Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Erhürman, ülkeyi yönettiğini iddia eden hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunmuş oldu. Eğitimde yaşanmış olan kaos ortamına ilişkin konuşan Erhürman, hafta sonu Mağusa’daki Canbulat Ortaokulu’nda yaşanmış olan tavan çökme vakasından dolayı okulda vazife icra eden öğretmenlerle eğitim gören öğrencilere geçmiş olsun dileklerinde bulunmuş oldu, bu mevzuda hükümete yönelik eleştiriler yapmış oldu. Olayın hafta sonu gerçekleşmiş olmasının oldukca büyük bir faciayı önlediğini dile getiren Erhürman, “Tanrı korusun, bu iş hafta sonu değil de hafta içi gerçekleşmiş olsaydı bugün burada oturmak mümkün olmayacaktı” dedi. “İnsanlarımızın yıkıntı altında kalmasını mı bekliyorsunuz tedbir almak için?” sorusunu soran Tufan Erhürman, görevli karşıcılık anlayışıyla insanları endişeye kaptırtmamak ve eğitim devam etsin diye duyarlılık gösterirken, aynısını ülkeyi yönetenlerden de beklediklerini altını çizdi. 

Ertuğruloğlu, Bakü’de temaslarda bulundu

Ertuğruloğlu, Bakü’de temaslarda bulunmuş oldu

“Utanma duygusunu yaşamanız için daha ne olması lazım?”
Ülkeyi yönettiğini iddia edenlere yönelik “Utan ve Git” dediklerini, onların da bundan celallendiklerini dile getiren Tufan Erhürman, “Daha ne olması lazım bu duyguyu yaşamanız için?” sorusunu sordu. Okullarda Türkçe bilmeyen talebe sayısının günden güne artarak yükseldiğini aktaran Erhürman, bu soruna karşı kamuoyunun da duyarsız kalmaması icap ettiğini altını çizdi. Bu mevzuyu 2 senedir Meclis kürsüsüne taşıdıklarını sadece hükümet yetkililerinin kılını dahi kıpırdatmadığına dikkat çeken Erhürman, “Okullardaki Türkçe bilmeyen talebe problemi büyüdükçe büyüyor. Bu bir dev haline geldi hepimizi yutacak” dedi. 2021 senesinde Mağusa Canbulat Özgürlük Ortaokulu’nu ziyaret ettiklerini ve bu mevzuda bazı rakamlar elde ettiklerini ifade eden Erhürman, bu sayıları Meclis kürsüsünden paylaştı. 2 yıl ilkin bu okulda tahsil gören öğrencilerden yüzde 7’sinin Türkçe bilmediği bilgisini aktaran Erhürman, 2023 Haziran ayında rakamın yüzde 12’ye çıktığını söylemiş oldu ve CTP Mağusa İlçesi’nin geçtiğimiz gün bu okulu tekrardan ziyaret ettiğini ve rakamın yüzde 20’ye ulaştığını belirtti. 

“İskele’de bu oran yüzde 50’ye ulaştı”
Okullarda Türkçe bilmeyen talebe oranlarını incelediklerinde en yüksek oranın İskele bölgesinde bulunduğunu dile getiren Tufan Erhürman, bu bölgede yüzde 50’ye varan bir oran görüldüğünü söylemiş oldu. CTP İskele İlçesi’nin de bölgedeki okulları ziyaret ettiğine dikkat çeken Erhürman, bir sınıfta 14 tane Türkçe bilmeyen, 9 tane ise Türkçe bilen talebe olduğu ve bir Türkçe bilmeyen öğrencilerin sayısının bu sınıfta Türkçe bilen öğrencilere nazaran bir buçuk katına çıktığını söylemiş oldu. Ülkede toplamda 5958 tane öğrencinin Türkçe bilmeden okullarda eğitim almaya çalıştığını dile getiren Erhürman, öğretmenlerin kendilerine “Biz ufaklıklara okuma yazma öğretmeyi öğrendik. Fakat biz anadili Türkçe olmayan ufaklıklara Türkçe iyi mi öğretilir, bunun eğitimini almadık” dediklerini aktardı. 

“Devletin adını ne koyarsan koy, problemler değişmiş olur mi? 
Son günlerde ortaya atılan “Devletin adı Kıbrıs Türk Devleti olsun” söylemlerine de işaret eden CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Devletin adını ne koyarsanız koyun. Canbulat Ortaokulu’nda tavan çökmesi bununla engellenir mi? Eğitimdeki problemler çözülür mü? Ülkedeki dağ benzer biçimde problemler bu sayede değişmiş olur mi?” sorularını sordu. Türkiye’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu söylemi ortaya attığına vurgu icra eden Erhürman, her fırsatta “KKTC ilelebet yaşayacak ve payidar kalacaktır” söyleminde bulunan Ersin Tatar’ın bu kere “Bu işin kuzeyi güneyi kalmadı” söylediğini anımsattı. Erhürman, Tatar’ın iki devletli çözüm söylediğini aktardı ve “Daha 3 gün ilkin kuzeyde başka devlet, güneyde başka devlet vardı da şimdi mi kuzeyi güneyi kalmadı?” sorusunu sordu. Yaşanmış olan durumun adeta utanç vesilesi olduğuna dikkat çeken Erhürman, Siyasal ayrılıktan böyle bir durum söylemiyorum. Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanı iken bu şekilde bir cümle söylemedim. Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı iken ben böyle bir durum söylemedim. Ne hale geldiğimizin bilincinde mısınız? Bu şartların altında neyi yönettiğinizi iddia ediyorsunuz? Biz size ‘utanın da gidin’ dediğimizde niçin rahatsız oluyorsunuz?” diye sordu.