CTP Basın Bürosu’ndan meydana getirilen açıklamaya nazaran, Erhürman, nüfus politikasının ortaya koyulması, sınırlama ve düzenleme getirilmesi icap ettiğini kaydetti. Şimal Kıbrıs TV’de katılmış olduğu programda soruları yanıtlayan Erhürman, “Yabancıların mal edinmesiyle ilgili derhal düzenleme getirilmelidir. Mal edinme biçimlerini de masaya yatırmamız gerekiyor” dedi.

-Erhürman: “Gayri insanı görüntülerin normalleşen görüntüler haline gelmesi insanlık için utanç deposudur”

Tufan Erhürman konuşmasına İsrail’in dün akşam hastaneye yapmış olduğu saldırıya değinerek başladığı konuşmasında, 2’nci Dünya Savaşı’nda Nazilerin yerle bir etmiş olduğu uygarlık seviyesinin geldiğine işaret ederek, geçen seneler içinde savaşlarda en azından hukukun korunmaya çalışıldığını kaydetti. Erhürman, “Geldiğimiz noktada 2023’te İsrail’in askerlere verdiği yönerge; ‘hiçbir sınır tanımayın’ talimatı. Uygarlıktaki kırılma noktaları, birbirini tetikler. Domino tesiri yaratır. Gayri insanı görüntülerin normalleşen görüntüler haline gelmesi insanlık için utanç deposudur” dedi.

-“Başka ülkeler için de isim değişikliği önerileri yapacaklar mı?”

Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin “Kıbrıs Türk Devleti” ifadeleriyle ilgili suali da yanıtlayan Erhürman, “Sayın Devlet Bahçeli ‘Kıbrıs Devleti’ dedi. Ertesi gün Sayın Hakan Fidan ise Kıbrıs Türk Devleti terimini söyleniş etti. Sayın Fuat Oktay da bir yıl ilkin Kıbrıs Türk Devleti demişti. Dün de Sayın Tahsin Ertuğruloğlu, gündemde böyle bir durum yoktur dedi. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri kendileri ile beraber Birleşmiş Milletler üyesi olan bazı ülkeler için yeni isim önerileri meydana getirecek mı? Bir devleti ismiyle tanıyorsunuz, o devletin haberi olmadan isim değişikliği öneriyorsunuz. Sayın Ersin Tatar ise teşekkür de etti Sayın Devlet Bahçeli’ye. ‘Biz artık bu adı tercih ediyoruz’ dedi. Hepimiz kendi kafasına nazaran mi konuşuyor?” diye sordu. Dış politikada tutarlılığın önemine işaret eden Erhürman, ciddiye alınma açısından tutarlılığın mühim bulunduğunun altını çizdi. Erhürman, söz mevzusu meselelerin gayri ciddi şekilde ele alındığını da belirtti.

-“Yalnız nüfusu bilmek kafi değildir, mühim olan nüfus politikasıdır”

CTP olarak iki senedir daha yüksek sesle 5 senelik kalkınma planını dile getirdiklerini vurgulayan Erhürman, dört senedir bu mevzuda hiçbir adım atılmadığını açıkladı. “5 senelik uzun vadeli toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınma planı”nın hükümet planı olmadığını söyleyen Erhürman, “Bu toplumda en geniş katılımcılığı sağlamak lazım. Ne yazık ki bugün oldu söz mevzusu durumla ilgili partimize tek sayfa bir şey gelmedi” diye konuştu. Erhürman, karşılarındaki zihniyetin, katılımcılığın ne anlama geldiğini de bilmediğine vurgu yapmış oldu. Yalnız nüfusu bilmenin de kafi olamayacağını belirten Erhürman, nüfus politikasının önemine işaret etti. Erhürman, “Asker hariç nüfus kaç? Biliyorum diyorsun fakat bilmiyorsun” dedi.

-“Yabancıların mal edinme biçimlerini masaya yatırmalıyız”

Töre, Girne Inner Wheel Kulübü Yönetim Kurulu’nu kabul etti

Töre, Girne Inner Wheel Kulübü Yönetim Kurulu’nu kabul etti

2019 senesinde okullarda bin 436 ana dili Türkçe olmayan çocuk bulunduğunu hatırlatan Erhürman, bu rakamın bu yıl 6 bini aştığını altını çizdi. Erhürman, “Nüfus politikası ortaya koymazsan, sınırlama-düzenleme getirmezsen, 4-5 yıl sonrasında ana dili Türkçe olmayan çocuk sayısını planlayabilecek misin? Her mevzu şeklinde bu mevzu da gayriciddi. Kıbrıs Türk Devleti gayriciddi bir münakaşa” ifadelerini kullandı. Yabancıların mal edinmesiyle ilgili derhal düzenleme getirilmesi icap ettiğini uzun süredir söylediklerini kaydeden Erhürman, mal edinme biçimlerinin de masaya yatırılması gerektiğine dikkat çekti. Erhürman, başka ülkelerde olduğu şeklinde sınırlamalar getirilmesine vurgu yaparak “İlçe bazında mesela yüzde 10’u aşmayacak şekilde sınırlama getirelim. Annan Planı’nda bir bölgedeki mülkiyetin 3’te 2’si Türklerdeydi. Sorun buralarda sınırlama ve düzenleme getirmektir” dedi.

-“Bu toplumda politika yapma olanakları sınırı olan hale gelebilir”

2025 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili suali da yanıtlayan Tufan Erhürman, “Benim kendi adıma gündemimde yok. Parti günü gelir, kararını verir. İlla parti başkanı aday olacak diye bir şey yoktur. Benim kişisel anlamda o şekilde bir düşüncem yok. Memleket perişan vaziyette. Yoksullaşmıyoruz, yoklaşıyor hem de. İnşaat sektöründe, otomobil alanlar içinde biz yokuz. Benzin tutarları Kıbrıslı Rumların talepleri ve alım gücü üstünden yapılıyor. Sorun Kıbrıslı Türklerin en otomobil ne benzin ne kira ne konut piyasasında özne olmamasıdır. 2025 yakın bir tarih değildir benim gözümde. Bu toplumda politika yapma olanakları sınırı olan hale gelebilir” dedi.