İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, kırsal kesim arsasını satan yada devredenler tespit edilmiş olduğu anda hak sahipliliğinin iptal edileceğini söylemiş oldu.

“SORUMLULUĞUMU YERİNE GETİRMEKTE KESİNLİKLE KARARLIYIM” “

“Devlet olarak sorumluluğumu yerine getireceğim” diyen Bakan Oğuz, bu mevzuda kesinlikle kesin bulunduğunun altını çizdi.

BRT’de gösterilen ’17. Saat’ programına açıklamada bulunan Dursun Oğuz, “Şunu gördük. Ben de kırsaldan gelen biri olarak seneler ilkin bir halde gençlerimiz o bölgede kalsın o bölgeye gök salsın, ailelerin yanında olsun diye arsa dağıtılmış… Fakat insanoğlu aşı, işi, düzeni nerede ise bir halde mevcut yerlerinden kent merkezine doğru kaymış. Bilhassa ufak olan köylerde yalnız yaşlı insanlarımız kalıyor. Orta halli köylerde de nüfus yapısına baktığımızda bir azalma söz mevzusudur. Ülkede alım gücünde yaşanmış olan erime ve emlakta yüksek fiyattan dolayı yeniden insanoğlu kendimiz yapsak daha ucuza deneyebilir miyiz diye bir fikir içine girdiler. Sadece nerede yapacaksınız kent merkezinde bir arsanın fiyatı devasa yükseklikte. Fakat köyde yapılabileceği ile ilgili talep söz mevzusu var. Bunun yanın da toplumsal konut vakaları da gelişiyor” dedi.

“DAĞITILAN KIRSAL KESİM ARSALARINA KONUT YAPMA ORANI DÜŞÜK”

Kırsal bölgelerde geçmiş yıllarda dağıtılan arsaların geri dönüşümüne bakıldığında konut yapma oranının düşük olduğuna dikkati çeken Dursun Oğuz, “Kaynak eskisi kadar bu ülkede artık bolca değil. Belli kaide ve dağıtım şekli var. Kırsal kesim arsası dağıtılması köy nüfuslarının olabilecek oranda artmasını hedefliyor. Gençlerin bölgesine, toprağına haiz çıkması öngörülüyor” diye konuştu.

“DEVLETİN VERDİĞİ KAYNAK MENFAATLERİ İÇİN BİRİLERİNE DEVREDİLİYOR”

Dursun Oğuz, “Gençlere verilme amacına uygun bu arsaların değerlendirilmesini istiyoruz. Bugün kırsal kesim arsa talebi bayağı bir miktardadır. Devlet devletliğini gösterip, bir ihtimal noksan bir ihtimal beklenen kadar değil fakat o arsayı bir halde ona vermiş. Al buraya evini yuvanı kur demiş. Verilen iyi niyete herhangi bir şey yapılmamış, devletin vermiş olduğu o kaynak kendi menfaatleri için birilerine devrediliyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar: 'Kuzey’ isminin değiştirilmesi önemli bir girişim olacak

Cumhurbaşkanı Tatar: ‘Şimal’ isminin değiştirilmesi mühim bir girişim olacak

“BEN BURADA NİYE OTURUYORUM?”

Toplumsal medyada kırsal kesim arsası satışına yönelik ilanların paylaşıldığına işaret eden Bakan Oğuz, “O paylaşımı toplumsal medyada görünce ben burada niye yaşıyorum diye kendi kendime sorguluyorum. Devlet ne yapıyor diye paylaşımın altındaki yorumları görüyorsunuz. Sadece yasaların içindeki boşluğu iyi bulmuşlar… Sadece yasa ile ilgili emek harcamayı yaptık. Bununla ilgili savcılıkla da lüzumlu görüşmeyi yaptık” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, dağıtılan kırsal kesim arsalarını elden çıkaran yada çıkarmaya çalışanları toplumsal medyada yada kanıtlı bulgu olması halinde hak sahipliği belgelerinin yada sözleşmelerinin iptal edileceğini söylemiş oldu.

“KIRSAL KESİM ARSALARINI İPTAL EDECEĞİZ. BUYURSUNLAR HUKUK YOLUNA GİTSİNLER”

Oğuz, “Kanıtlı bulduğumuz kırsal kesim arsalarını iptal edeceğiz. Hukuk yolu açık mı? Açık. Buyursun gitsinler orada kazanacaklarsa kazansınlar. Fakat en azından ben devlet olarak sorumluluğumu yapayım. İlgili yasal değişikliği hukukçularımız çalıştı. Savcılıkla da görüşüyoruz. Tek maddeyi olsun Meclis’e sevk edeceğiz. Kırsal kesim ile ilgili daha geniş detaylı yasal çalışmamız var. Bunu da hemen sonra Meclis’e sunacağız. Sadece tek maddelik değişikliği çabuk olarak Meclis’e gönderip yasal dayanağın önünü kapatacağız” açıklamasında bulunmuş oldu.

“KIRSAL KESİM ARSASINI SATIN ALANLAR 10 KERE DÜŞÜNSÜN”

Bakan Oğuz, “Asla kimsenin kırsal kesim arsalarının verilme amacının haricinde kullanmasına göz yummayacağız. Bazı bölgelerde işin ucu firar etti. Açık bir halde toplumsal medyanın haricinde de artık emlakçılar satmaya başladı. Bu doğru bir uygulama değil. Şu anda yeni dağıtılan yerlerin de piyasada isimlerinin dolaşması hoş bir şey değil. Bundan dolayı biz daha çok duyarsız kalamayız dedik. Bir yerden adım atmak lazım. Buradan başlıyoruz. İnsanlar başka amaçla yasadaki boşluk hakkını kullanarak yaptılar. Bu da kamu vicdanı oluyor. Biz devlet olarak iyi mi kırsal kesim arsası veriyorsak amacına uygun kullanılmayanı da verdiğimiz şekilde geri alacağız. Kırsal kesim arsasını satın alanlar da 10 kere düşünsün. Bundan sonrasında alım satım oldu mu alanlar da mağdur olacak. Kimse devletin dağıtmış olduğu kırsal kesim arsasına çıkar karşılığı ucuza buldum alayım hayaline kapılmasınlar. Kırsal kesim arsasını hak edenler kullanacak hak etmeyenler geri iade edecek” şeklide konuştu.