Dışişleri Bakanlığı, Yiğitler-Pile yolunun yapımıyla ilgili gelinen aşama hakkında Kıbrıs Rum tarafınca meydana getirilen açıklamaların “yanlış” ve “çarpıtma” nitelikli olup, idrak meydana getirmeye yönelik bulunduğunu deklare etti.

Açıklamada, sözkonusu bölgeye dair herhangi bir geri adım atılmadığını yada tavizde bulunulmadığına vurgu yapılarak, Kıbrıs Türk tarafının bölgeye dair haklı pozisyonunun korunduğu açıklandı.

Dışişleri Bakanlığının mevzuya ilişkin açıklaması şöyleki:

“Yiğitler-Pile yolunun yapımıyla ilgili gelinen aşama hakkında Kıbrıs Rum tarafınca mevcud durum hakkında gerçeklerle bağdaşmayan çeşitli açıklamalar yapılmaktadır. Söz mevzusu yanlış ve çarpıtma nitelikli açıklamaların idrak meydana getirmeye yönelik olduğu açıktır.

Uzun seneler süresince Pile’de yaşayan yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yapımına başlanan yolun inşasıyla ilgili olarak Ada’daki BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Hususi Temsilcisi Colin Stewart ile yürütülen yoğun görüşmelerin peşinden bir anlayış birliğine varıldığı kamuoyuna duyurulmuştu.

Mevzuyu ilgisiz mevzularla pazarlık unsuru haline getirmeyi başaramayan Kıbrıs Rum liderliği varılan uzlaşıyı kendi zaferi benzer biçimde yansıtmaya ve BMBG’nin bölgedeki yetkisini ve hakimiyetini genişletmesine olanak tanıyan bir adım olarak sunmaya iş yapmaktadır.

Sokak hayvanlarına yardım gecesi düzenleniyor...

Sokak hayvanlarına yardım gecesi düzenleniyor…

Söz mevzusu bölgeye dair herhangi bir geri adım atılmadığını ve/yada tavizde bulunulmadığını kamuoyumuzun hatırlamasında yarar vardır. Bölgeye dair haklı pozisyonumuzun korunduğunu bir kez daha vurgularız.

Bu mutabakattan hastalık duyduğu aşikar olan Kıbrıs Rum tarafı, yalan-yanlış haberlerle idrak yaratmak suretiyle projenin uygulanmasını sekteye uğratma çabası içerisindedir. Rum liderliği, bu sözde sızdırma haberlerle KKTC tarafını kışkırtıp, tepki vermesini sağlamaya iş yapmaktadır. KKTC makamları, insancıl amaçlarla gecikmiş bir ihtiyacın karşılanması haricinde herhangi bir amaç gütmemektedir ve bu projenin en erken bir zamanda tamamlanması için yapıcı ve sağduyulu tutumunu sürdürmekte kararlıdır.

KKTC’nde bazı kesimlerin Kıbrıs Rum tarafının yaratmaya çalmış olduğu yanlış algıdan etkilenerek yaptıkları çeşitli açıklamalardan üzüntü duyuyoruz. Halen devam eden bir süreç sözkonusudur ve bazı unsurlar bu süreç içinde sonuçlandırılacaktır. Pile’nin statüsüne saygılı ve Pile’de yaşayan her insanın yararını gözeten adımlar atılmasına yapıcı bir anlayışla destek verilmeye devam edilecektir. Öte taraftan, daha ilkin de birçok kez belirttiğimiz suretiyle, Kıbrıs’ta ara bölgeye ilişkin tüm plan ve projelerin bilgimiz ve onayımız dahilinde gerçekleşmesi hukuki bir zorunluluk olup, bu zorunluluğa saygı gösterilmesinin de kesin takip edeni olmaya devam edeceğiz. Tüm tarafların sürece zarar veren açıklamalardan kaçınmaları yararlı olacaktır.”