Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Amaç Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yapmış oldu.

Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın sunumunda öne çıkan başlıklar:

Bir sivil daha tutuklandı!

Bir sivil daha tutuklandı!

“Fiyat istikrarı temel gayemiz doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile beraber yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz.

Beklentileri tekrardan çıpalayacak, ekonomideki itimat ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.

Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve kuvvetli bir eğilim gösteren biriki birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli tesirleri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 senesinde Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

“Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız”

Siyaset faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve emin artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının tekrardan tesisi sağlanmıştır.

Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sıhhatli geçişin başladığına işaret etmektedir.

Para politikası tepkimizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve tesir analizlerine dayanarak veriyoruz. Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 senesinde görmeye başlayacağız. Bundan dolayı 2024 yılını dezenflasyon süreci olarak tanımlıyoruz. Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız. Toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için tüm ekibimizle gece-gündüz, fedakâr bir halde çalışıyoruz.

“2025’te istikrar süreci olacak”

Senelik enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonrasında görmeye başlayacağız. 2025’te istikrar süreci olacak ve 2026’da enflasyonu tek haneye indireceğiz.”