Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin eski başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, toplumsal medya hesabı üstünden uyarı yapmış oldu. 

İşte Dr. Dizdarlı’nın uyarısı:

“Bugün marketten dönerken genç bir annenin beş yaşlarındaki çocuğuyla bir ürkü yaşadığını görünce , arabamı park edip yanlarına gittim. Çocuğun burnu kanıyor ve ağlıyordu. Anne şuursuzca çocuğun başını arkaya doğru eğerek burnun kemikli kısmına bastırıyordu. Organik olarak bu  pozisyonda çocuğun kan akışı genzine doğru olmaya başladı. Kan nefes borusuna kaçınca refleks olarak öksürüyordu ve ağzı kan dolmuştu. 

Derhal kendimi tanıtarak anneden izin aldım. Ilkin çocuğun başını öne eğip kanın genzine gitmesini önledim. Sonrasında da burnun iki kanadından (Kemiksiz kısım) sıkarak ona ağzından nefes almasını söyledim.  Üç-dört dakika kadar bu şekilde tutunca  kan durdu.  
İdeali bu işlemleri yapmadan ilkin burunu içli dışlı soğuk suyla yıkamaktır fakat bugün benim o olanağım yoktu. 

İsrail, Filistin Kızılayı'na ait depoları hedef aldı

İsrail, Filistin Kızılayı’na ilişkin depoları hedef aldı

Çocuklarda burun kanamaları %99 ön kısımdan olur.  Burun kanatlarını yapışılı tuttuğunuzda oraya meydana getirilen baskıyla kanın durmasını sağlarsınız. Bu sayede hastaneye ürkü olmadan ulaşacak vakit kazanılmış olur.

İleri yaşlarda, bilhassa gerilim hastalarında aynı şekilde müdahale edilmez. Zira o tip kişilerde kanama %70 arka kısımdandır. Bu durumlarda asla zaman kaybetmeden hastaneye gitmekte yarar vardır.
İlk yardım önemlidir. Bilgili yapılması gerekir. Anne, bebeğine yardım etmek isterken ona zarar verebilirdi. Kanın akciğere dolması sorun yaratabilirdi.

 Aklınızda bulunsun.”