KKTC Gazete Manşetleri / 25 Kasım 2023

KKTC Gazete Manşetleri / 25 Kasım 2023

Nüfus planlamasıyla ilgili konuşarak sözlerine süregelen Tufan Erhürman, “Nüfus, toprak ve iyelik mevzusunda hızla lüzumlu düzenlemeleri ve planlamaları sektörle beraber yapmazsak, bu iş bizim başımıza hem içeride hem de dışarıda oldukça büyük belalar açacak” ifadelerini kullandı. Bir senedir yaptıkları konuşmalarının özetinin söz mevzusu ifadeler olduğuna işaret eden Erhürman, “Bu mevzuda tavsiyeler dile getirdi. Kalkınma planını dillendirirken de ilkin nüfus politikasını ortaya koymamız lazım. Bu planlamayı hızla yapmamız lazım dedik. Sanki bu mevzuyu asla gündeme getirmemişiz şeklinde, aniden gazetelerin hepsinin ön sayfasında bu mevzu var” dedi. 

“Bu tren hepsinin üzerine doğru gidiyor”
Söz mevzusu durumların bir tek toprak ve iyelik sorunuyla karşı karşıya bırakmadığının altını çizen Erhürman, “Sektörü de sallama tehlikesindedir. Dün Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı rakamlar da verdi. Tapuda kayıtlı olan rakamlardır bunlar” diye konuştu.

Sözleşmelerle satış mevzusunda da birçok kez konuştuklarını dile getiren Erhürman, “Bu tren hepsinin üzerine doğru gidiyor. Ne bu ülkenin başbakanlığından ne de dışişleri bakanlığından tek söz duymadık” diye konuştu. The Guardian Gazetesi’nin haberinde, “Son 1 yılda 39 bin Rus’un bu ülkede ikamet etmeye başladığını” söylediğine dikkat çeken Erhürman, “hükümetin” bir an ilkin bu mevzuya cevap vermesi gerektiğine vurgu yapmış oldu. Tufan Erhürman, “Bu sayı 39 binse nüfus mevzusunda ne diyeceksiniz? 39 bin Rus ise kaç İranlı, kaç Kazak?” diye sordu. “Bizim nüfusumuz kaç? Ne vakit bunlarla ilgili ciddiyetle emek verme yapacaksınız? Neyi bekliyorsunuz? Kim bunlara yanıt verecek?” sorularını soran Erhürman, pandemiden sonraki dört senenin, daha öncekilere benzemediğini belirtti. 

“Verilen mücadelelerin sonu bu değildi”
“Hükümetin” sorunları bir tek seyrettiğini ve konuşmadığını dile getiren Erhürman, bu şekilde bir nüfus baskısının altından bu ülkenin kalkamayacağını altını çizdi. Erhürman, “Bu şekilde bir nüfus baskısının altından bu ülke, çevre, trafik ve kültürel olarak kalkamaz” dedi.  Tufan Erhürman, “Oturduğunuz makamlarda ne yapıyorsunuz? Kutlamaları yapalım, 1 haftadır dünya bunu konuşur, TC’de Dışişleri Bakanlığı’na sual sorulacak hale geldi mevzu. Kendine hükümet diyenler ziyaretlerde. İçinde bulunduğumuz an, evlatlarımızın hayatından çaldığımız anlardır. Bizi geçti. Bu saatten sonrasında dönün gözünüzü ve bakın çocuklarımıza. Okul da hastane de hapishane de yetmeyecek. Geldiğimiz nokta vahimdir. Artık bizim neslimiz için konuşmuyorum. Gözümüzü açmazsak, çocuklarımız ya bu memleketten gidecek ya da gettoda yaşayacak” ifadelerini kullandı. Tufan Erhürman, “Bu halkın var oluşuna dair endişemiz var. Başımız eğiktir cenazelere anmalara gittiğimizde. Verilen mücadelelerin sonu bu değildi” diye ekledi.