalini canlandırarak yüz üç Türk Köyü’nü yerle bir etti. O köylerde yaşayanlar göç etmek mecburiyetinde bırakıldı ve haklarımızın bu şekilde işgali on bir yıl devam etti. 1974 yılının 15 Temmuz’unda ise Yunanistan cuntası Kıbrıs adasını işgal etme maksadıyla, devrin Cumhurbaşkanı Makarios’a yönelik suikast girişimi başlattı. Kendi aralarında başlamış olan çatışma Türkler üzerine dönünce, oldukça şükür Türkiye garantör ülke olarak Kıbrıs’a müdahalesini başlattı ve Şimal Kıbrıs bugünkü sınırlarına kavuşmuş oldu” şeklinde yanıtladı.

“KÜLTÜREL VE EKONOMİK İŞ BİRLİKLERİ SAĞLAMALIYIZ”

Güney’de etkili sağanak için sarı uyarı

Güney’de etkili sağanak için sarı uyarı

Türk Devletleri Teşkilatı’na geçen yıl gözlemci üye olarak katılan KKTC’ye gereksinim duyulan ilginin gösterilmediğini dile getiren Denktaş, “Türk Devletleri Teşkilatı’na geçen yıl gözlemci üye olarak kabul edildik. Bizi doygunluk ediyor mu, düzgüsel olarak hayır. Şundan dolayı hakikaten Türk Dünyası’nın yanımızda olduğu bir ortam olsun istiyoruz. Kültürel ve ekonomik, iş birlikleri sağlamalıyız. Turan ülküsü, günümüzde at binip kılıç kuşanarak sağlanamaz, Turan ülküsü bana gore Avrupa Birliği’nde olduğu şeklinde Türk Devletleri içinde oluşacak kültürel, ekonomik, toplumsal ve en sonucunda siyasal iş birlikleri şeklinde olmalıdır. Bu mevzularda birlikte çalışmalıyız. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve artık azınlık konumuna düşmüş Türk boylarının da yer almış olduğu, hep birlikte hareket edebildiğimiz, dönem başkanlıklarını dönüşümlü olarak sürdürdüğümüz bir noktaya varabilmeliyiz” diye Türk Dünyası’na seslendi. 

“TÜRK DÜNYASI İÇİNDE HAK ETTİĞİMİZ YERİ ALABİLMELİYİZ”

Denktaş, Türk Devletleri’nin Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile daha yakın ilişkiler kurması gerektiğine dikkat çekti ve karşılıklı olarak pek oldukça yarar ve imkandan yararlanılabileceğini söylemiş oldu. “Biz 40 yıl ilkin bu devleti latife olsun diye kurmadık. Türk dünyası içinde hak ettiğimiz yeri alabildiğimiz gün, dünyanın geri kalanı umurumuzda olmaz. Fakat ne yazık ki, Türk Dünyası’nın diğeri ülkelerinden de Azerbaycan’ın başlatmış olduğu ilgiyi alabilmemiz lazım. Daha iki hafta ilkin Kazakistan’daki toplantıya gözlemci üye olmamıza rağmen katılamadık” diyen Denktaş, gençlerin karşılıklı olarak birbirlerinin ülkelerini tanımaları gerektirme ettiğini, spor müsabakaları yapabilmeleri gerektirme ettiğini ve hatta değişim programlarıyla eğitim alabilmeleri gerektirme ettiğini beyan etti.  Şimal Kıbrıs’taki eğitim kalitesinin ileri seviyede bulunduğunu belirten Denktaş, “Devletimizde oldukça sayıda üniversite var. Bunların eğitim dili İngilizce. Bu anlamda Türk Dünyası’ndan gençlere oldukça önemli fırsatlar sunabiliriz” dedi.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı sebebiyle Azerbaycan’daki ilk tv kanalı olan AZ Tv’deki Esas Problem programına konuk olarak davet edilen Denktaş, tüm Türk Dünyası’na Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin mücadelesini ve bugünün anlatarak, birleşme çağrısını yineledi.